Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 00:05

  Στου κουφού την πόρτα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Ο όμιλος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ) μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων για το εννεάμηνο του 2021 συναλλάσσεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών με ένα P/E... 6. Για την ακρίβεια, ο όμιλος αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις του κατά 38,8% από το 1,5 δισ. ευρώ στα 2,082 δισ. ευρώ και έφερε το EBITDA από τα 90,9 στα 175,6 εκατ. ευρώ εκτοξεύοντας έτσι τα καθαρά κέρδη από τα 24 στα 115,4 εκατ. ευρώ ή στα 0,3075 ευρώ (!) ανά μετοχή από 0,0642 ευρώ ανά μετοχή. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει ισχυρότατο διεθνή προσανατολισμό πραγματοποιώντας μέχρι τώρα πωλήσεις εκτός Ελλάδας άνω του 91% του κύκλου εργασιών της ενώ διαθέτει και στρατηγικό προβάδισμα χιλιομέτρων λόγω των επενδύσεων πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει ολοκληρώσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Διαγραμματικά η μετοχή του ομίλου συνεχίζει παραδόξως το γνωστό τροπάρι του Ελληνικού Χρηματιστηρίου... "Στου κουφού την πόρτα…" δηλώνοντας άγνοια δεδομένων μιας που ούτε τα 115,4 εκατ. καθαρά κέρδη δεν μπορούν να φέρουν την πυρπόληση των 2 ευρώ. Μάλιστα στο ημερήσιο chart η μετοχή έχει κάνει 5 συνολικά τοπικούς πυθμένες μέσα στην ισχυρή ζώνη στήριξης των 1,80 με 1,75 ευρώ και πάει τώρα να τους κάνει 6. Για ακόμα μια φορά να τονίσουμε ότι η υπάρχουσα τιμή της μετοχής δεν αντιπροσωπεύει τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη και τα πραγματικά αναπτυξιακά δεδομένα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

  πιν

   

  ΕΛΠΕ

  Δεύτερη κλασική περίπτωση που το ταμπλό δεν ακούει παρά μόνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), όπου, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου πραγματοποίησε επιστροφή της κερδοφορίας στα προ κρίσης επίπεδα, η τιμή μετά από μια σύντομη αναλαμπή στα 6,40 ευρώ ξαναβρέθηκε και πάλι όχι μόνο κάτω από τα 6 ευρώ αλλά και πάνω στην αρχική βάση των 5,80 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το εννεάμηνο έκλεισε με καθαρά κέρδη 256 εκατ. ευρώ από ζημιές 379 εκατ. ευρώ που είχε την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ εμφάνισε και σημαντική αύξηση +43% στις πωλήσεις φθάνοντας τα 6,399 δισ. ευρώ από 4,46 δισ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς η διοίκηση των ΕΛΠΕ δήλωσε την πρόθεση να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος ίσου με το 50% των εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ υποδομών, που ήταν στα 256 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και σημαντική καταβολή για τη χρήση του 2021. Διαγραμματικά, για να πούμε ότι η εικόνα στασιμότητας αλλάζει προς το καλύτερο θα πρέπει η τιμή να πατήσει πάνω από το επίπεδο των 6,10 με 6 ευρώ και να βάλει πλώρη για τα 6,60 ευρώ.

  πιν

   

  Mytilineos

  Η αναβάθμιση του outlook για τον όμιλο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) από σταθερό σε θετικό από τον γνωστό οίκο αξιολόγησης S&P έδωσε τα εχέγγυα στη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής για μια γρήγορη ανοδική ανάταση προς το όριο αντίστασης των 15,10 με 15 ευρώ δίχως όμως μέχρι τώρα να διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να περάσει πάνω από αυτό. Να σημειωθεί ότι από την εν λόγω περιοχή διέρχονται και τα Keltner Channel τάσης των 50 ημερών. Η άρνηση τώρα της μετοχής να περάσει στις επόμενες συνεδριάσεις πάνω από την εν λόγω περιοχή αντίστασης ίσως επιφέρει μια νέα βραχυχρόνια καθοδική κίνηση προς τη βάση των αγοραστών στα 14,14 με 14 ευρώ. Κάτω από εκεί υπάρχει η γραμμή "Μαζινό" των 13,70 με 13,50 ευρώ, όπου δύσκολα θα αλωθεί καθοδικά μιας που οι οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τέλος της χρονιάς προσδίδουν ήδη ένα πολύ ελκυστικό P/E το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σε μονοψήφιο το 2022. Μάλιστα ο οίκος S&P δεν δίστασε να μιλήσει για εκτιμώμενο EBITDA το 2022 στα 500 με 550 εκατ. ευρώ με περαιτέρω ανοδικό περιθώριο το 2023. Ξαναγυρνώντας στην τεχνική ανάλυση αυτό που φαίνεται ότι πάει να αποτυπωθεί στο ημερήσιο chart τιμών της μετοχής του ομίλου είναι ένας σχηματισμός Head and Shoulders όπου η neckline περνά επίσης από την περιοχή των 13,50 ευρώ ενισχύοντάς τη ακόμα περισσότερο ως ένα σημείο αγορών για τους μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές.

  ΠΙΝ

   

  ΔΕΗ

  Τέλος, τα αποτελέσματα εννεαμήνου για τη ΔΕΗ έδειξαν ένα κομμάτι από την ενεργειακή κρίση που πλήττει "βραχυχρόνια" την αγορά παρουσιάζοντας EBITDA στα 576,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά -18,55% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο με τα μετά φόρων να κλείνουν με ζημιές -42,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ. Βασικός μοχλός πίεσης στη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως η επιτυχής ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. ύψους 1,35 δισ. ευρώ και το στρατηγικό επιχειρηματικό και αναπτυξιακό πλάνο για την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού σε μία πράσινη και ψηφιακή εταιρεία ενέργειας αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για τη σημαντική κερδοφορία της ΔΕΗ στα επόμενα χρόνια. Διαγραμματικά η μετοχή μετά την καθοδική διάσπαση του ανοδικού στροφέα "R" έχει βρεθεί σε μια βραχυχρόνια πτωτική δίνη περνώντας κάτω και από τα Keltner Channel, όπου στατιστικώς δίνουν και τον βραχυχρόνιο παλμό της μετοχής. Για να αλλάξει τώρα η υπάρχουσα πτωτική φθορά θα πρέπει η τιμή της μετοχής να καταγράψει ημερήσια κλεισίματα πάνω από τα 9,70 ευρώ. Ίσως μόνο έτσι θα μπορέσει να αποφύγει την επαφή με το επίπεδο της Α.Μ.Κ στα 9 ευρώ.
   

  πιν


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ