Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαρ-2022 00:44

  Εταιρείες πληροφορικής: Οι άφθαρτες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Ο κλάδος της πληροφορικής φαίνεται να στέκει σχεδόν ανεπηρέαστος στην πτωτική θύελλα που επικρατεί στην αγορά, με την ενεργειακή κρίση να αποτελεί απλώς λίγη σκόνη στο πέτο του. Όταν, μάλιστα, οι εισηγμένοι όμιλοι πληροφορικής, όπως η Epsilon Net, η Entersoft, η Profile Software και η Performance Technologies, έχουν ολοκληρώσει το οικονομικό έτος του 2021 με όγκο πωλήσεων από 50 έως 20 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που τα έργα που θα πέσουν στον κλάδο στα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι το growth των μεγεθών που έρχεται σε αυτές τις εταιρείες θα είναι εξωπραγματικό, προκαλώντας ισχυρότατες τεκτονικές αλλαγές στη μελλοντική πορεία τόσο των εν λόγω ομίλων όσο και ολόκληρου του κλάδου πληροφορικής. Και αναφερόμαστε σε ομίλους που μας έχουν αποδείξει ότι έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν έως και το 37% του συνολικού τζίρου σε EBITDA (περιθώριο κερδοφορίας) και το 65% με 50% από αυτά να πέφτει κατευθείαν στο ταμείο προς νέες επεκτατικές επενδύσεις και εξαγορές. Κάποιες από αυτές τώρα, όπως η Epsilon Net και η Entersoft, μέσω των υψηλών κεφαλαιοποιήσεών τους των 285 και 142 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έχουν προεξοφλήσει ένα κομμάτι από το μέλλον, ενώ οι Profile Software και Performance Technologies, με κεφαλαιοποιήσεις των 72 και 64 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, φαίνεται να υστερούν σημαντικά, αφήνοντας έτσι για τη συνέχεια ακόμα πιο ισχυρά ποσοστά ανόδου.

  Η Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ) παρουσίασε για το 2021 τζίρο πωλήσεων στα 50,51 εκατ. ευρώ, ενώ έκανε για το 2022 πρόβλεψη για πωλήσεις άνω των 75 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν στα 15,09 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά φόρων να δίνουν αύξηση 221,86% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας στα 10,78 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος επίσης εμφάνισε καθαρό ταμείο 5,48 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή, μετά το καθοδικό pullback εκτόνωσης προς τη ζώνη στήριξης των 4 με 3,90 της έντονης ανοδικής κίνησης που έχει προκληθεί από το καλοκαίρι του 2021, έχει πάρει εκ νέου τον ανηφορικό δρόμο για την πιθανή καταστρατήγηση των ιστορικών υψηλών στα 5,80 με 5,75 ευρώ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τα 7 ευρώ.

  πιν

   

  Η Entersoft (ΕΝΤΕΡ) εμφάνισε για το 2021 έσοδα 24 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 8,9 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων στα 6,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 51% σε σχέση με το 2020. Ένα από τα ισχυρά σημεία του ισολογισμού είναι ότι το περιθώριο κερδοφορίας (EBITDA margin) έφτασε στο 37%. Επίσης, τα επαναλαμβανόμενα έσοδα ανήλθαν στα 14 εκατ. ευρώ ή 58% των συνολικών εσόδων, που σε συνδυασμό με τις νέες συμβάσεις θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τη διοίκηση, τη βάση για την επίτευξη εφάμιλλου με το παρελθόν ρυθμού ανάπτυξης και στη χρήση του 2022. Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή φαίνεται να διέπεται καθοδικά από τον στροφέα πίεσης "Q" που τη σπρώχνει προς τη σημαντική στήριξη των 4,50 με 4,40 ευρώ. Επιβεβαιωμένο "μάζεμα" των πωλητών ανάμεσα στη ζώνη των 4,70 με 4,40 ευρώ θα δώσει τα εχέγγυα για μια ανοδική κίνηση προς τα 5,15 με 5,20 ευρώ.

  pin

   

  Προχωράμε στον όμιλο Profile Software (ΠΡΟΦ), που αναμένεται στη χρήση του 2021 να κλείσει τις πωλήσεις λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ και τα αναμορφωμένα καθαρά κέρδη να προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ. Εδώ το καθαρό ταμείο φτάνει τα 9 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό, όμως, με την Profile είναι ότι, από τα 20 εκατ. τζίρο, τα 15 εκατ. ευρώ ή ένα περίπου 75% θα είναι επαναλαμβανόμενα και για το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι, αν προσθέσουμε ένα μικρό κομμάτι των 4 εκατ. ευρώ περίπου που θα πέσει μέσα στο έτος από τις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις αξίας 12,5 εκατ. ευρώ και το 1,5 εκατ. ευρώ από την πλήρη ενσωμάτωση της Centevo, τότε ο όμιλος έχει με το "καλημέρα" όλο τον περσινό τζίρο χωρίς να συμπεριλάβουμε τις νέες συμφωνίες αρκετών εκατ. ευρώ που φαίνεται να κλείνει με το Δημόσιο, ενώ ο όμιλος φέρνει κάθε χρόνο κατ’ ελάχιστο από το εξωτερικό συμβάσεις αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ. Ο μέχρι τώρα υπολογισμός μάλλον δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα για την Profile να περάσει στο ταμπλό τα 100 εκατ. κεφαλαιοποίηση. Διαγραμματικά, η μετοχή μετά την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών στα 7,28 ευρώ έχει πραγματοποιήσει μια υγιή καθοδική κίνηση προς τα 6 ευρώ, κινούμενη μέσα στο μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι "C". Πάτημα στην περιοχή των 5,90 με 5,80 ευρώ θα δώσει τα διαπιστευτήρια για νέα ανοδική κίνηση προς την περιοχή των 7,50 ευρώ, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για τα 8,30 ευρώ.

  pin

   

  Κλείνω με την Performance (ΠΕΡΦ), που εμφανίζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει γυρίσει από τα υψηλά που είχε σημειώσει τον περασμένο Γενάρη στα 6,15 ευρώ. Εδώ η σημαντική ζώνη στήριξης εντοπίζεται μεταξύ των 4,60 με 4,40 ευρώ, που, αν μείνει άτμητη στις καθοδικές πιέσεις, θα επαναφέρει την τιμή της μετοχής πάνω από το επίπεδο των 5,20 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε, εν αναμονή των ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2021, ότι στο 9μηνο είχε παρουσιάσει έσοδα 25,69 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 2,78 εκατ. ευρώ ή αύξηση 44% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ είχε καθαρό δανεισμό στα 2,97 εκατ. ευρώ.

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ