Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Νοε-2021 00:05

  Η "Black Friday" των επενδυτών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   Του Απόστολου Μάνθου

  Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων  για το τρέχον εννεάμηνο το ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS AEBE (ΠΛΑΙΣ) παρουσιάζεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών να έχει πέρα από τη σημερινή  "Black Friday” στα προϊόντα του προσφορές "Black Friday” και στην τιμή της μετοχής. Η εταιρεία, που συνεχίζει να έχει μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα  91 εκατ. ευρώ αλλά κάτω από τα ίδια κεφάλαια των 96 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο εντυπωσιακό εννεάμηνο κύκλο εργασιών στα 303,48 εκατ. ευρώ  έναντι 234,9 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, ήτοι αύξηση +29%, EBITDA στα 11,44 εκατ. ευρώ έναντι 9,22 εκατ. ευρώ που σημαίνει αύξηση +24% και κέρδη προ φόρων στα 4,56 εκατ. ευρώ από 1,976 εκατ. ευρώ καταγράφοντας  εκρηκτική άνοδο κατά +131%.

  Το ΠΛΑΙΣΙΟ που έχει αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνει από "κύματα" με τις πολύ ισχυρές ηλεκτρονικές του πωλήσεις προχώρησε και σε επιβράβευση των μετόχων του δίνοντας επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ ανά μετοχή ή ένα σχεδόν +4% από τη μέση τιμή διαπραγμάτευσης των τελευταίων εβδομάδων. Το έχουμε επισημάνει άλλωστε και σε προηγούμενες  διαγραμματικές αναλύσεις ότι η τιμή της μετοχής έχει όλα τα φόντα να περάσει πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 4,80 με 5 ευρώ και να κινηθεί προς την περιοχή που περπατούσε το 2014, στα 5,75 με 5,60 ευρώ. Τιμές, όπου θα δίνουν μια αξιοπρεπή κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 123 εκατ. ευρώ.

  Η ώρα πάντως της ανοδικής απόδρασης... κοντοζυγώνει.

  PLAISIO 25112021

   

  Η διαγωνιστική διαδικασία με σκοπό την πώληση από τον όμιλο ΑΒΑΞ  της θυγατρικής εταιρείας προμήθειας ηλεκτρισμού Volterra έχει δημιουργήσει ένα έντονο σκηνικό διαγραμματικής  φυγής από τη στασιμότητα, που χαρακτήριζε τη τιμή της μετοχής το τελευταίο χρονικό διάστημα.

  Η Volterra που βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών με μερίδιο αγοράς στο 2,31% και διαθέτει παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με 16 MW σε λειτουργία, 54 MW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και 365 MW σε διάφορα άλλα στάδια μπορεί να συγκεντρώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό από την πώλησή της ενισχύοντας σημαντικά τις ταμειακές ροές και τα στρατηγικά αναπτυξιακά πλάνα του ΑΒΑΞ. Οπωσδήποτε λοιπόν η πώληση της  Volterra  που "τρέχει" σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr μεγάλος χρηματοπιστωτικός όμιλος, έχοντας καταρτίσει μάλιστα short list - μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος - από 5 μεγάλες εταιρείες, θα αλλάξει άρδην τα χρηματοοικονομικά δεδομένα του ομίλου δίνοντάς του μια ακόμα πιο ισχυρή θέση διεκδίκησης σημαντικών έργων ΣΔΙΤ. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος  κατέγραψε για το πρώτο εξάμηνο του 2021 κύκλο εργασιών 324,3 εκατ. ευρώ με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 32,1 εκατ. ευρώ ενώ  το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων ξεπερνάει τα 1,7 δισ. ευρώ.

  Διαγραμματικά η μετοχή παρουσιάζεται μετά από σχεδόν 200 μέρες συσσώρευσης μεταξύ κυρίως των 1,30 με 1 ευρώ  να θέλει να  δοκιμάσει μια νέα ανοδική κίνηση εισχώρησης μέσα στην περιοχή των 1,30 με 1,45 ευρώ. Το θέμα είναι όμως ότι πάνω από την εν λόγω αντίσταση η επόμενη εντοπίζεται σε ένα σκαλωμένο καθοδικό χάσμα του 2009, στα 2,30 ευρώ.

  ABAJ 25112021

   

  Κλείνω με τη μετοχή της Lavipharm (ΛΑΒΙ), όπου παρουσιάζει στις τελευταίες δύο  συνεδριάσεις ένα ιδιαίτερα διαγραμματικό ενδιαφέρον καθώς έχει πραγματοποιήσει όγκο συναλλαγών άνω των 300 χιλιάδων τεμαχίων αποτυπώνοντας στο μηνιαίο chart  ένα έντονα ανοδικό candlestick. Ο σχηματισμός αυτός φαίνεται προς το παρόν να έχει τα καύσιμα για να κινηθεί πάνω από τα 0,60 ευρώ, απειλώντας πιθανότατα το επίπεδο αντίστασης των 0,78 ευρώ. Στοιχεία ανοδικής αναζωπύρωσης λαμβάνουμε και από τους τεχνικούς ταλαντωτές που παραθέτουμε μαζί με το διάγραμμα με τον δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI) να "φορτώνει". Ο μακροπρόθεσμος πάντως ανοδικός στροφέας "W” που πρωτοδημιουργήθηκε  το φθινόπωρο του 2016 όταν η τιμή της μετοχής κείτονταν στη κυριολεξία  στα 0,054 ευρώ δε δείχνει να έχει χάσει διόλου δυνάμεις σπρώχνοντας όλο και ψηλότερα τη μετοχή. Η Lavipharm, που έχει στο ενεργητικό της 110 χρόνια πορείας και αποτελεί την μόνη εκπρόσωπο των φαρμακοβιομηχανιών στη χρηματιστηριακή αγορά είναι σήμερα ένας ολοκληρωμένος ελληνικός όμιλος έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής, εμπορίας και διανομής φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων στην Ελλάδα με έντονη όμως διεθνή δραστηριότητα.

  LAVIPHARM 25112021

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ