Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Νοε-2021 00:05

  Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Και να θέλεις είναι τρομερά δύσκολο στις τελευταίες συνεδριάσεις να μη στρέψεις τελικά το βλέμμα σου προς τα δυνατά φώτα που πέφτουν πάνω στη ΔΕΗ. Αυτόν τον τεράστιο ενεργειακό όμιλο, όπου στην αρχή της χρονιάς τον είχαμε τοποθετήσει στη θέση του επιθετικού στην Εθνική Επενδυτική 11άδα χαρακτηρίζοντάς τον ως το Νίκο Αναστόπουλο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

  Μάλιστα από τη μέχρι τώρα πορεία του παίρνει επάξια τον όρο του "killer” στο ταμπλό, ρίχνοντας πολλά κερδοφόρα γκολ στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, όπως άλλωστε και ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η μετοχική υπεραξία ξεπερνάει το 40% από τις αρχές του έτους με την κεφαλαιοποίηση να έχει πλέον αναρριχηθεί κοντά στα 4 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας τη ΔΕΗ ως την τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την Coca Cola HBC, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ ενώ η βαρύτητά της στο Γενικό Δείκτη έχει εκτοξευτεί από το 4 και 5% στο… 8,86%. 

  Ιδιαιτέρως ευοίωνη είναι και η μελλοντική της πορεία καθώς η κορυφαία ενεργειακή εταιρεία της χώρας βρίσκεται πλέον με τα ταμεία γεμάτα αφού έχει εισπράξει 1,311 δισ. ευρώ από τη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και 1,35 δισ. ευρώ από την πρόσφατη ΑΜΚ. Η ισχυρή αυτή κεφαλαιακή θωράκιση εκτός από τις θετικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στον ισολογισμό της, αναμένεται να οδηγήσει και σε περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης ξεδιπλώνοντας έτσι ένα προνομιακό μελλοντικό πεδίο σε μια πληθώρα στρατηγικών επενδύσεων προς την πράσινη μετάβασή της, τοποθετώντας στην ενεργειακή σκακιέρα την αναπτυξιακή δυναμική της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες”. 

  Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται να δημιουργεί στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών μια ισχυρή βάση αγοραστών στην περιοχή των 10 με 9,75 ευρώ ανοίγοντας έτσι το ανοδικό έδαφος για τη μεσοπρόθεσμη προσέγγιση της περιοχής αντίστασης των 12 ευρώ που αντιστοιχεί σε μια κεφαλαιοποίηση 4,58 δισ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ με τη συνολική αξία να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ τα στάνταρ αποτίμησης της ΔΕΗ έχουν αλλάξει άρδην. 

  πιν

   

  Όση είναι η κεφαλαιοποίησή της συν άλλα 30 εκατ. ευρώ ή 734,9 εκατ. ευρώ μάζεψε συνολικά η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ) στην άκρως επιτυχημένη δημόσια προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ, υφαρπάζοντας έτσι και την εξαιρετικά ανταγωνιστική απόδοση του 2,45% (!). Μια απόδοση που θα αφήσει σημαντικά κέρδη στο ταμείο του ομίλου μιας που από τα 250 εκατ. ευρώ τα 154 εκατ. ευρώ θα πάνε για επαναχρηματοδότηση ενός δανεισμού που βρισκόταν στο 3% με τον βραχυπρόθεσμο να ήταν ακόμα ψηλότερα. Επίσης από τα υπόλοιπα, τα 30 εκατ. ευρώ θα πάνε για δημιουργία κέντρου logistics και τα 60 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, τροφοδοτώντας περαιτέρω την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του ομίλου. 

  Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, όπου αποτελεί έναν πραγματικό εθνικό πρωταθλητή για την οικονομία, την κοινωνία και τις εξαγωγές, καθώς εκπροσωπεί το 7,5% των βιομηχανικών προϊόντων της χώρας, έχει μπροστά της μια πολύ δυνατή τριετία κερδοφορίας παίζοντας ηγετικό ρόλο μέσω των κλάδων αλουμινίου και χαλκού στη μετάβαση προς την πράσινη κυκλική οικονομία και την ενεργειακή μεταστροφή. Η ΧΑΛΚΟΡ παράγει προϊόντα που αφορούν τον παγκοσμίως ανερχόμενο κλάδο της ηλεκτροκίνησης όπως επίσης και προϊόντα που έχουν σχέση με την αγωγιμότητα του χαλκού ενώ η ΕΛΒΑΛ "φοριέται" πολύ στην πράσινη δόμηση, στις αλλαγές χρήσης στα αυτοκίνητα, στις αλλαγές συσκευασιών των προϊόντων και φυσικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

  Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στην τιμή της μετοχής καθώς συνεχίζει να κινείται γύρω από τα 1,90 ευρώ, έχοντας τη "λειψή" κεφαλαιοποίηση των 700 εκατ. ευρώ. Βέβαια το χρηματιστηριακό ταμπλό μας έχει διδάξει ότι μπορεί να υστερεί χρονικά αλλά ποτέ δε ξεχνάει και όταν θα έρθει η ώρα θα αποδώσει βιαίως την πραγματική αξία που πρέπει να έχει ο όμιλος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο ανεβαίνοντας δυο - δυο τα σκαλοπάτια προς την κορυφή της Ευρώπης.

  Διαγραμματικά ο τετραπλός πυθμένας που έχει αποτυπωθεί στη ζώνη των 1,80 με 1,75 ευρώ μόνο πάνω μπορεί να οδηγήσει. Η ένδειξη που θα μας δώσει και το εναρκτήριο λάκτισμα μιας έντονης ανοδικής κίνησης πάνω από τα 2 και προς τα 2,20 ευρώ είναι η διάσπαση δίχως επιστροφή των 1,94 ευρώ. 

  πιν


   
  Η μετοχή της εταιρείας ΕΛΑΣΤΡΟΝ (ΕΛΣΤΡ) συνεχίζει απρόσκοπτα την ανοδική διαγραμματική πορεία που έχει χαράξει από τις αρχές του περασμένου Απριλίου όταν και διέλυσε την περιοχή αντίστασης των 1,75 με 1,68 ευρώ. Ο πρώτος στόχος παραμένει το επίπεδο των 2,90 με 3 ευρώ με δεύτερο την περιοχή των 3,70 ευρώ. Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ έχοντας σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο στα 2,55 ευρώ μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 46,9 εκατ. ευρώ δείχνει να διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να περάσει πάνω από τα 3 ευρώ. Χορηγός της ανοδικής κίνησης είναι τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου όσο και του εννεαμήνου όπου αναμένονται να ανακοινωθούν έως το τέλος του μήνα.

  Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο η ΕΛΑΣΤΡΟΝ είχε παρουσιάσει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 αύξηση 66% στον κύκλο εργασιών φτάνοντας στα 78,3 εκατ. ευρώ (στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν στα 58,1 εκατ. ευρώ) με τα αποτελέσματα προ φόρων να κλείνουν με κέρδος 12,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα επίσης με το πρώτο εξάμηνο του 2021 η μετοχή συναλλάσσεται με ένα P/E : 4,35 ενώ τα ιδία κεφάλαια ξεπερνούν τα 76 εκατ. ευρώ δίνοντας έτσι μια λογιστική αξία στα 4,14 ευρώ. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται εντυπωσιακοί για το κλάδο των χαλυβουργικών προϊόντων μιας που πολλά από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα έχουν ήδη τροχοδρομηθεί και ξεκινάνε λίαν συντόμως. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ