Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Δεκ-2021 00:05

  ΟΠΑΠ: Διπλασιάζοντας το κεφάλαιο... μέσω επανεπένδυσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι γνωστός για τη θεωρία της σχετικότητας, ωστόσο, όσο και αν φαίνεται περίεργο, έχει αναφερθεί στη μεγάλη σημασία που έχει ο ανατοκισμός λέγοντας: "O ανατοκισμός είναι το όγδοο θαύμα του κόσμου. Αυτός που το καταλαβαίνει, το κερδίζει... Aυτός που δεν... το πληρώνει". Ο ανατοκισμός ουσιαστικά είναι η επανεπένδυση του τόκου, ενώ στις μετοχές εμφανίζεται με την επανεπένδυση του μερίσματος. Ο ΟΠΑΠ είναι η μοναδική εταιρεία στο Χ.Α. που έχει συμπεριλάβει την επανεπένδυση του μερίσματος ως επιλογή. 

  Ο μέσος επενδυτής δεν είναι εξοικειωμένος με τον όρο αλλά και τη χρησιμότητά του. Την πρώτη φορά που δόθηκε ως επιλογή, το ποσό που επανεπενδύθηκε δεν ξεπέρασε το 14% του συνολικού μερίσματος του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια το ποσοστό ανέβαινε φορά με τη φορά, με αποκορύφωμα την τελευταία, όπου προσέγγισε το 66%, από 59% την 3η Αυγούστου 2021. Η αλήθεια είναι ότι κανείς θα περίμενε το ποσοστό να κινείται αντίστροφα, καθώς την πρώτη φορά είχε σημειωθεί η 2η χαμηλότερη τιμή διάθεσης της μετοχής προς επανεπένδυση, ενώ στην τελευταία η τιμή ήταν η υψηλότερη ανάμεσα στις 5 φορές που έχει δοθεί η εν λόγω επιλογή.

  Να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή διάθεσης για την επανεπένδυση των 5 τελευταίων μερισμάτων στον ΟΠΑΠ είναι 10,53 ευρώ. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Για όποιον έχει προβεί στην επανεπένδυση των μερισμάτων και στις 5 διανομές, η τιμή για την οποία θα έβγαινε κερδισμένος θα ήταν 10,53 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο η επανεπένδυση, εφόσον πραγματοποιείται σε κάθε διανομή μερίσματος, αυξάνει τον αριθμό των μετοχών που κατέχουμε όχι μόνο από το μέρισμα που προκύπτει από τον αρχικό αριθμό μετοχών. Κάθε φορά ο αριθμός των νέων μετοχών που λαμβάνει μέρισμα μεγαλώνει εφόσον επανεπενδύεται σε μετοχές. Αυτή είναι και η μαγεία της επανεπένδυσης. Έτσι, η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 9,87 ευρώ ώστε ο επενδυτής που επανεπένδυε όλα του τα μερίσματα σε μετοχές από την αρχή του προγράμματος να απολέσει μέρος των χρημάτων του από την επανεπένδυση του μερίσματος!

  Δηλαδή, όσο η τιμή της μετοχής παραμένει υψηλότερη από το 9,87 ευρώ, τότε ο εκάστοτε επενδυτής έχει αγοράσει τις μετοχές φθηνότερα, κερδίζοντας έτσι περισσότερο από ό,τι αν δεν είχε προβεί στην επανεπένδυση. Συγκριτικό πλεονέκτημα είναι και το -3% που αγοράζει ο μέτοχος κατά την περίοδο όπου ορίζεται η τιμή της επανεπένδυσης, ενώ στα συν πρέπει να σημειωθούν και τα μηδενικά κόστη που έχει ο επενδυτής για αυτή την "αγορά", αφού δεν υπάρχουν προμήθειες.

  Έτσι, λοιπόν, ένας επενδυτής που κατείχε 1.000 μετοχές ΟΠΑΠ πριν από την πρώτη επανεπένδυση μερίσματος, μετά και την τελευταία επανεπένδυση θα είχε 1.264 μετοχές. Η αποτίμηση αυτή μας δίνει 15.432 ευρώ, ήτοι μια απόδοση της τάξεως του 63%. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο επενδυτής προτιμούσε την πληρωμή μερίσματος σε μετρητά, τότε το ποσό που θα είχε θα προσέγγιζε τα 14.815 ευρώ, ήτοι απόδοση 56,3%. Σαφέστατα, και στις δύο περιπτώσεις οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι, καθώς η μέση ετήσια απόδοση για τον επενδυτή με επανεπένδυση ξεπερνά το 21%, ενώ χωρίς επανεπένδυση προσεγγίζει το 19,7%.

  Τα ποσοστά συμμετοχής στην επανεπένδυση κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μετόχων, καθώς δεν ξεπερνούν το 10% σε καμία περίπτωση (επίσημα στοιχεία μετόχων Μαρτίου 2021). Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η Sazka Group έχει συμμετάσχει στις τελευταίες τέσσερις επανεπενδύσεις μερισμάτων με ολόκληρο το ποσοστό της, λαμβάνοντας, έτσι, περισσότερο από το 76% των συνολικών μετοχών της επανεπένδυσης. 

  Καταλήγοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερίσματος τουλάχιστον 1 ευρώ ανά μετοχή για τα επόμενα χρόνια, διαμορφώνοντας έτσι μια μερισματική απόδοση τουλάχιστον 8,5%. Ταυτόχρονα, υπολογίζοντας σύμφωνα με τον κανόνα του 72 (72 / 8,5 = 8,5), σε 8,5 χρόνια ο επενδυτής που θα επανεπενδύσει τα μερίσματα του ΟΠΑΠ (μέση μερισματική απόδοση 8,5%) θα έχει διπλασιάσει το κεφάλαιό του, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η μεταβολή της τιμής της μετοχής. 

  πιν


  Με σημαντική έκπτωση η τιμή του αδιύλιστου νερού στην ΕΥΔΑΠ

  Το δ.σ. της ΕΥΔΑΠ δημοσίευσε τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, στην οποία καθορίζονται οι όροι ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην ΕΥΔΑΠ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2040, καθώς και τη σύμβαση υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος για τρία έτη (2021-2023).
  Πιο συγκεκριμένα, με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Ελληνικού Δημοσίου καθορίζεται το εύλογο τίμημα συναλλαγής σε σχέση με το αδιύλιστο νερό που προμήθευσε η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ την ΕΥΔΑΠ κατά το χρονικό διάστημα 12/10/2013 - 31/12/2020, καθώς και η τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα 20 έτη.

  Η αλήθεια είναι ότι ο καθορισμός του τιμήματος του αδιύλιστου νερού για τα επόμενα 20 έτη παρέχει πλέον ένα σταθερό περιβάλλον που κάθε επενδυτής μπορεί να λάβει υπ’ όψιν στις εκτιμήσεις του. Να σημειωθεί ότι η τιμή της σύμβασης μέχρι το 2040 είναι σαφώς χαμηλότερη από το μεσοσταθμικό 0,117/κυβικό της προηγούμενης 7ετίας, αφού δεν ξεπερνά τα 0,081 ευρώ/κυβικό.

  Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό των 157,2 εκατ. που αφορά το διάστημα 2013-2020 εντός της περιόδου ισχύος της σύμβασης του άρθρου 114 του Ν. 4812/2021, πράγμα το οποίο αποτελεί ακόμα μία θετική παράμετρο για τον ισολογισμό της εταιρείας.

  Με την υπογραφή των δύο συμβάσεων, κλείνει οριστικά μια πολύχρονη εκκρεμότητα, γεγονός που επιτρέπει πλέον σε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή να δει μια εταιρεία κοινής ωφέλειας με άλλο μάτι, εστιάζοντας στη μερισματική απόδοση της εταιρείας χωρίς να υπάρχει η εκκρεμότητα για το αν και κατά πόσο τα μετρητά που υπάρχουν στο ταμείο της εταιρείας θα δοθούν για παλαιές εκκρεμότητες. Μην ξεχνάμε ότι η ΕΥΔΑΠ διαθέτει μία από τις υψηλότερες και πιο σταθερές μερισματικές αποδόσεις ανάμεσα στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap του Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι η μέση μερισματική απόδοση της δεκαετίας 2011-2020 προσέγγισε το 5,8%! 

  πιν

   

  Οι ανανεωμένες προβλέψεις της Fed για την οικονομία των ΗΠΑ

  Οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αποτελούν πάντα ένα γεγονός που οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πολλές φορές δίνει την τάση στις αγορές τόσο των ΗΠΑ όσο και των κυριότερων χρηματιστηριακών αγορών του πλανήτη. Ειδικότερα, στην τελευταία συνάντηση στις 15 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ότι τα επιτόκια της Fed αναμένεται να αναρριχηθούν στο 0,9% προς το τέλος του 2022, υπονοώντας έτσι τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφοροποίηση των προβλέψεων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οφείλονται κυρίως στην αύξηση του πληθωρισμού, η οποία "ροκανίζει" την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας.
  Πολλές φορές συζητάμε για προβλέψεις και εκτιμήσεις, προσπαθώντας να μπορέσουμε να δώσουμε μία κατεύθυνση για το μέλλον. Όταν, λοιπόν, παρακολουθούμε τις προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία και βλέπουμε πόσο διαφοροποιούνται τρίμηνο με τρίμηνο, νομίζω καταλαβαίνουν όλοι πόσο δύσκολο είναι να γίνονται εκτιμήσεις μέσα σε ένα τόσο εύθραυστο περιβάλλον. Έτσι, η τράπεζα ίσως με την ισχυρότερη βάση δεδομένων στον κόσμο τον Σεπτέμβριο έκανε λόγο για ανάπτυξη του τρέχοντος έτους 5,9%, ενώ η τρέχουσα εκτίμηση δεν ξεπερνά το 5,5%. Όμως ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η διαφοροποίηση στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους, που, από 4,2% τον Σεπτέμβριο, εκτινάχθηκε στο 5,3%! Ταυτόχρονα, η διάμεσος των εκτιμήσεων για τα επιτόκια του 2022 ήταν 0,3%, με την τρέχουσα πρόβλεψη να κάνει λόγο για 0,9%, γεγονός το οποίο ενίσχυσε τη μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών ολόκληρου του πλανήτη.

  Υπενθυμίζεται ότι στις τριμηνιαίες συναντήσεις, δηλαδή Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι της Fed ανακοινώνουν, πέρα από τα επιτόκια, και τις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία. Να σημειώσουμε ότι η επόμενη συνάντηση της Fed έχει οριστεί για τις 25-26 Ιανουαρίου 2022, ενώ στις 15-16 Μαρτίου αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία για το νέο έτος. Στον πίνακα αναφέρεται η διάμεσος των τιμών για κάθε περίοδο, που ουσιαστικά είναι η μεσαία τιμή όταν οι τιμές είναι διατεταγμένες από το χαμηλότερο προς το υψηλότερο. Όταν ο αριθμός των τιμών είναι ζυγός, η διάμεσος είναι ο μέσος όρος των δύο μεσαίων τιμών.

  πιν
  ΠΗΓΗ: Fed 

   

   

   

   

   

   

   

  Ατζέντα (28/12/2021 - 2/1/2022)

  Εορταστική εβδομάδα για όλες τις αγορές

  Αύριο Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Νοέμβριο. Την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Νοέμβριο. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Οκτώβριο, ενώ η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα κλείσει στις 15.20 αντί του κανονικού 17.20, λόγω του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο. Την Τετάρτη ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών για τον μήνα Νοέμβριο. Τέλος, την Παρασκευή οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές (Γερμανία, Ελβετία κτλ.) και η Μεγ. Βρετανία θα παραμείνουν κλειστές λόγω της Πρωτοχρονιάς.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ