Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 00:05

  Η εν αμφιβόλω, το εφαλτήριο και το βιβλίο Γκίνες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Κοιτώντας κάποιος το ημερήσιο διάγραμμα της μετοχής των Πλαστικών Θράκης (ΠΛΑΘ) θα μπορούσε να βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά στην εταιρεία. Έχει χάσει μέσα σε πέντε μήνες σημαντικά επίπεδα τιμών κατεβαίνοντας όλο και πιο χαμηλότερα δίχως μάλιστα και ιδιαίτερη αντίσταση παρά τις συνεχείς αγορές ιδίων μετοχών που εκτελεί η εταιρεία. Έτσι διαγραμματικά η μετοχή μετά τα 8 ευρώ έχει χάσει τα 7,50,  τα 7,20 τα 6,50 και τώρα τελευταία την πολύ σημαντική στήριξη που παρουσίαζε η περιοχή των 6,40 ευρώ. Οι συνολικές απώλειες που εμφανίζει η μετοχή των Πλαστικών Θράκης από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου ξεπερνάνε πλέον το -30%.  Επίσης από τις αρχές του έτους παρά την άνοδο της αγοράς και του Γενικού Δείκτη οι πωλήσεις στη μετοχή αυξάνουν με αποτέλεσμα να εμφανίζει ήδη για το 2022 ένα αποκαρδιωτικό -8,42% με τον συνολικό όγκο των 850 χιλ. μετοχών. Μάλιστα αρκετοί επενδυτές που "ασχολήθηκαν" με την εταιρεία  έχουν αρχίσει και χάνουν την υπομονή τους ενώ ο τρόπος που συμπεριφέρεται η μετοχή στο ταμπλό ξενίζει ακόμα και τους επαγγελματίες της αγοράς καθώς δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τα βήματά της.

  Και όμως η εταιρεία παρά τη μικρή επιβράδυνση που αναμένεται να έχει σε επίπεδο κερδοφορίας, λόγω της φυσιολογικής κάμψης στη ζήτηση των προϊόντων προσωπικής προστασίας και υγείας, της διατήρησης των αυξημένων τιμών τόσο των α’ και β’ υλών, του κόστους μεταφορικών και ενέργειας, η πορεία της εμφανίζεται να  είναι ικανοποιητική. Επίσης το επενδυτικό πλάνο που ετοιμάζουν τα Πλαστικά Θράκης ύψους 25,5 εκατ. ευρώ θα διαμορφώσει συνθήκες εισόδου σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, βελτίωσης των υποδομών, περαιτέρω επέκτασης των δραστηριοτήτων και ισχυρής ώθησης  των περιθωρίων κέρδους. Ας μη ξεχνάμε ότι ο όμιλος πλέον μετά και την ισχυρή κερδοφορία που παρουσίασε στο 9μηνο του 2021, με τα προ φόρων κέρδη να χτυπάνε τα 81 εκατ. ευρώ, εμφάνισε στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη καθαρό ταμείο 22,7 εκατ. ευρώ, μιας που τα ταμειακά του διαθέσιμα υπερκάλυψαν τις δανειακές του υποχρεώσεις. Κέρδη 9μήνου τα οποία πλέον με την πτώση που έχει επέλθει στη μετοχή αντιπροσωπεύουν το 30% (!) της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης.

  πιν

   

  Έντονο διαγραμματικό φλερτ με τον απλό κινητό μέσο των 21 ημερών πραγματοποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της  Ideal Holdings  (ΙΝΤΕΚ) στην περιοχή των 3,30 ευρώ. Σημείο το οποίο θεωρείται και τεχνικά ως εφαλτήριο  μιας που από τον περασμένο Αύγουστο προκαλεί ανοδικές εκτινάξεις έως τη ζώνη των 3,90 με 3,80 ευρώ, χτυπώντας έτσι και τον στροφέα αντίστασης "Q”. Η δε μεσοπρόθεσμη ανοδική διάσπαση του εν λόγω στροφέα θα φέρει πολύ γρήγορα την τιμή της μετοχής πάνω από τα 4,10 ευρώ. Όμως προς το παρόν επιτελεί μια πλάγια κίνηση που έχει ως  μέσο όρο τα 3,55 ευρώ εν αναμονή κάποιων ισχυρών εταιρικών οικονομικών νέων που θα της δώσουν την κατάλληλη ώθηση. Να ενθυμίσω ότι ο όμιλος  μετά και τις από 17 Ιουνίου εισφερόμενες οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών S.I.C.C. HOLDING LIMITED και ESM EFFERVESCENT SODAS MANAGEMENT LIMITED  εμφάνισε  μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο, το τρίτο για την ακρίβεια,  EBITDA στα 4,02 εκατ. ευρώ.

  πιν

   

  Αδικαιολογήτως πολύ πίσω σε σχέση με την αγορά έχει μείνει η μετοχή της AS Company (ΑΣΚΟ) η οποία τελευταίως φαίνεται ότι θέλει να ξεκολλήσει από το επίπεδο των 2,20 με 2 ευρώ, διασπώντας ανοδικά το καθοδικό στροφέα "S”. Μάλιστα από τις αρχές του έτους έχει κάνει και τον αξιόλογο όγκο των 774 χιλ. τεμαχίων με την αγορά να μιλάει για το σταδιακό ροκάνισμα του πακέτου (4.28%) που έχει το γαλλικό fund Sycomore. Γεγονός φυσικά που αν όντως εκπληρωθεί από ισχυρούς αγοραστές θα απελευθερώσει σημαντικές ανοδικές δυνάμεις στη μετοχή. Διαγραμματικά η μετοχή έχει ως πρώτη αντίσταση τα 2,50 ευρώ και μετά ανοίγει το έδαφος για την περιοχή των 3 ευρώ που βρισκόταν πριν την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020. Η εταιρεία έχει, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο, μια αποτίμηση της τάξεως των 29,4 εκατ. ευρώ, κάτω δηλαδή και από τα ίδια κεφάλαια των 30 εκατ. ευρώ, ενώ έχει καθαρό ταμείο 19,5 εκατ. ευρώ ή το 67% της κεφαλαιοποίησής της (!) Αν αφαιρέσουμε δηλαδή το ταμείο από την κεφαλαιοποίηση μένουν 9,9 εκατ. ευρώ τα οποία φέρνουν μέσα στο 9μηνο 2,67 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων. Άνετα η  AS Company θα κατέβαινε ως υποψήφια επενδυτικής παραδοξότητας στο βιβλίο Γκίνες.

  pin


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ