Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Νοε-2021 00:08

  Ένα μέλλον λαμπρό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Παρά τη μικρή κόπωση λόγω παροδικών αυξήσεων σε ορισμένα δομικά υλικά, αυτό που συμβαίνει στην οικοδομική δραστηριότητα και κυρίως αυτό που θα συμβεί στους επόμενους μήνες ίσως να μην έχει προηγούμενο. Το κύμα ανάπτυξης, που έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς προς τις οικιστικές επενδύσεις και τις κατασκευαστικές υποδομές, δεν φαίνεται διόλου να καταλαγιάζει, με το μέλλον να προδιαγράφεται κάτι παραπάνω από λαμπρό. Μάλιστα, ακόμα και αυτήν τη μικρή κόπωση πληροφορίες τη φέρνουν λίαν συντόμως να αντιστρέφεται δυναμικά προς τα εμπρός, καθώς η κυβέρνηση μελετά, έπειτα από παραινέσεις σημαντικών πόλων του κατασκευαστικού κλάδου, ένα ισχυρό σχέδιο απορρόφησης των κραδασμών από τις απρόβλεπτες αυξήσεις του κόστους συγκεκριμένων υλικών. Είναι, άλλωστε, ευκόλως εννοούμενο ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να μείνει πίσω στο πρόγραμμα είσπραξης των κοινοτικών πόρων, καθώς αναμένονται πώς και πώς για να δώσουν ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Τα μεγάλα ιδιωτικά projects (Ελληνικό), όπως επίσης και τα τεράστια έργα υποδομών σε μεταφορές, ενέργεια, πράσινη ανάπτυξη, τουρισμό, αναβάθμιση κτιρίων κ.ά. που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα ΣΔΙΤ, δίνουν το εκκωφαντικό στοιχείο ότι η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας που είδαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατασκευαστικά υλικά είναι απλώς το ορεκτικό εμπρός στο κυρίως γεύμα που θα επακολουθήσει.

  Ο όμιλος Τitan (TITC) συνέχισε την πολύ καλή του πορεία και στο τρίτο τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας στο 9μηνο, που ανακοίνωσε προσφάτως, αύξηση 5% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κλείνοντας στα 1,262 δισ. ευρώ, και αύξηση +41,4% στα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων, φτάνοντας στα 81,9 εκατ. ευρώ, από 58 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος, εκτός από τα πολύ καλά νέα που αναμένει για την κερδοφορία του στα επόμενα δύο χρόνια από τον κατασκευαστικό οργασμό που πρόκειται να προκληθεί στην Ελλάδα, σημαντικές εισροές έχει να λαμβάνει και από το γιγάντιο πακέτο Μπάιντεν των 1,2 τρισ. δολαρίων για υποδομές στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί εδώ ότι η Titan America είναι ο ηγέτης στον κλάδο του "πράσινου" τσιμέντου, καθώς είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου Τύπου IL (μειωμένων εκπομπών CO2) που πωλείται στις ΗΠΑ. Ο δε κύκλος εργασιών της έφτασε τα 731,3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2021, με τα EBITDA να κλείνουν στα 126,7 εκατ. δολάρια. Η μετοχή του ομίλου στη διαγραμματική εικόνα παρουσιάζεται να κάθεται στην περιοχή των 15 ευρώ, μετρώντας τις δυνάμεις της για να τμήσει ανοδικά τη βραχυχρόνια καθοδική γραμμή τάσης "R" που διέρχεται από το επίπεδο των 15,50 με 15,40 ευρώ. Ανοδική διάσπαση των 15,50 ευρώ με ισχυρό όγκο συναλλαγών θα βάλει τις βάσεις για τα 17,00 ευρώ.

  πιν

   

  Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου για το 2021, μιας που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ορθώς έπραξε να "παροτρύνει" τις εισηγμένες να το ανακοινώσουν έως το τέλος του Νοεμβρίου, η βιομηχανία μαρμάρων Ικτίνος Ελλάς (ΙΚΤΙΝ) δείχνει στο τρίτο τρίμηνο να τα πηγαίνει το ίδιο καλά με τα άλλα δύο τρίμηνα. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αύξηση κατά 22% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κλείνοντας στα 19,48 εκατ. ευρώ, αύξηση 83% στα EBITDA, φτάνοντας τα 6,57 εκατ. ευρώ, και εκρηκτική αύξηση 310% στα κέρδη προ φόρων, κλείνοντας στα 3,2 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά, η μετοχή, μετά την αποτύπωση μιας σθεναρής στήριξης στην περιοχή των 0,77 ευρώ, αποτυπώνεται να θέλει να σπρώξει την τιμή προς τα 0,90 ευρώ, ατενίζοντας στο βάθος το 1. 

  πιν


  Συνέχεια στα πολύ βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021 αναμένεται να ανακοινώσει και στο 9μηνο η εταιρεία Αφοί Κορδέλλου ΑΕΒΕ (ΚΟΡΔΕ). Και εδώ να θυμίσουμε ότι η εταιρεία, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, είχε παρουσιάσει αύξηση κατά 73,5% στις πωλήσεις, φτάνοντας τα 28,3 εκατ. ευρώ, και εκτόξευση του EBITDA από τα 422,7 χιλιάδες ευρώ στα 5,383 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του περασμένου Ιουνίου βρέθηκαν στα 3,551 εκατ. ευρώ, από 2,058 εκατ. ευρώ που είχε στη λήξη του 2020. Στη μακροπρόθεσμη τεχνική ανάλυση της μετοχής εντοπίζουμε μια πολύ σημαντική ανοδική ένδειξη. Η τιμή της μετοχής έχει γράψει μηνιαίο κλείσιμο πάνω από το χείλος του σχηματισμού των 0,56 με 0,50 ευρώ, πράγμα που είχε να δει από το καλοκαίρι του 2009. Η συνθήκη αυτή, όσο κρατάει, τόσο θα αναπτύσσει έντονες ανοδικές δυνάμεις προς το επόμενο σοβαρό επίπεδο αντίστασης των 0,825 ευρώ ή ένα +60% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

  πιν


  Ισχυρή παρακαταθήκη για την καταγραφή νέων υψηλότερων επιδόσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2021 άφησε από τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου η Σωληνουργεία Λ. Τζιρακιάν Profil Α.Ε. (ΤΖΚΑ), καθώς παρουσίασε διψήφιο ποσοστό ανόδου στον όγκο πωλήσεων, από τα 7,88 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 στα 15,16 εκατ. ευρώ, και άκρως εντυπωσιακά καθαρά κέρδη από τα 125.000 ευρώ στα 1,84 εκατ. ευρώ. Τώρα, αν με τέτοια κέρδη η κεφαλαιοποίηση των 9 εκατ. ευρώ φαντάζει αιχμηρά φθηνή, φανταστείτε με τα κέρδη 9μήνου. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει πατήσει πάνω από την πρώην αντίσταση των 2,90 με 2,80 και ετοιμάζεται να ταξιδέψει έως την επόμενη μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 3,80 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής είχε γράψει υψηλό λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας τα 4,28 ευρώ. Τώρα, με όλα αυτά τα έργα που έρχονται στην επόμενη διετία, πού μπορεί να φτάσει;

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ