Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Φεβ-2022 00:16

  Coca-Cola HBC: Διαχρονική απόδοση (10%) να την "πιεις στο ποτήρι"!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2021 η The Coca-Cola Company στις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί μία από τις 30 εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones. Μέσα στο 2021 πλήρωσε μερίσματα αξίας 7,3 δισ. δολ. ενώ αυξάνει το μέρισμά της τα τελευταία συναπτά 59 έτη! Τι μας είπε η The Coca-Cola Company για τα αποτελέσματα του 2021 και τις προοπτικές του 2022; Πώς αναμένονται τα αποτελέσματα για την Coca-Cola HBC;

  Η The Coca-Cola Company στις ΗΠΑ ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα κατά 10% στο δ’ τρίμηνο και 17% για το σύνολο του 2021. Σε επίπεδο όγκου η αύξηση άγγιξε το 9% στο δ’ τρίμηνο ενώ σε επίπεδο έτους έφτασε το 8%. Τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή το δ’ τρίμηνο υποχώρησαν 5% καθώς διαμορφώθηκαν στα 0,45 δολ./μετοχή ενώ για το σύνολο του έτους ενισχύθηκαν 19% ήτοι 2,32 δολ./μετοχή.

  Ωστόσο, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι εκτιμήσεις που έδωσε για το τρέχον έτος η διοίκηση της εταιρείας, εκτιμώντας αύξηση 7%-8% στα καθαρά έσοδα. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή εκτιμάται σε 5%-6% ήτοι 2,46 δολ./μετοχή έναντι 2,32 δολ./μετοχή. Σε ό,τι αφορά το κόστος των πρώτων υλών η διοίκηση εκτιμά ότι η αύξηση θα κυμανθεί σε ένα μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό αφού ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες ισοτιμίες και οι αντισταθμίσεις που έχει λάβει η εταιρεία.

  Η Coca-Cola HBC αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2021 σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στις 9:00 π.μ. Οι εκτιμήσεις της αγοράς για το δ’ τρίμηνο του 2021 κάνουν λόγο για 16% ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών και 8% σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων. Οι αναδυόμενες αγορές, για ένα ακόμη τρίμηνο, σε επίπεδο όγκου διαφαίνεται να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση με 11% αποδεικνύοντας έτσι τη δυναμική που συνεχίζουν να διαθέτουν μετά την πανδημία. Για το 2022, οι προοπτικές παραμένουν  θετικότερες από πλευράς κατανάλωσης, καθώς φαίνεται να αποτελεί την πρώτη χρονιά όπου θα υπάρχει μία σχετική κανονικότητα από την εποχή της πανδημίας ενώ το αυξημένο κόστος πρώτων υλών ενδέχεται να "ροκανίσει" τα περιθώρια κέρδους.

  Σε επίπεδο 12μήνου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Σε επίπεδο όγκου, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για +12% στον Όμιλο, +10% στις ανεπτυγμένες, 0% στις αναπτυσσόμενες και 18% στις αναδυόμενες αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών (EBIT) των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, διαφαίνεται να μεγεθύνεται σημαντικά καθώς ξεπερνάει το 54% των συνολικών λειτουργικών κερδών έναντι 47% το 2020. Τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να ενισχυθούν 26% και να διαμορφωθούν στα 1,49 ευρώ ανά μετοχή. Σε ό,τι αφορά το μέρισμα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγέθυνση κατά 9% περίπου καθώς εκτιμάται σε 0,70 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 2,3%) έναντι 0,64 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι. 

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Coca-Cola HBC διαπραγματεύεται 10,9 φορές τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη του 2021 και 9,8 φορές του 2022 σύμφωνα με τον δείκτη EV/EBITDA. Ταυτόχρονα σε επίπεδο καθαρών κερδών το P/E της Coca Cola HBC προσεγγίζει το 21 για το 2021 ενώ για το 2022 δεν ξεπερνά το 18,9.

  Καταλήγοντας, η Coca-Cola HBC αποτελεί τη διαχρονική επιλογή ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου καθώς την περασμένη δύσκολη 10ετία η μετοχή παρουσιάζει μέση ετησιοποιημένη απόδοση 9,5% (συμπεριλαμβανομένου της επανεπένδυσης των μερισμάτων) ενώ μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Χ.Α. Στην παρούσα φάση η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση που αγγίζει το 20% τα κέρδη του 2022 και άνω του 25% τα κέρδη του 2023 ενώ η έκπτωση στο τέλος του έτους την περασμένη 10ετία δεν ξεπερνούσε το 4%! Με λίγα λόγια αν η μετοχή ενισχυθεί περί το 20% μέσα στον χρόνο η αποτίμησή της θα διαπραγματεύεται στον ιστορικό 10ετή μέσο όρο!

  πιν

   

  pin

   

  Πόσο "μπροστά" βλέπουν επιτέλους οι αγορές;

  Με το 72% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2021, το 77% των εταιριών έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς με το μέσο όρο της 5ετίας να βρίσκεται περί το 76% δηλαδή οριακά χαμηλότερα από τα τρέχοντα νούμερα. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς κατά 8,6% αριθμός ο οποίος είναι σύμφωνα με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

  Η αλήθεια είναι ότι έχει αρχίσει να φαίνεται η κόπωση και η δυσκολία στο να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις της αγοράς τα κέρδη ανά μετοχή, ωστόσο δεν παύει να τα ξεπερνούν. Αυτό όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι σιγά σιγά περνάμε στην πιο ώριμη πλευρά του οικονομικού κύκλου με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να μεγεθύνεται με ηπιότερο ρυθμό.

  Το εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο κλάδος που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι ο κλάδος της τεχνολογίας όπου ταυτόχρονα είναι αυτός που έχει σημειώσει τις υψηλότερες απώλειες στα χρηματιστήρια. Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι αυτός που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς με το μικρότερο ποσοστό λίγο πολύ αναμενόμενο λόγω αντικειμένου.

  Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι ο κλάδος της τεχνολογίας αποτελεί τον κλάδο με την τέταρτη καλύτερη εκτιμώμενη επίδοση για το 2022 από πλευράς κερδοφορίας, με τον ενεργειακό κλάδο να προηγείται και τον χρηματοοικονομικό κλάδο να αποτελεί τον ουραγό στις εκτιμήσεις των κερδών για το 2022. Γιατί όμως είναι εντυπωσιακό; Όπως γνωρίζουμε τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί νέων με αποτέλεσμα να έπρεπε οι επενδυτές να αγοράζουν τεχνολογία και να πωλούν τις τράπεζες. Ωστόσο στα χρηματιστήρια ο δείκτης Nasdaq έχει σημειώσει τις υψηλότερες απώλειες ενώ ο τραπεζικός κλάδος θεωρείται η απόλυτη επενδυτική επιλογή εν μέσω ανόδου των επιτοκίων. Σαφέστατα το premium που σημειώνει ο κλάδος έναντι του ιστορικού μέσου όρου έχει τη σημασία του! 

  Καταλήγοντας, οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να κοιτάζουν τις προοπτικές του 2023 με το χρηματοοικονομικό κλάδο να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση από πλευράς εταιρικών κερδών μπροστά από την τεχνολογία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κλάδοι πρώτων υλών και ενέργειας που αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές το τελευταίο διάστημα! 

  pin

   

  Ατζέντα 22/2 - 27/2 

  Οικονομικά αποτελέσματα Coca Cola HBC, OTE & ΕΛΠΕ στο επίκεντρο

  Σήμερα Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 η Coca Cola HBC (11:00 θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα) και η Entersoft. Επίσης, σήμερα λήγει η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ της Ευρωσύμβουλοι ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για το Δεκέμβριο 2021. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου 2021 οι ΟΤΕ (πριν το άνοιγμα της αγοράς) και Ελληνικά Πετρέλαια. Την ίδια ημέρα η Μυτιληναίος αναμένεται να δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση 2021 ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον κύκλο εργασιών στο χονδρικό εμπόριο και στον τομέα των αυτοκινήτων. Την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις της χώρας για τον Ιανουάριο 2022 ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών για τον Ιανουάριο.

  Εστιάζοντας σε πληθωρισμό, δείκτης PCE και αναθεωρημένο ΑΕΠ 

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη το ινστιτούτο IFO ανακοινώνει τα αποτελέσματα της έρευνας για το επιχειρηματικό κλίμα με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου ενώ το απόγευμα ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο βιομηχανικός δείκτης PMI και η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Φεβρουάριο. Επίσης, η Home Depot (Dow Jones) ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου. Την Τετάρτη η αγορά της Ιαπωνίας θα παραμείνει κλειστή λόγω του εορτασμού της ημέρας του αυτοκράτορα. Την ίδια ημέρα στην Ευρωζώνη αναμένεται ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου όπου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων. Την Πέμπτη ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δ’ τρίμηνο του 2021 με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία ενώ αργότερα αναμένεται η ανακοίνωση για τις πωλήσεις νέων κατοικιών.  Την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου η Deutsche Telekom και αργά το βράδυ η Salesforce.com (Dow Jones). Την Παρασκευή  είναι η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας δ’ τριμήνου ενώ το απόγευμα στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι παραγγελίες διαρκών αγαθών για τον Ιανουάριο, ο δείκτης PCE όπου μετράει τη μεταβολή των τιμών στην ιδιωτική κατανάλωση (ενναλακτικός δείκτης πληθωρισμού) για το ίδιο μήνα ενώ η εβδομάδα κλείνει με τις εκτιμήσεις για τις καταναλωτικές και πληθωριστικές προσδοκίες με βάση την έρευνα του πανεπιστημίου του Michigan για τον Φεβρουάριο.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ