Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιαν-2022 00:09

  Μας κακομαθαίνετε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ποδαρικό φαίνεται ότι μας κάνουν για το 2022 οι τραπεζικές μετοχές (!), καθώς με το καλημέρα έχουν ήδη προσφέρει διψήφιες ποσοστιαίες αποδόσεις.  Πετυχημένη είναι δε η σκηνή που περιγράφει θεσμικός παράγοντας της αγοράς με τις τράπεζες να εισβάλουν με τα εξάσφαιρα στο ήρεμο "Saloon” της Λεωφόρου Αθηνών πυροβολώντας αδιακρίτως τους νωχελικούς πελάτες και τον κοιμισμένο πιανίστα μπας και σφίξουν… τα πόμολα και παιχτεί κάτι πιο γρήγορο. 

  ‘Όμως θα προλάβουν να αλλάξουν τη διακόσμηση και τον ρυθμό του μαγαζιού πριν έρθει ο σερίφης και επιβάλλει πάλι την τάξη της πλάγιας στασιμότητας; 

  Στο εβδομαδιαίο πάντως διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη τα τεχνικά δρώμενα έχουν αρχίσει και μπαίνουν σε μια εμφανή κινητικότητα διασπώντας μετά από περίπου 250 μέρες το όριο των 600 μονάδων, αν και θα χρειαστεί και την ανάλογη επιβεβαίωση στο κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας. Το επόμενο διαγραμματικό στοιχείο, που θα θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτό της τότε τοπικής κορυφής των 640 μονάδων που είχε αποτυπώσει ο δείκτης στις αρχές του περασμένου Μαΐου. Η ολοκλήρωση μιας ανοδικής δραπέτευσης πάνω από τη ζώνη των 640 με 650 μονάδων θα ανοίξει το τοπίο για τον μεγάλο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί προς το πέρασμα των 800 μονάδων μιας που το εν λόγω έδαφος των 150 μονάδων δεν έχει ισχυρές αντιστάσεις λόγω της άτακτης βύθισης που προκάλεσε το άκουσμα της επερχόμενης υγειονομική κρίσης τον Φλεβάρη του 2020. Μιλάμε για μια μεσοπρόθεσμη ανοδική απόσταση που δίνει έως και +26% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Βέβαια για να ανέβει στη σκηνή ένα τέτοιο ισχυρό ανοδικό σενάριο θα πρέπει οι τραπεζικές μετοχές να δηλώσουν έμπρακτα ότι διαθέτουν τα φόντα να το πραγματοποιήσουν δίχως να έχουν τη διάθεση πρώτα να μας "κακομάθουν" και μετά να μας επαναφέρουν άρον – άρον μέσα στο χρονικό "κελί" των 580 μονάδων. Καθοριστικές είναι οι επόμενες συνεδριάσεις και για τον τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς πλησιάζει σε επίπεδα τιμών, που συνήθως οι αγοραστές έβρισκαν ισχυρό τοίχο αντίστασης. 

  πιν

   

  Επίσης οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες, Eurobank, Εθνική και Alpha στέκονται εμπρός από δύσκολα διαγραμματικά εμπόδια, όπως το 1 ευρώ, τα 3,15 ευρώ και 1,20 ευρώ αντίστοιχα που θα πρέπει να τα υπερπηδήσουν για να αποδείξουν τη δυναμική τους για τη μετέπειτα πορεία.

  Αναλυτικότερα η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε (ΕΥΡΩΒ) με κεφαλαιοποίηση στα 3,69 δισ. ευρώ συλλαμβάνεται να έχει σπάσει ανοδικά την καθοδική γραμμή τάσης "Q”, στα 0,94 ευρώ και να ακουμπάει το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Ανοδικό πέρασμα πάνω από εκεί θα δώσει ελεύθερο χώρο ανάβασης προς τα 1,17 με 1,20 ευρώ. Μέχρι στιγμής όμως ο όγκος συναλλαγών δε μπορεί να βάλει τη σφραγίδα για την εκτέλεση του ανοδικού σεναρίου. Έντονη άρνηση διαπερατότητας πάνω από το 1 ευρώ θα επαναφέρει τη τιμή της μετοχής στα 0,958 ευρώ. 

  πιν

   

  Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) με κεφαλαιοποίηση στα 2,879 δισ. ευρώ έδωσε διαγραμματικά ως όφειλε τον πρώτο ανοδικό στόχο των 3,15 ευρώ, μετά και την τμήση της δύσκολης περιοχής αντίστασης των 2,85 ευρώ. Στην περίπτωση τώρα που η μετοχή "τολμήσει" και διασπάσει ανοδικά τη ζώνη 3,15 με 3,20 ευρώ με σημαντικό όγκο συναλλαγών, τότε το επόμενο σημείο αντίστασης θα φανεί στα 3,50 ευρώ. Ο ανοδικός στροφέας "W” αρχίζει και πιέζει ανεβάζοντας τη γωνία κλίσης, έχοντας όμως συνάμα και το ασφαλές περιθώριο για κάποια υγιή pullback αγοραστικής εκτόνωσης.

  πιν

   

  Διαγραμματικό φλερτ με την περιοχή αντίστασης των 1,20 ευρώ πραγματοποιεί η Alpha Services and Holdings (ΑΛΦΑ) μετά τη θετική "ανάγνωση" του περάσματος από το σταυροδρόμι των 1,10 ευρώ. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επιβεβαιωμένη καταστρατήγηση της περιοχής των 1,20 ευρώ. Γεγονός, που θα αναγκάσει αρκετούς επενδυτές θεσμικούς ή μη να πάρουν θέση στην κίνηση της μετοχής που μπορεί να οδηγήσει αρχικά στα υψηλά του 2021 στα 1,384 ευρώ και μετά στα 1,50 ευρώ. Εμφανής αδυναμία διάσπασης των 1,20 ευρώ θα δημιουργήσει βραχυχρόνιες συνθήκες καθοδικής επανεξέτασης των 1,13 ευρώ. 

  πιν


   
  Το καθοδικό χάσμα που είχε αποτυπωθεί στις 26 Νοεμβρίου έκλεισε πλήρως η Πειραιώς Financial Holdings (ΠΕΙΡ), περνώντας έτσι μετά από 30 συνεδριάσεις πάνω από τα 1,37 ευρώ. Από πλευράς διαγραμματικής ανάλυσης η επόμενη περιοχή αντίστασης μετά τα 1,34 ευρώ εντοπίζεται στα 1,43 ευρώ. Για να μπορέσουμε όμως να πούμε ότι η μετοχή πάει να πάρει λίγο από τη λάμψη των άλλων τριών τραπεζών θα πρέπει να ακουμπήσει το όριο των 1,50 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ