Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 00:05

  Η ανηφόρα προέκυψε κατηφόρα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Για άλλη μια φορά οι τραπεζικές μετοχές όταν τους δόθηκε η σκυτάλη της ανόδου, στις 17 με 19 Νοεμβρίου, για να πάνε την αγορά ένα ή δύο βήματα παραπάνω έπαθαν το γνωστό "τράβηγμα", με άμεσο αποτέλεσμα να χάσουν πλήρως τον βηματισμό τους και εκεί που πήγαιναν προς την ανηφόρα να τις πάρει η... κατηφόρα. Μάλιστα με την έλευση της μετάλλαξης "Όμικρον" και της έξωθεν πτωτικής πίεσης κάποιες θυμήθηκαν τα παλιά κάκιστα τερτίπια, καταγράφοντας ακόμα και διψήφιες ημερήσιες απώλειες και ας ήταν και προσφάτως ανακεφαλαιοποιημένες. Φαινόμενο το οποίο πολλοί πιστεύαμε ότι είχε εκλείψει μιας που οι τραπεζικοί οίκοι δείχνουν μέσα από τα οικονομικά τους αποτελέσματα ότι έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ένα - ένα τα σκαλοπάτια  προς την υγιή επαναφορά τους στη λειτουργική κερδοφορία και ανάπτυξη. Από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της πορείας προς την υγιή αποδέσμευσή τους από τα βαρίδια του παρελθόντος είναι η δραστική μείωση των μη  εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τον δείκτη NPE να οδεύει ταχέως για τις Alpha, Εθνική και Πειραιώς σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022  και με τη Eurobank να το έχει ήδη πετύχει  από το φετινό εννεάμηνο. Τα επιτεύγματα όμως αυτά θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν  να αντικατοπτρίζονται και  στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις τιμές των τραπεζικών μετοχών να παρουσιάζουν μια σταθερή μεσοπρόθεσμη πλαγιοανοδική πορεία δίχως την ύπαρξη, έστω και για μια συνεδρίαση, της αίσθησης της απαράδεκτα "κατευθυνόμενης" άτακτης βύθισης.

  Η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) λοιπόν, που είναι και η πρώτη τράπεζα που επιτυγχάνει μονοψήφιο NPE, στο 7,3%, φαίνεται διαγραμματικά να έχει ολοκληρώσει στα 0,98 ευρώ την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου στα 0,789 ευρώ. Η πλαγιοκαθοδική πορεία, που τώρα επιτελεί έχει ως οδηγό πίεσης την καθοδική γραμμή τάσης "Q”. Το σημείο λήξης της υπάρχουσας κίνησης εντοπίζεται στα 0,965 ευρώ. Ανοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής θα ενεργοποιήσει μια νέα ανοδική κυματική κίνηση που θα έχει πλέον ως στόχο το πέρασμα της τιμής της μετοχής πάνω από το 1 ευρώ με κατεύθυνση προς τα 1,12 ευρώ.  Περιοχή που δεν πρέπει να αλώσουν καθοδικά οι πωλητές, για να είναι σε ισχύ το ανοδικό σενάριο, είναι αυτή που εκτείνεται ανάμεσα στα 0,86 με 0,8450 ευρώ.

  pin

   

  Η μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ), εκεί που φαινόταν ότι μέσω της συσσώρευσης, που πραγματοποιούσε πάνω από το επίπεδο των 1,10 ευρώ ετοιμαζόταν για να ταξιδέψει προς τα 1,20 ευρώ, άνοιξε "περιέργως" την καταπακτή και έπεσε πάνω στην τιμή της Α.Μ.Κ. στο 1 ευρώ,  εκδηλώνοντας έτσι την πλέον πιο άσχημη εικόνα κατάρρευσης σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Είναι πάντως  η τρίτη φορά που η τιμή έρχεται και βρίσκει σημαντική στήριξη πάνω στον μακροπρόθεσμο Exponential κινητό μέσο όρο των 100 εβδομάδων. Η μέχρι τώρα στατιστική φέρει την επαφή με τον κινητό μέσο να λειτουργεί ως αγοραστικό σημείο αναφοράς μιας που επακολουθεί έντονη ανοδική κίνηση.

  πιν

   

  Η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει ίσως το καλύτερο διάγραμμα σε σχέση με τις υπόλοιπες καθώς κρατάει την τιμή της μετοχής πάνω από τον ανοδικό στροφέα "W” του περασμένου Μαρτίου. Μάλιστα στην πτωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών πήγε κατά γράμμα και ακούμπησε πάνω του στα 2,53 με 2,50 ευρώ αντιδρώντας άμεσα ανοδικά. Όσο λοιπόν η μετοχή κρατάει αδιάσπαστο τον εν λόγω σχηματισμό τόσο θα συσσωρεύει ανοδικές δυνάμεις για να κινηθεί μέσα στην περιοχή των 2,85 με 3,15 ευρώ.

  πιν

   

  Το πιο "επιρρεπές" διάγραμμα στις καθοδικές ορέξεις των πωλητών το έχει η μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ), μιας που αποτυπώνεται στο ημερήσιο διάγραμμα να έχει διασπάσει τη διπλή στήριξη των 1,34 με 1,29 ευρώ, δοκιμάζοντας εντόνως  τις δυνάμεις  των αγοραστών για να την κρατήσουν πλησίον ή πάνω από τα 1,30 ευρώ. Ως αρνητικό στοιχείο εκλαμβάνεται και η καθοδική διάλυση της γραμμής "R” η οποία φαίνεται τώρα να παίζει το ρόλο της αντίστασης. Όσο η μετοχή παραμένει κάτω από τα 1,29 ευρώ τόσο οι αγοραστές θα εξασθενούν με αποτέλεσμα την πιθανή  συνέχεια της πτωτικής κίνησης προς το επίπεδο των 1,17 με 1,15 ευρώ. Για να έχουμε απτή αλλαγή των πτωτικών δεδομένων θα πρέπει η μετοχή να περάσει πάνω από τα 1,38 ευρώ κλείνοντας έτσι και το χάσμα, που προκλήθηκε στις 26 Νοεμβρίου. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ