Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Νοε-2021 00:05

  Fourlis: Μπορεί η αβεβαιότητα να αποδειχθεί ευκαιρία;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα καθαρά κέρδη 9μήνου 2021 του oμίλου Fourlis, καθώς διαμορφώθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ, έναντι 0,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο και ζημιών 3,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα καθαρά κέρδη βοηθήθηκαν από πιστωτικό φόρο, αφού τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά ήταν υψηλότερα κατά 600.000 ευρώ, αντί να συρρικνωθούν από την επιβολή φορολογίας. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το μεγεθυσμένο μικτό περιθώριο κέρδους στο γ’ τρίμηνο του 2021 (42,6%) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (41,8%), ενώ οριακή ήταν η συρρίκνωση σε σχέση με το 2019 (42,9%).

  Μια παράμετρος που αξίζει να εξετάσουμε είναι η σχέση της ανάπτυξης του ΑΕΠ και, κατ’ επέκταση, του διαθέσιμου εισοδήματος του Έλληνα καταναλωτή με το λιανεμπόριο. Ιστορικά, η σχέση έχει αποδειχθεί πολύ δυνατή, με τα στατιστικά στοιχεία να είναι αμείλικτα. Ειδικότερα, την τελευταία 15ετία, όπως παρουσιάζεται στον πίνακα, όταν η μεταβολή του ΑΕΠ είχε θετικό πρόσημο, ο τζίρος του ομίλου Fourlis ενισχυόταν, ενώ όταν η ελληνική οικονομία γύριζε σε ύφεση, τότε ο τζίρος του ομίλου υποχωρούσε σημαντικά, με αντίστοιχη κίνηση και στην κερδοφορία. Σαφώς μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί το μείγμα πωλήσεων, ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι παραμένει εντός Ελλάδος και η συσχέτιση, όπως παρουσιάζεται, στο γράφημα είναι αποκαλυπτική!

  Την τριετία 2006-2008, που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενισχυόταν 4%-9%, η ανάπτυξη των πωλήσεων της Fourlis σημείωνε εντυπωσιακά νούμερα, που προσέγγιζαν ακόμα και το 40%. Στη συνέχεια ακολούθησε η χαμένη ελληνική δεκαετία, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περισσότερο από 30%, και ο όμιλος σημείωσε τρεις ζημιογόνες χρήσεις και σχεδόν 50% σωρευτικές απώλειες τζίρου την εξαετία 2009-2014. 

  Έτσι, η μετά την πανδημία εποχή αναμένεται ιδιαίτερα θετική για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδος, με τις εκτιμήσεις της E.E. να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022! Αν οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία επαληθευτούν, τότε ο όμιλος Fourlis αναμένεται να δει τις πωλήσεις του να μεγεθύνονται και την κερδοφορία του να πολλαπλασιάζεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όταν ο τζίρος το 2006-2008 άγγιζε τα υψηλά του, το καθαρό περιθώριο σημείωνε ταυτόχρονα τις υψηλότερες τιμές!

  Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Fourlis καταγράφει απώλειες 3% από την αρχή του χρόνου, έναντι κερδών 10% για τον Γ.Δ., υποαποδίδοντας σημαντικά, καθώς το λιανεμπόριο επηρεάστηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η αποτίμηση του ομίλου με βάση την ιστορικότητα εμφανίζει σημαντική έκπτωση, καθώς ο μέσος όρος της τελευταίας 15ετίας για τον δείκτη EV/EBITDA βρίσκεται στο 9,4, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2021 δεν ξεπερνούν τις 7,1 φορές.

  Καταλήγοντας, μπορεί στο άμεσο μέλλον οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας να επηρεάσουν αρνητικά τα μεγέθη των εταιρειών του λιανεμπορίου, ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό θα είναι παροδικό, καθώς τα εμβόλια και τα επερχόμενα φάρμακα από Merck και Pfizer αναμένεται να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επιπλέον, ερωτηματικό παραμένει το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί εδώ και μερικούς μήνες στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σταδιακή βελτίωση, περιορίζοντας έτσι μια περαιτέρω δυνητική αύξηση των πωλήσεων. Ωστόσο, όταν όλα τα προβλήματα λυθούν και έχουν ενσωματωθεί στις τιμές, τότε σίγουρα θα βρίσκονται σε ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο, που σίγουρα δεν θα αποτελεί ευκαιρία! Μην ξεχνάτε: "Αγοράστε όταν ακούσετε τα κανόνια. Πουλήστε όταν ακούτε τις τρομπέτες"!

  ΠΙΝ


   

  πιν

   

  Φλερτ... με το 1 δισ. οι πωλήσεις για τη Cenergy

  Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 9μηνο του 2021 διαμορφώθηκε στα 766 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 21% σε σχέση την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (a-EBIT) βελτιώθηκαν κατά 16%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οριακή συρρίκνωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 32 μονάδες βάσης, ενώ σε τριμηνιαίο επίπεδο βελτιώθηκε κατά 91 μονάδες βάσης. Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν εντυπωσιακή μεγέθυνση τόσο σε 9μηνιαία όσο και τριμηνιαία βάση, με άνοδο 65% και 119% αντίστοιχα, καθώς ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Cenergy είχε πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών 958 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 20 εκατ. ευρώ. 

  Ο κλάδος των καλωδίων συνεχίζει την επέκτασή του σε νέες αγορές, ενώ ο όμιλος εξετάζει την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας για τα καλώδια σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, για τα οποία υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον κυρίως στο εξωτερικό. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ξεπερνώντας τα 800 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2020: 500 εκατ. ευρώ), με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στον κλάδο των καλωδίων. 

  Ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA προσεγγίζει τις 7,8 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2021, ενώ ο δείκτης P/E δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 13 φορές. 

  Τέλος, η εταιρεία έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων 2021 για τις 10 Μαρτίου 2022, ενώ η τακτική γ.σ. έχει προσδιοριστεί για τις 31 Μαΐου 2022. 

  πιν

   

  Έσπασε το 5μηνο σερί των εισροών στο Χ.Α.

  Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Οκτώβριο κατήλθε στο 62,48%, έναντι 63,28% στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, καταγράφοντας μείωση 80 μ.β. Μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ (1,858 δισ. ευρώ ή 3,38%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 64,67% (65,31% τον προηγούμενο μήνα), παρουσιάζοντας συρρίκνωση 64 μ.β. συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/9/2021 υπολογίστηκε στα 55 δισ. ευρώ, έναντι 53,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι μεγέθυνση 3%.

  Σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας, ανεκόπη το πεντάμηνο σερί εισροών το οποίο είχε ξεκινήσει τον Μάιο, καθώς τον Οκτώβριο οι αλλοδαποί επενδυτές βρέθηκαν στη θέση του καθαρού πωλητή με 55 εκατ. ευρώ. Έτσι, για το 10μηνο του 2021 οι αλλοδαποί επενδυτές φαίνεται να έχουν εισροές 93 εκατ. ευρώ, έναντι 148 εκατ. ευρώ όπου βρίσκονταν στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εισροές των ξένων επενδυτών προήλθαν από την Τσεχία με 36 εκατ. ευρώ, τα νησιά Κέιμαν με 5,7 εκατ. ευρώ και την Ολλανδία με μόλις 2,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι τρεις μεγαλύτερες εκροές προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με 40 εκατ. ευρώ, τη Γερμανία με 25 εκατ. ευρώ και την Ισπανία με 16 εκατ. ευρώ. 

  Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 52,8% των συνολικών συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) τον Οκτώβριο 2021 (σε σχέση με το 55,8% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι ημεδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 47,2% των συναλλαγών, σε σχέση με το 44,2% τον Σεπτέμβριο. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου για τον Οκτώβριο ήταν οι ΗΠΑ, με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 6,1 δισ. ευρώ, η Κύπρος, με αξία χαρτοφυλακίου 5,2 δισ. ευρώ, και η Ολλανδία, με 4,3 δισ. ευρώ.

  pin

   

  Ατζέντα (30/11 - 5/12)

  Οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου Alpha Bank

  Σήμερα, Τρίτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου οι ΔΕΗ και Alpha Bank, ενώ στις 17.50 θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για την Alpha Bank. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών για το λιανικό εμπόριο Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής η Πλαστικά Θράκης για το προσωρινό μέρισμα 0,1086 ευρώ/μετοχή. Την Πέμπτη η CNL Capital θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα 0,15 ευρώ/μετοχή, ο όμιλος Ιντεάλ έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την εκλογή νέου δ.σ., ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Οκτώβριο. Την Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι για την ΑΜΚ της Τράπεζας μέχρι 240.000.000 ευρώ θα εκδοθούν μέχρι 1.200.000.000 νέες μετοχές, με καταβολή μετρητών (0,2 ευρώ ανά μετοχή), και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας με αναλογία 49,5265161872259 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της Τράπεζας. Σε περίπτωση που η ΑΜΚ δεν καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί έως του ποσού της κάλυψης. Την ίδια ημέρα έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η AVE με κύριο θέμα τη μετατροπή των 7.233.100 προνομιούχων μετοχών σε αντίστοιχο αριθμό κοινών.

  Μισθοδοσία μη αγροτικού τομέα και PMI στο επίκεντρο

  Στο εξωτερικό σήμερα τα ξημερώματα αναμένεται η ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη PMI στην Κίνα για τον Νοέμβριο, στη συνέχεια η ανεργία στη Γερμανία για τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και, τέλος, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης από το CB για τον Νοέμβριο. Την ίδια ημέρα μετά το κλείσιμο της Wall Street αναμένεται να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου οι Salesforce.com (Dow Jones) και Hewlett-Packard. Την Τετάρτη είναι η ημέρα βιομηχανικού δείκτη, καθώς ανακοινώνεται σε Κίνα (δείκτης που επεξεργάζεται η HBSC), Γερμανία, Ευρωζώνη, Μεγ. Βρετανία και ΗΠΑ (από ISM). Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται η μεταβολή στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού μη αγροτικού τομέα για τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, ο οποίος έρχεται δύο ημέρες νωρίτερα από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Δημοσίου για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα. Την Πέμπτη το πρωί ανακοινώνεται η ανεργία στην Ευρωζώνη για τον μήνα Οκτώβριο. Την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώνεται ο δείκτης για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ταυτόχρονα με τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο και τις εργοστασιακές παραγγελίες για τον μήνα Οκτώβριο. Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα προσδίδει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.
   

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ