Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Φεβ-2022 00:16

  Το ανήκουστο στο ταμπλό του χρηματιστηρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η μετοχή του ομίλου ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) με το χθεσινό κλείσιμο στα 1,84 ευρώ έχει διολισθήσει κάτω και από τα 700 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, γράφοντας πλέον τα 690 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου του 2021, βρίσκεται στα 812,2 εκατ. ευρώ ή με απλά λόγια η κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό είναι με ένα discount  17% σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια. Επίσης αν το πάμε με μια πιο συντηρητική  αναλογική σκέψη   στα κέρδη μετά από φόρους και δικαιωμάτων μειοψηφίας που πρόκειται να ανακοινώσει η ElvalHalcor στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με εκείνα των 31,8 εκατ. ευρώ του τρίτου τριμήνου και τα 115,378  εκατ. ευρώ του ενεαμήνου, τότε είναι πολύ πιθανό τα κέρδη ανά μετοχή να ξεπερνούν τα 0,37 ευρώ (το 20% δηλ. της μετοχικής τιμής),  χαρακτηρίζοντας για έναν ακόμα λόγο την τιμή που αποδίδεται στο ταμπλό ως ανήκουστη για μια από τις πλέον κορυφαίες και πιο σύγχρονες βιομηχανίες στον κλάδο του αλουμινίου και του χαλκού παγκοσμίως.

  Έναν όμιλο, που διαθέτει 17 παραγωγικές μονάδες προηγμένης τεχνολογίας με δίκτυο σε 21 χώρες, πωλήσεις προϊόντων σε πάνω από 102 χώρες και εξαγωγές άνω του 91% του κύκλου εργασιών του.

  Έναν όμιλο όπου αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με πωλήσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ (9μηνο στα 2,082 δισ. ευρώ), σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, με τις πωλήσεις του 2019 των 2,044 δισ. ευρώ αλλά και του 2018 των  2,117 δισ. ευρώ να ωχριούν μπροστά τους. Για να μην πω για τα λειτουργικά αποτελέσματα (ΕΒΙΤ) όπου ακόμα και αν βγάλουμε την "πιπίλα" κάποιων αναλυτών για τη μη επαναλαμβανόμενη θετική επίδραση των 22 εκατ. ευρώ των μετοχών της Cenergy Holdings από τα 124,7 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο όμιλος για το 9μηνο είναι χιλιόμετρα μακριά από τα ετήσια ΕΒΙΤ των 80 εκατ. ευρώ του 2019 και των 107 εκατ. ευρώ του 2018. 

  Ένας όμιλος που έχει σηκώσει μέσα σε λίγους μόλις  μήνες το συνολικό ποσό των 520 εκατ. ευρώ από ομολογιακά δάνεια (250 εκατ. ευρώ από δημόσια προσφορά και 140 +130 εκατ. ευρώ από  τους τραπεζικούς οίκους) διάρκειας 7 και 7,5 ετών με ένα ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, που θα ζήλευαν παγκόσμιοι κολοσσοί.  Από αυτά τα 30 εκατ. ευρώ θα πάνε για την αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα, τα 344 εκατ. ευρώ για μείωση του βραχυχρόνιου δανεισμού και αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολογιακών, μειώνοντας έτσι σημαντικά, λόγω του χαμηλότερου επιτοκίου, το χρηματοοικονομικό κόστος και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν ως μια τεράστια γραμμή πυρός στα αναπτυξιακά επιχειρηματικά σχέδια της ElvalHalcor.

  Ένας όμιλος όπου αναμένεται με τη νέα ισχυρή άνοδο του αλουμινίου αλλά και σε μικρότερη κλίμακα  του χαλκού να ανατρέψει προς το θετικό τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρά τις επιπτώσεις που δημιουργούν οι ανοδικές τάσεις των τιμών ενέργειας, αν και  ο όμιλος δήλωσε ότι λόγω των έντονων συνθηκών αυξημένης ζήτησης θα τείνουν προς την ελαχιστοποίησή τους. 

  Υπάρχουν φυσικά και τα τεράστια οφέλη που πρόκειται να αδράξει η ElvalHalkor την επόμενη πενταετία  από τις μεγάλες επενδύσεις που θα πέσουν μέσω των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των ιδιωτικών κεφαλαίων σε όλους σχεδόν τους άξονες που κινείται και αναπνέει ο όμιλος. Από την ενέργεια, τις μεταφορές, τη δόμηση, τις κατασκευές, τα δίκτυα έως και στα αρδευτικά. 

  Παράλληλα θετική έκπληξη θα είναι και το μέρισμα που θα διανείμει για το 2021.

  Στη διαγραμματική ανάλυση το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι όλη αυτή η δύναμη που συσσωρεύεται εδώ και μήνες ανάμεσα στα 2 με 1,75 ευρώ όταν απελευθερωθεί ανοδικά με την επιβεβαιωμένη καταστρατήγηση των 2,10 ευρώ θα έχει τέτοια έκρηξη που θα ακουστεί έως τα 3 ευρώ. 

  Κλείνοντας να αναφέρω ότι η ElvalHalcor είναι μια από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που πήρε πιστοποίηση AS9100 εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής της στις αλυσίδες αξίας των κλάδων της αεροναυπηγικής και της αεροδιαστημικής, ανοίγοντας  έτσι νέους ισχυρούς  ορίζοντες.

  πιν


   
  Ο όμιλος  ΕΛΑΣΤΡΟΝ Α.Ε.Β.Ε. – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (ΕΛΣΤΡ) με περισσότερο από 65 χρόνια παρουσίας στον κλάδο αποτελεί τον κύριο επεξεργαστή και μεταπωλητή προϊόντων χάλυβα και θερμομονωτικών πάνελ στην Ελλάδα με ισχυρή διεθνή παρουσία. Αποτελεί κυρίαρχο προμηθευτή σε προϊόντα που βρίσκουν εφαρμογή στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στη ναυπηγική, στον αγροτικό τομέα και την ενέργεια.

  Ο όμιλος έχει παρουσιάσει στα οικονομικά  αποτελέσματα του εννεαμήνου για το 2021  πωλήσεις στα 116,9 εκατ. ευρώ,  EBITDA στα 19,8 εκατ. ευρώ και  κέρδη προ φόρων και τόκων  (ΕΒΙΤ) που  φτάνουν τα 17,8 εκατ. ευρώ.  Στο κλείσιμο τώρα του 2021 τηρούμενων των αναλογιών  και της σταθεροποίησης στη ζήτηση των χαλυβουργικών υλικών αναμένονται οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ και το EBITDA να αναρριχηθεί στα  22 εκατ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι τα κέρδη ανά μετοχή μπορεί και να φτάσουν εκτός απροόπτου τα 0,85 ευρώ (0,5624 είχε στο πρώτο εξάμηνο).  Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου έχουν ενισχυθεί σημαντικά φτάνοντας τα 76 εκατ. ευρώ  ανεβάζοντας τη λογιστική αξία στα 4,19 ευρώ ανά μετοχή. 

  Ο όμιλος λοιπόν που αναμένεται να κλείσει το 2021 με 22 εκατ. ευρώ EBITDA έχει σύμφωνα με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 2,58 ευρώ κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 47 εκατ. ευρώ. 

  Επίσης, για όσους "ανησυχούν", οι άμεσες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους ενέργειας δεν έχουν επηρεάσει ούτε και αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικά τα περιθώρια κερδοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί μικρό μέρος του κόστους παραγωγής καθώς και του συνολικού κόστους λειτουργίας του ομίλου ενώ ταυτόχρονα μέσω της ολοκληρωθείσας επένδυσης σε Φ/Β σταθμό που λειτουργεί με τη μορφή του ενεργειακού συμψηφισμού ο όμιλος επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση του κόστους ενέργειας. Η συνολική ισχύς του ενεργειακού τομέα του ομίλου ανέρχεται σε 5,05 ΜWp.

  Η διοίκηση σε δηλώσεις της για το πρώτο τρίμηνο του 2022 παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς τη διατήρηση της θετικής δυναμικής  που έχει αναπτυχθεί από τα οικονομικά  αποτελέσματα του 2021. 

  Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ  επειδή είναι ένας από τους ηγέτες στον κλάδο των χαλυβουργικών προϊόντων έχει να λαμβάνει  σημαντικές υπεραξίες και οφέλη από την τεράστια πίτα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πέσουν στα επόμενα χρόνια στα έργα υποδομών μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΣΔΙΤ.

  Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να πραγματοποιεί μια πλάγια κίνηση πέριξ των 2,50 ευρώ βολιδοσκοπώντας την αντίσταση των 2,82 ευρώ. Πάνω από εκεί όμως μια επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή θα δώσει ως επόμενη  σημαντική περιοχή αντίστασης  τα 4,20 με 4 ευρώ ή ένα +62% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ