Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Απρ-2022 00:05

  ΔΕΗ: Ανθεκτική σε πρωτόγνωρες συνθήκες − σκέψεις για εξαγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Παρά την ενεργειακή καταιγίδα, η επιβεβαίωση του στόχου για το 2021 αλλά και οι εκτιμήσεις της διοίκησης για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας και το 2022 αφήνουν μια γεύση ικανοποίησης στον μέτοχό της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενεργειακή καταιγίδα είναι ενσωματωμένη στις τιμές, σε μεγάλο βαθμό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε έναν επενδυτή να τοποθετηθεί σε τιμή χαμηλότερη ακόμα και από την ΑΜΚ του περασμένου Νοεμβρίου.

  Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2021 και το δύσκολο δ’ τρίμηνο του έτους ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ειδικότερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 872 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων ήταν ζημιογόνα κατά 18 εκατ. ευρώ. Φυσικά και θα θέλαμε τα κέρδη EBITDA να ξεπερνούσαν τις εκτιμήσεις της διοίκησης, όπως είχαν αναφερθεί στην ΑΜΚ του Νοεμβρίου, ωστόσο μετά την καταιγίδα που ξέσπασε δεν αποτελούσε το επικρατέστερο σενάριο.

  Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 1,9 δισ. ευρώ για το 2021, έναντι 3,2 δισ. ευρώ το 2020, οφειλόμενη κυρίως στην ΑΜΚ ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι ο καθαρός δανεισμός έχει ήδη συρρικνωθεί περαιτέρω το α’ τρίμηνο του 2022, καθώς η ΔΕΗ εισέπραξε το 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, ο καθαρός δανεισμός το α’ τρίμηνο του 2022 εκτιμάται ότι βρίσκεται χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ. 

  Φυσικά, ο καθαρός δανεισμός δεν πρόκειται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, καθώς τρέχει ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα επενδύσεων στις ΑΠΕ. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων η εταιρεία, με βάση τον ισολογισμό της, διαθέτει μια σημαντική ελευθερία κινήσεων για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος (67% των δανείων με σταθερό επιτόκιο). Μάλιστα, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων υπήρχε σημείωση για ενδεχόμενη εξαγορά εταιρείας/εταιρειών!

  Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τους ανείσπρακτους λογαριασμούς, η διοίκηση φάνηκε να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς ο ρυθμός αύξησης περιορίζεται στο 5%-6%, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Σε αυτόν τον τομέα οι ανησυχίες ενδέχεται να αυξηθούν όσο παραμένει η ενεργειακή καταιγίδα, ωστόσο όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι υπάρχει η ελπίδα ότι θα καλυτερεύσει.

  Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο, το 2024 ο δείκτης EV/EBITDA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 5,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), με σημαντική έκπτωση έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών. Η αποτίμηση εκτιμάται ότι θα συγκλίνει ανάλογα με την πρόοδο και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η στήλη έχει τονίσει ότι το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξέλιξη των ΑΠΕ, που θα προσδώσουν στην εταιρεία μια άλλη προοπτική. Η διοίκηση ανέφερε ότι το επενδυτικό πλάνο εκτελείται κανονικά, και μάλιστα ελαφρώς γρηγορότερα του αναμενομένου, με το τέλος του 2023 να τη βρίσκει με 1,5 GW! 

  Καταλήγοντας, διανύουμε ήδη τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, με τον εκτιμώμενο ρυθμό να είναι αρκετά γρήγορος, καθώς εστιάζει στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού. Η αλήθεια είναι ότι σε περιόδους αύξησης επιτοκίων οι αποδόσεις σε γενικές γραμμές είναι χαμηλότερες από τις περιόδους όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά. Έτσι, έχουμε αναφέρει από αυτήν τη στήλη ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις αποδόσεις των τελευταίων ετών, καθώς αναμένεται να περιοριστούν. 

  Οι μετοχές οι οποίες έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για υψηλότερες του μέσου όρου αποδόσεις είναι του κλάδου των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και όχι οι κυκλικές μετοχές, καθώς και οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έναντι αυτών της μικρής κεφαλαιοποίησης.

  πιν

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της ΔΕΗ, παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω των υψηλών τιμών αερίου και πετρελαίου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιλογή μέσα σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Βέβαια, το ιδανικό θα ήταν να συνδυάζεται με ένα ικανοποιητικό μέρισμα, το οποίο για τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται, τουλάχιστον για τη χρήση 2022. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε: "Αγοράστε όταν ακούσετε τα κανόνια. Πουλήστε όταν ακούτε τις τρομπέτες"!

  πιν


  Μοτοδυναμική: Εστιάζοντας στη βελτίωση της τουριστικής κίνησης

  Με εντυπωσιακή ενίσχυση κερδών, τόσο λειτουργικών όσο και καθαρών, έκλεισε το 2021 για τη Μοτοδυναμική, με σημαντική διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους. Ειδικότερα, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε 882 μονάδες βάσης σε σχέση με το 2020 και κατά 404 μονάδες βάσης σε σχέση με το 2019. Η βελτίωση είναι εμφανής, καθώς ο τζίρος παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός σε σχέση με το 2019, ενώ η λειτουργική κερδοφορία υπερδιπλασιάστηκε και η καθαρή υπερτριπλασιάστηκε.

  Σε επίπεδο αποτίμησης, μετά τη σημαντική συρρίκνωση του καθαρού δανεισμού στα 8,8 εκατ. ευρώ, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώθηκε στις 5,1 φορές μετά και την αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA). Παράλληλα, ο δείκτης EV/EBIT διαμορφώνεται στις 9,8 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2021, με το 2022 να διαφαίνεται, τουλάχιστον από πλευράς τουριστικής κίνησης, βελτιωμένο. Τέλος, το P/E της Μοτοδυναμικής αγγίζει τις 15 φορές μετά τα κέρδη του 2021. 

  πιν


  Ποια η επίδραση του πολέμου στην κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών

  Παραδοσιακά οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα 10-15 ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου. Έτσι, πρώτη φαίνεται να ανακοινώνει η J.P. Morgan και συνεχίζουν Citigroup, Goldman Sachs (Dow Jones), Morgan Stanley κτλ. Με εξαίρεση την Bank of America, όλες οι υπόλοιπες αναμένεται να εμφανίσουν συρρίκνωση της κερδοφορίας σε σχέση με το 2021, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

  Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία έχει η διαφορά στις εκτιμήσεις τούς τελευταίους τρεις μήνες, όπου ουσιαστικά ο πόλεμος και, φυσικά, η αλλαγή πλεύσης της Fed είναι οι κυριότεροι παράγοντες που άλλαξαν τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών. Τη μεγαλύτερη μέση διαφορά εμφανίζει η J.P. Morgan, με τη μέση υποχώρηση να αγγίζει το 7%, ενώ της Citigroup προσεγγίζει το 6,6%. Από την άλλη πλευρά, η Bank of America είναι αυτή που συνεχίζει να εμφανίζει την καλύτερη εικόνα, καθώς δεν είχε σημειώσει τα τεράστια κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις που είχαν σημειώσει οι J.P. Morgan και Goldman Sachs το 2021.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για το α’ τρίμηνο του 2023 εμφανίζονται αισιόδοξες και για τις 5 τράπεζες. Ειδικότερα, εμφανίζονται αυξημένες όχι μόνο σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022, αλλά και με τις τρέχουσες εκτιμήσεις του α’ τρίμηνου 2022. Να σημειώσουμε ότι οι εκτιμήσεις έχουν λάβει υπ’ όψιν τους τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της Fed, αφού είναι πλέον γνωστό ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα αγγίξουν το 3% μέχρι το α’ τρίμηνο του 2023.

  πιν

   

  Ατζέντα (12/4/2022 - 17/4/2022)

  Οικονομικά αποτελέσματα Motor Oil και ανεργία στο επίκεντρο

  Σήμερα Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου 2021 η Motor Oil και η Costamare Participations, ενώ η Γενική Εμπορίου (0,055 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,035 ευρώ το 2021) έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2021. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει την έρευνα των τραπεζικών χορηγήσεων για το α’ τρίμηνο του 2022. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα οι CNL CAPITAL ΕΚΕΣ-ΔΟΕΕ και Frigoglass (πριν από την έναρξη της συνεδρίασης), ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την ανεργία του Φεβρουαρίου. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (πριν από το άνοιγμα της αγοράς), Πλαστικά Θράκης, As Company και Λανακάμ. Την ίδια ημέρα λήγουν τα δικαιώματα σε μετοχές & των ΣΜΕ και δικαιωμάτων στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap. Τέλος, την Παρασκευή η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω του εορτασμού της Μεγάλης Παρασκευής (Πάσχα Καθολικών) σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ανακοινώσουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα.

  Ξεκινούν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου στις ΗΠΑ (JPM, GS, MS)

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη είναι η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο, καθώς και τον δείκτη οικονομικών συνθηκών, όπως αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο 6μηνο (έρευνα από 350 θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές). Την ίδια ημέρα, το φως της δημοσιότητας βλέπει η μηνιαία έκθεση του OPEC, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός του Μαρτίου, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για 6,4% (σε ετήσια βάση). Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ για τον Μάρτιο, ενώ η J.P. Morgan (Dow Jones) ανοίγει την αυλαία των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2022. Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει για την πορεία των επιτοκίων του ευρώ, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για αμετάβλητα επιτόκια. Την ίδια ημέρα ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις για τον Μάρτιο, ενώ το απόγευμα το Πανεπιστήμιο του Michigan ανακοινώνει τις πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες με βάση τα στοιχεία του Απριλίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2022 με τις BlackRock, Citigroup, Delta Air Lines, Goldman Sachs (Dow Jones), Morgan Stanley, UnitedHealth Group (Dow Jones) και Wells Fargo. Την Παρασκευή οι κυριότερες αγορές του πλανήτη θα παραμείνουν κλειστές λόγω του εορτασμού για την Good Friday (ΗΠΑ και Ευρώπη).

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ