Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Φεβ-2022 00:05

  Πάμε για πολυετή ανοδική κίνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Εντύπωση έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε σχέση με τις πτωτικές βουτιές των διεθνών αγορών, και κυρίως των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που στη Wall Street o S&P 500 έχει διορθώσει από τα υψηλά του έως και -12,5%, χτυπώντας πάνω στον επιβλητικό απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ 100 φυλλοροεί κατεβαίνοντας έως και -18%, ο γερμανικός δείκτης DAX 40 έως και -9% και ο Europe Stoxx 600 με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες έως και -8,4%, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά επταετίας (!).

  Ναι, όντως οι leaders των χρηματιστηριακών αγορών έρχονται από πολλαπλά ιστορικά υψηλά, ενώ το Ελληνικό Χρηματιστήριο παλεύει εδώ και μήνες, να μην πω χρόνια, να "σβήσει" από τον διαγραμματικό χάρτη ό,τι έχει προκληθεί μέχρι σήμερα από εκείνο τον ιστορικό Δεκέμβριο του 2014 με την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναγκαστική προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, αλλά όλοι σχεδόν γνωρίζουμε ότι η συνήθης τακτική της ελληνικής αγοράς είναι όχι απλώς να ακολουθεί κατά πόδας τις όποιες πτωτικές διορθώσεις των διεθνών αγορών, αλλά να τοποθετείται με αξιώσεις και στην κεφαλή της κατηφορικής κούρσας.

  Τώρα, λοιπόν, η προσφιλής αυτή τακτική φαίνεται να αλλάζει, με τις συνεχόμενες εντολές αγορών που έρχονται από το εξωτερικό να θυμίζουν άλλες εποχές. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, αυτοί που έχουν αρχίσει να παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι η ελληνική αγορά τραβάει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο τα βλέμματα ισχυρών επενδυτικών οργανισμών, χαρακτηρίζοντάς την ως άκρως ελκυστική, και δεν μιλάμε από απόψεως βασικών αριθμοδεικτών, όπως το P/E και το P/BV, όπου όντως είμαστε φθηνοί, ή λόγω του τύπου κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ, που εμφανίζει το απίστευτο νούμερο του 36,8%, αλλά βάσει των ισχυρότατων αναπτυξιακών προοπτικών που εμφανίζονται στη χώρα για την επόμενη τριετία. Η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και τα τεράστια επενδυτικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας δεν αφήνουν, άλλωστε, περιθώρια για δεύτερες σκέψεις σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις υπεραξίες που θα προκληθούν από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

  Μάλιστα, έπειτα από πολλά χρόνια έχει παρατηρηθεί και ένα άλλο φαινόμενο στον χρηματιστηριακό χώρο. Έχουν αρχίσει και μηδενίζουν τις short θέσεις τους funds που μας "ακολουθούσαν" καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα το γνωστό Lansdowne, που αποσύρεται από τις ανοιχτές θέσεις που είχε στις τράπεζες και στη ΔΕΗ. 

  Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης μπορεί στο κοντινό χρονικό διάστημα να δείχνει ότι παλεύει για να εδραιώσει τη θέση του πάνω από το επίπεδο στήριξης των 935 με 928 μονάδων, αλλά στη μακροπρόθεσμη διαγραμματική ανάλυση η εικόνα του είναι τελείως διαφορετική, καθώς δείχνει ξεκίνημα μιας πολυετούς ανοδικής κίνησης έπειτα από μια μακρά περίοδο βύθισης στην οικονομική κρίση.

  ΠΙΝ


  Αναλυτικότερα, όσον αφορά το βραχυχρόνιο πεδίο, ο δείκτης εμφανίζεται να έχει τη διάθεση να διαμορφώσει πρώτα μια πλάγια σταθεροποιητική κίνηση από τις 970 έως τις 944 μονάδες, πριν αποφασίσει να μπει μέσα στη ζώνη των 980 με 1.000 μονάδων. Μια ζώνη η οποία αναμένεται να περπατηθεί πολύ γρήγορα από τη στιγμή που γράψει στο ταμπλό τις 980 μονάδες. Ο ανοδικός στροφέας "Q", εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις με τη μη καθοδική του τμήση, στις 940 μονάδες, θα πιέσει σύντομα τον δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

   

  πιν

   

  Στη μακροπρόθεσμη εικόνα που αναδεικνύει το μηνιαίο διάγραμμα τιμών, ο Γενικός Δείκτης έχει ξεφύγει πλέον από το πλαίσιο της πλάγιας κίνησης που πραγματοποιούσε τους τελευταίους 10 μήνες, θέτοντας ως αρχικό στόχο τις 1.050 μονάδες. Ανοδικά συνηγορούν και οι τρεις τεχνικοί δείκτες που παραθέτουμε, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την απαρχή μιας μεγάλης ανοδικής κίνησης, η οποία μπορεί να κρατήσει για πάνω από δύο χρόνια, καθώς μπαίνει χρονικά έως το πρώτο εξάμηνο του 2025. Να φανταστείτε ότι ο δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) μόλις τώρα αρχίζει και περνάει πάνω από την ουδετερότητα της περιοχής των 55 μονάδων. Κάτι ανάλογο είχε κάνει το 2003, όπου και ακολούθησε μια έντονη μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση έως το 2007. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο τζίρος των συναλλαγών βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ακόμη πολλά να δώσει από την ώρα που θα αρχίσει να μεγαλώνει.

   

  πιν


  Προχωρώντας τώρα στη βραχυχρόνια διαγραμματική ανάλυση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ ASE Large Cap, συλλαμβάνουμε την τιμή του να δοκιμάζει να περάσει πάνω από την τοπική κορυφή που είχε σημειώσει τον Γενάρη του 2020, στις 2.371 μονάδες, λίγο πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Εδώ ο δείκτης χρησιμοποιεί ως ορμητήριο επίθεσης των αγοραστών την περιοχή που εκτείνεται από τις 2.320 έως τις 2.300 μονάδες. Όσο το επίπεδο αυτό παραμένει άτμητο σε ημερήσιο κλείσιμο, τόσο θα δυναμώνει η προσπάθεια επιβεβαιωμένης διάτρησης των 2.371 μονάδων και κίνησης προς τον επόμενο στόχο των 2.440 μονάδων ή ένα +4,3% από τα τωρινά επίπεδα τιμών (η ανάλυση γραφόταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης). Χορηγός της ανοδικής κίνησης είναι ο Fibonacci απλός κινητός μέσος των 21 ημερών.

   

  πιν

   

  Όμως το μακροπρόθεσμο διάγραμμα του FTSE/ ASE Large Cap είναι "όλα τα λεφτά", καθώς φαίνεται καθαρά ο δείκτης να έχει περάσει πάνω από τα Keltner Channel έπειτα από 13 χρόνια πτωτικής πορείας. Εδώ, μάλιστα, φαίνεται ότι ο μακρινός στόχος μετά τις 2.371 μονάδες εντοπίζεται στα υψηλά του 2014, στις 3.410 μονάδες, ή ένα +45% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Το πώς και το γιατί μπορεί ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης να πάει τόσο ψηλά μένει να το διαπιστώσουμε στην επόμενη διετία. 

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ