Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 00:05

  Σε πτωτική λήθη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Να υπενθυμίσουμε, γιατί πιθανότατα η  πτώση έχει προκαλέσει μερική ρήξη στην επενδυτική μνήμη,  ότι η Intracom Holdings (INTKA) μετά την πώληση  κατά 100% των μετοχών της Intrasoft στη Netcompany  έχει βάλει στο ταμείο της  184,6 εκατ. ευρώ από τα οποία τα  166,6 εκατ.  ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ σε μετοχές της αγοράστριας εταιρείας. Επίσης ο όμιλος Intracom μέσω της θυγατρικής  Intradevelopment έχει εισπράξει άλλα 32,4 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης της συμμετοχής της στην Devenetco Ltd., της ακίνητης περιουσίας στο ‘Καλό Λιβάδι’ Μυκόνου, στο οποίο αναπτύσσεται το Resort Hotel.  Παράλληλα σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε ταμειακά διαθέσιμα άλλα 63,8 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 25 ανήκουν στην Intrasoft.  Συνολικά δηλαδή ο όμιλος Intracom  έχει στο ταμείο του συν τις μετοχές της Netcompany το πολύ αξιόλογο ποσό των 256 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να  δώσει κάτι παραπάνω από ισχυρά προωθητικά  καύσιμα σημαντικών υπεραξιών το 2022.

  Το "απίθανο" είναι όμως ότι η μετοχή του ομίλου συναλλάσσεται στο ελληνικό χρηματιστήριο με την εμφανώς υποδεέστερη κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 135 εκατ. ευρώ (!) πράγμα που σημαίνει ότι τα 256 εκατ. ευρώ ταμείο τα αγοράζει κάποιος με 135 εκατ. ευρώ και μη μου πείτε για τον δανεισμό της γιατί τότε μέσα σε αυτά θα πρέπει να κοστολογηθεί άμεσα  η  συμμετοχή της στην Intracom  Defense και στις Intrakat και  Intradevelopment που δραστηριοποιούνται στους  τέσσερις  πιο επικερδείς πυλώνες ανάπτυξης της επόμενης τριετίας που δεν είναι άλλοι από τα  έργα  περιβάλλοντος και τεχνολογίας, τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, την πράσινη ενέργεια  και την ανάπτυξη ακινήτων. Τελευταία μάλιστα η δραστήρια Intrakat έχει αρχίσει και απλώνει τα δίχτυα της και στη δημιουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (energy hub) κυρίως μέσω συσσωρευτών αλλά και μέσω υδρογόνου, δίνοντας το "παρών" σε ένα πολλά υποσχόμενο παγκόσμιο ενεργειακό κομμάτι, που σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει  στους  επόμενους μήνες.

  Συν τοις άλλοις ο όμιλος παρουσιάζεται στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου  ότι αρχίζει και ανεβάζει στροφές, παρά τις καθυστερήσεις στην έναρξη υλοποίησης νέων κατασκευαστικών έργων, εμφανίζοντας EBITDA στα 8,3 εκατ. ευρώ από ζημιές -3,1 εκατ. ευρώ που είχε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι  με τα κέρδη προ φόρων τόκων και φόρων (EBIT) να κλείνουν μέσα σε ένα τρίμηνο στα 4,3 εκατ. ευρώ από ζημιές -5,6 εκατ. ευρώ.

  Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται να σχηματίζει μια βάση αγοραστών πάνω από τη ζώνη των 1,75 με 1,70 ευρώ και κυρίως πάνω από το μακροπρόθεσμο στροφέα "Q” την ίδια ώρα που βάση του ταμείου  και των έντονων αναπτυξιακών δυνατοτήτων θα έπρεπε να γράφει τιμές άνω των 2,40 ευρώ. Ο διαγραμματικός πάντως στόχος για το 2022 παραμένει η περιοχή αντίστασης των 3,50 ευρώ.

  πιν

   

  Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης (ΠΛΑΘ) αποτελεί άλλη μια περίπτωση πτωτικής υπερβολής, κατεβάζοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις την κεφαλαιοποίηση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Κι όμως ο όμιλος ανακοίνωσε στο εννεάμηνο καθαρά κέρδη στα 71,669 εκατ. ευρώ ή κέρδη 1,6434 ευρώ ανά μετοχή που αντιπροσωπεύει το 24% στην υπάρχουσα κεφαλαιοποίηση και προσέξτε, ακόμα δεν έχει κλείσει το έτος, όπου αναμένεται με το εν εξελίξει κύμα της πανδημίας να είναι ακόμα ψηλότερα. Το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου έχει ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ ενώ ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη  είναι και η ταχύτητα που ανεβάζει τα ίδια κεφάλαια. Απίστευτη είναι επίσης και η στροφή του ομίλου στα στοιχεία του δανεισμού καθώς στο τέλος του Σεπτεμβρίου βρέθηκε μεν να έχει δανεισμό και υποχρεώσεις από μισθώσεις στα 53,56 εκατ. ευρώ αλλά με ταμείο στα 76,24 εκατ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι ο όμιλος πλέον έχει περάσει σε αρνητικό δανεισμό στα 22,67 εκατ. ευρώ.

  Από απόψεως τώρα τεχνικής ανάλυσης η μετοχή φαίνεται να αποτυπώνει στο ημερήσιο chart τιμών μια δεύτερη δεξαμενή "μαζέματος" των όποιων ρευστοποιήσεων στο επίπεδο των 6,80 με 6,60 ευρώ. Η πρώτη δεξαμενή είχε προκληθεί στις αρχές του Οκτώβρη  μεταξύ των 6,50 με 6,30 ευρώ χαμηλότερα δηλαδή από τη τωρινή. Ο αρχικός στόχος όπως και τότε είναι η περιοχή των 7,50 ευρώ και μετά αυτή των 8 ευρώ. Ημερήσια κλεισίματα πάνω από τα 7 ευρώ θα ενεργοποιήσουν εκ νέου τους επιθετικούς αγοραστές επιβεβαιώνοντας την απαρχή της ανοδικής κίνησης.   

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ