Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Απρ-2022 00:05

  Αγοραστές σε δύσβατα μονοπάτια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Παρά τη σημαντική άνοδο της τάξεως του +16% που έχει σημειώσει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, από τα χαμηλά της έντονα πτωτικής κίνησης ελέω της ρωσοουκρανικής σύρραξης, μόλις χθες εδέησε να ξαναπατήσει σε εδάφη της προ πανδημικής περιόδου παραμένοντας όμως ακόμα με σημαντική υστέρηση σε σχέση με τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια.

  Στο ανάλογο συγκριτικό ποσοστιαίο διάγραμμα βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη να έχει περάσει θετικός με ένα υποτυπώδες +0,19% από την απαρχή της αρνητικής επίδρασης της υγειονομικής κρίσης την ίδια ώρα που ο γερμανικός δείκτης DAX 40 παρά την άσχημη πτώση του βρίσκεται ψηλότερα στο +7,54%, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 στο +9,54%, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 στο 36,8%, ο τεχνολογικός NASDAQ 100 στο +55,59% και το τουρκικό χρηματιστήριο στο +104,6% (!).  

  Αυτό για να μη θεωρούμε εσφαλμένα ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τους άλλους.

  πιν

   

  Βέβαια ο γείτονας παίζει με έναν πληθωρισμό της τάξεως του 61,1% σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Μαρτίου και με μια τουρκική λίρα που έχει χάσει κάτι παραπάνω από τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός της εντεταλμένης "φροντίδας" των θεσμικών οργάνων προς το χρηματιστήριό τους. Κάποιοι άλλοι θα είχαν χάσει προ πολλού τα αυγά και τα καλάθια τους αφήνοντάς το σε πλήρη κατάρρευση.

  Προχωρώντας τώρα στη βραχυχρόνια διαγραμματική ανάλυση παρατηρούμε τον Γενικό Δείκτη να κινείται μέσα στο έντονα ανοδικό κανάλι "C”, διασπώντας διαδοχικές αντιστάσεις όπως αυτές των 880, των 900 και προσφάτως αν και χρειάζεται επιβεβαίωση των 920 μονάδων. Το επόμενο θεωρητικό σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 935 μονάδες, όπου όμως μπορεί να εξελιχθεί ως μια θρυαλλίδα κατοχύρωσης κερδών και πρόκλησης άμεσων ρευστοποιήσεων. Οπότε η περιοχή που εκτείνεται από τις 920 έως και τις 935 μονάδες ίσως αποδειχθεί αρκετά ριψοκίνδυνη για όσους επενδυτές θέλουν να μπουν τώρα στην ανοδική πορεία του δείκτη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης έχει φτάσει έως εδώ με τη δεύτερη κινητήριο δύναμή του την Coca Cola HBC να παραμένει λαβωμένη στα χαμηλά της ισχυρής πτωτικής κίνησης, διατηρώντας ακόμα σημαντικές απώλειες έως και -40% από τα υψηλά του 2022. 

  πιν

   

  Η διαγραμματική τώρα προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι εστιασμένη στο άτμητο του ανοδικού καναλιού "C” με την κάτω πλευρά να διέρχεται από τις 898 μονάδες. Όσο ο εν λόγω αποτυπωμένος σχηματισμός παραμένει σε ισχύ δίχως την ύπαρξη επιβεβαιωμένης καθοδικής καταστρατήγησης ο δείκτης μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα περνώντας μέσα στο έδαφος των 935 με 950 μονάδων παρά το δύστροπο διεθνές περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο πληθωριστικός φόβος και η άνοδος των επιτοκίων. Από την άλλη όμως μια εμφανής πτωτική διάλυση του ανοδικού καναλιού θα φέρει τον Γενικό Δείκτη σε μετωπική με τις 880 μονάδες. 

  Σε σημεία ανοδικής περίσκεψης έχει εισέλθει και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 με τον τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) να χτυπάει πάνω στη μεσοπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης "R” που αρνείται επιμόνως από τις αρχές του έτους την περαιτέρω ανοδική ανάπτυξή του. Επίσης ο δείκτης έχει πάνω από την περιοχή των 2240 μονάδων συνεχόμενες σθεναρές αντιστάσεις όπως στις 2260 και στις 2320 μονάδες που υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα μπορούσε να τις διατρήσει, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά προς τα υψηλά των 2380 μονάδων. Εδώ το σημείο κλειδί για το στρατόπεδο των πωλητών είναι η ζώνη που εκτείνεται ανάμεσα στις 2200 με 2175 μονάδες. Καθοδικό πέρασμα μέσα από την εν λόγω ζώνη με ισχυρή αύξηση στον τζίρο συναλλαγών θα σημάνει την παύση της βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης ανοίγοντας το κατηφορικό δρόμο για τις 2100 μονάδες. 

  πιν

   

  Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης έχει εισέλθει στις τελευταίες εβδομάδες μέσα σε μια περιοχή, όπου συνήθως βρίσκεται προς αναζήτηση περαιτέρω ανοδικών δυνάμεων σχηματίζοντας μια βάση τιμών πέριξ των 660 με 640 μονάδων. Την τελευταία φορά που είχε αποτυπώσει κάτι ανάλογο τράβηξε έως το σημείο αντίστασης των 753 μονάδων, δίνοντας μια ποσοστιαία κίνηση της τάξεως του +13%. Στην παρούσα φάση όμως η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο εξασθενημένη με τους αγοραστές να κρατούν στάση αναμονής. Το διαγραμματικό στοιχείο που θα σφυρίξει τη λήξη σε μια πιθανή ανοδική κίνηση είναι η πτωτική τμήση των 630 μονάδων. Προς το παρόν ο Τραπεζικός Δείκτης κρατιέται στην έλξη των 650 μονάδων.

  Από τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές η Εθνική όσο κρατάει τα 3,60 ευρώ θα παρουσιάζει το καλύτερο διάγραμμα για τους αγοραστές, με την Alpha Bank να βρίσκεται στο άλλο άκρο αποτυπώνοντας ένα αδύναμο διάγραμμα όπου η μετοχή της να αρχίζει να γράφει εκ νέου τιμές κάτω από το πολυκεντημένο όριο των 1,10 ευρώ.

  πιν


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ