Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Νοε-2021 00:09

  Ευκαιρίες επενδυτικής εισόδου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η ευκαιρία εισόδου των επενδυτών στα χαμηλά επίπεδα των 4 με 3,90  ευρώ για τη μετοχή του ομίλου FOURLIS (ΦΡΛΚ) φαίνεται να κλείνει. Το μεγάλο θεσμικό χαρτοφυλάκιο εξ Αμερικής που άδειαζε εδώ και πολλές εβδομάδες παρουσιάζεται, αν δεν έχει ήδη ολοκληρώσει, να ρίχνει τα τελευταία του βόλια στα ισχυρά χέρια των αγοραστών που μάζευαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Για τους "γνώστες" αυτή ήταν και η κύρια αιτία της πτώσης της μετοχής μιας που τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου κάθε άλλο παρά για ρευστοποιήσεις είναι. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ισχυρά EBITDA στα 22,217 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση μέσα στην τελευταία 10ετία από απόψεως επιδόσεων της αντίστοιχης περιόδου με πρώτη τα 23,225 εκατ. ευρώ του 2019 και τρίτη τα 19,497 εκατ. ευρώ του 2010. Επίσης ο όμιλος μείωσε τον καθαρό δανεισμό του στα 95,9 εκατ. ευρώ από τα 105,4 εκατ. ευρώ που είχε στο τέλος της χρήσης του 2020 ενώ σημείωσε και αύξηση στα ταμειακά του διαθέσιμα στα 129,9 εκατ. ευρώ από 115,44 στις 21/12/2020. Στα υπόψη για το 9μηνο που ανακοινώνεται στις 23 Νοεμβρίου το στοιχείο που φέρει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να αναπτύσσονται με σημαντική ταχύτητα παρά το γεγονός των ανοικτών καταστημάτων.

  Θετικό για τον όμιλο είναι και το γεγονός ότι σε δύο περίπου εβδομάδες θα ανοίξει τις πόρτες του το ΙΚΕΑ  Νέας Γενιάς στο "The Mall Athens” προσφέροντας σε μια έκταση 2000 τ.μ. πάνω από 1000 άμεσα διαθέσιμους κωδικούς προϊόντων.

  Μέσα σε όλα αυτά ας μη ξεχνάμε και τη μεγάλη επένδυση 55 εκατ. ευρώ που  θα γίνει αποκλειστικά από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, την εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας του ομίλου στο Εμπορικό Πάρκο Λιανικής (Retail Park) στο Ελληνικό. Ένα έργο που θα είναι από τα πρώτα που θα παραδοθούν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης κατασκευής του Ελληνικού και αναμένεται να γίνει ο ισχυρότερος εμπορικός πόλος στην Αττική.

  Αυτός λοιπόν ο όμιλος αποτιμάται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών με μια κεφαλαιοποίηση "δώρο" των 208 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που μόνο η Trade Estates ΑΕΕΑΠ έχει μια εύλογη αξία που προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Η μετοχή δε  βρίσκεται σε μεγάλη υστέρηση σε σχέση με την κίνηση του Γενικού Δείκτη μιας που στην περιοχή των 3,80 με 4  ευρώ συναλλασσόταν στις 6 και 9 Μαρτίου του 2020 όταν ο δείκτης βρισκόταν περίπου στις 600 μονάδες. Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα σύγκρισης που εμφανίζει τη μετοχή να πρέπει να διανύσει μια απόσταση +34%  ή να γράψει τα 5,36 ευρώ για να προσεγγίσει τουλάχιστον την απόδοση του Γενικού Δείκτη. 

  Τεχνικά  η μετοχή δείχνει μετά και τις τελευταίες ρευστοποιήσεις να θέλει να περάσει πάνω από τα 4,10 ευρώ και να κινηθεί εκ νέου προς τον Exponential κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στα 4,55 ευρώ.

  πιν

   

  Από τις πλέον σημαντικές ενδείξεις του εξελισσόμενου  "turnaround story” για τον όμιλο Unibios (ΒΙΟΣΚ) είναι και το γεγονός που τον φέρουν να απεργάζεται  την απόδοση μερίσματος για τη χρήση του 2021. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει να δώσει μέρισμα από τη χρήση του 1990 ή σχεδόν επί 31 χρόνια. Η  διοίκηση είναι αποφασισμένη μέσω των επενδυτικών της κινήσεων να κάνει μια ισχυρή μεταστροφή προς την κερδοφορία μέσα από τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στην επόμενη πενταετία για τον χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας. Η Unibios  κατέχει ηγετική θέση στις όλο και πιο απαιτητικές ανάγκες στην επεξεργασία και χρήση του ύδατος αναπτύσσοντας προϊόντα με υψηλή τεχνογνωσία σε πολυάριθμες εφαρμογές όπως τη διήθηση, υπερδιήθηση, UV ακτινοβολία, αντίστροφη ώσμωση, ηλεκτροδιάβρωση, απιονισμό και ανακύκλωση νερού. Οι πελάτες της  Unibios  εκτείνονται σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων βιομηχανικών και μη όπως τη χημική επεξεργασία, τη φαρμακευτική, την παραγωγή τροφίμων και ποτών, τα καλλυντικά,  την επεξεργασία μετάλλων, την ενέργεια Oil & Gas, τα νοσοκομεία, τη φιλοξενία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την παραγωγή τσιμέντου, τη μικροηλεκτονική όπως επίσης και στις ιδιωτικές κατοικίες.  Η συμμετοχή της Unibios  στους μεγάλους διαγωνισμούς των  προϋπολογισμών μαμούθ, που θα πραγματοποιηθούν στα επόμενα χρόνια με θέμα το πόσιμο νερό στην κλιματική αλλαγή και την πράσινη οικονομία,  είναι παγκοσμίου εμβέλειας. Για αυτό ακριβώς επιμένουμε  στην  ύπαρξη μιας πιθανής γιγάντωσής της από τη τωρινή κεφαλαιοποίηση των μόλις  9,9 εκατ. ευρώ.

  Η κατάσταση τώρα που επικρατεί στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών  γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ασφυκτική με το τριγωνικό σχηματισμό pennant "T” να πιέζει τη μετοχή για μία έντονη ανοδική εκτόνωση αρχικά προς την περιοχή των 0,70 και μετά προς το επίπεδο των 0,88 ευρώ. Χορηγός σε μια τέτοια ανοδική κίνηση εντοπίζεται και ο μακροπρόθεσμος στροφέας "S” του Μαρτίου του 2020. Μάλιστα η γωνία ανοδικής κλίσης του εν λόγω στροφέα  όσο πάει και μεγαλώνει πράγμα που σημαίνει ότι η κίνηση αναμένεται να γίνει πιο βίαιη με πιθανή μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση προς το 1 ευρώ ή  τα 15 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, που πιθανότατα και σύμφωνα με την επερχόμενη ανάπτυξη του ομίλου και πάλι "μικρή" θα φαντάζει με τα  διεθνή επενδυτικά Funds που ασχολούνται με την πράσινη οικονομία και τη κλιματική αλλαγή να πληρώνουν μέχρι τώρα  δύο και τρεις  φορές την αξία της εισηγμένης σε ισομεγέθεις  ομοειδείς επιχειρήσεις. 

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ