Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 00:10

  Το πολιτικό πρέπει, τα ντεμαράζ και στο βάθος η ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Έναν εμφανή σχηματισμό "σημαίας" (Flag) στα υψηλά της ισχυρής ανοδικής κίνησης των τελευταίων 20 συνεδριάσεων αποτυπώνει στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ο Γενικός Δείκτης. Θεωρητικά ο σχηματισμός αυτός κατά ένα μεγάλο ποσοστό, άνω του 62%, σπάει προς την πλευρά της κύριας βραχυχρόνιας τάσης που δεν είναι άλλη από την ανοδική.

  Στο πάνω εύρος τώρα της στενής διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες δραπέτευσης πάνω από τις 960 μονάδες και όλα δείχνουν ότι πάμε για την τρίτη στη σημερινή συνεδρίαση. Στην περίπτωση που ο δείκτης κάνει το τέλειο ριφιφί, αυξάνοντας σημαντικά τον τζίρο συναλλαγών, στοιχείο που το πάει καλά στις τελευταίες μέρες,  θα προκαλέσει βίαιη ώθηση αρχικά όσο το ύψος της σημαίας δηλαδή στις 980 μονάδες και μετά προς το πολυδιαφημισμένο ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Μάλιστα πέρα από το ψυχολογικό οι 1.000 μονάδες έχουν και μια "στρυφνή" πολιτική χροιά. Η τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης  είχε τετραψήφιο νούμερο ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 υπό την τέλεση των τριών ατελέσφορων ψηφοφοριών για την εκλογή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι έτσι κι αλλιώς ένα νούμερο που η τωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να κατακτήσει για να σφραγίσει το "παρελθόν".  

  πιν

   

  Από την Πειραιώς Financial Holdings (ΠΕΙΡ) μας ήρθε η  έκπληξη στις τελευταίες συνεδριάσεις. Εκεί λοιπόν που η μετοχή αγνάντευε από πολύ μακριά  τις υπόλοιπες τρεις "Χάριτες", παραπατώντας στα ιστορικά της χαμηλά και μέσα στο πολύ επικίνδυνο εύρος διακύμανσης των 1,34 με 1,25 ευρώ αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα απρόβλεπτο ανοδικό  ντεμαράζ, προσεγγίζοντας γρήγορα το πολύ σημαντικό για τη συνέχεια επίπεδο αντίστασης των 1,50 ευρώ. Η περιοχή αυτή έχει μέχρι τώρα αντισταθεί τρείς φορές  στις προσπάθειες της μετοχής να την προσπεράσει και να κατευθυνθεί προς το σημείο των 1,60 ευρώ όπου θα πάρει το βάπτισμα της κεφαλαιοποίησης των 2 δισ. ευρώ.  Η επιβεβαιωμένη με ισχυρό όγκο συναλλαγών διέλευση της τιμής της μετοχής πάνω από τα 1,50 ευρώ θα αλλάξει σημαντικά τα μέχρι πρότινος αρνητικά μεσομακροπρόθεσμα διαγραμματικά δεδομένα ανοίγοντας τον ανοδικό ορίζοντα ακόμα και για τα 1,80 ευρώ, όπου θα αντικατοπτρίζει αξία 2,25 δισ. ευρώ.

  πιν

   

  Αφού πρώτα απέτυχε παταγωδώς και στις  έξι συνεχόμενες προσπάθειες να διασπάσει καθοδικά το διαγραμματικό πάτωμα των 1,80 με 1,75 ευρώ ο όμιλος Elval Halcor (ΕΛΧΑ) αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να περάσει και αυτή με ντεμαράζ  πάνω από το όριο "βραχνά" των 2 ευρώ. Από εδώ και έπειτα θα πρέπει η μετοχή κατά πρώτον να μη χάσει σε επίπεδο εβδομαδιαίου κλεισίματος τα 2 ευρώ και κατά δεύτερον να πραγματοποιήσει μια βάση αγοραστών στη ζώνη των 2,07  ευρώ ούτως ώστε στην επόμενη κίνηση να λεηλατήσει  δίχως έλεος τα 2,20 ευρώ. Το διάγραμμα πάντως αφήνει και μια υπόνοια δημιουργίας ενός σχηματισμού Cup and Handle, όπου ετοιμάζεται να λυθεί ανοδικά δίνοντας ως μεσοπρόθεσμο στόχο την πρόσθεση του βάθους της κούπας δηλαδή τα 2,30 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου μπορεί να εντοπίζεται λίγο πάνω από τα 760 εκατ. ευρώ αλλά έχει όλα τα απαραίτητα φόντα για να μπει  στο club του δισεκατομμυρίου.

  πιν

   

  Τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση που η μετοχή της ΔΕΗ κλείνει κάτω από το όριο της ΑΜΚ των 9 ευρώ, "γεμίζοντας" έτσι το επιτρεπόμενο φίλτρο της μη διαγραμματικής διάσπασης. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση αν και στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ δεν μπορέσει να πραγματοποιήσει ένα ημερήσιο κλείσιμο πάνω από τα 9 ευρώ τότε είναι πολύ πιθανό να έχει ανοίξει ο κατηφορικός δρόμος για μια διολίσθηση μέσα στην περιοχή αγοραστικού ενδιαφέροντος που εντοπίζεται ανάμεσα στα σημεία των  8,75 και  8,34 ευρώ. Στην περίπτωση τώρα που η τιμή κλείσει όντως πάνω από τα 9 ευρώ θα πρέπει πρώτα να μας επιβεβαιώσει το κίβδηλο των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων δημιουργώντας ένα ισχυρό πάτημα στα 9,10 ευρώ και μετά  να ενδώσουμε αγοραστικά προσβλέποντας  στην προσέγγιση των διοδίων στα 9,50 ευρώ. Να σημειωθεί ότι όλα τα άνωθεν σενάρια κινούνται υπό το διαγραμματικό πέπλο της μεσοβραχυχρόνιας πλάγιας τάσης μιας που η κύρια μακροπρόθεσμη παραμένει ανοδική.   

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ