Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 00:05

  Ο πρόεδρος και η μπάνκα των δισεκατομμυρίων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Όπως όλα δείχνουν, ένα σημαντικό μέρος από την επενδυτική ισχύ των 200 εκατ. ευρώ που έχει αποκτήσει πλέον ο όμιλος Intracom πρόκειται να τοποθετηθεί στους τέσσερις πιο επικερδείς πυλώνες ανάπτυξης της επόμενης τριετίας που δεν είναι άλλοι από τα έργα περιβάλλοντος και τεχνολογίας, τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, την πράσινη ενέργεια και τη στοχευμένη ανάπτυξη ακινήτων. Με λίγα λόγια, ο όμιλος μετά και την πώληση της Intrasoft, θα θέσει ως αιχμή του επενδυτικού βέλους δημιουργίας ισχυρής κερδοφορίας την Intrakat (ΙΝΚΑΤ). Μια εταιρεία η οποία εμφανίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα να χτυπάει στα ίσια το ένα έργο μετά το άλλο. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Intrakat, κ. Πέτρου Σουρέτη, ο όμιλος δίνει ήδη το "παρών" σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ όπως οι Μονάδες Επεξεργασίες Απορριμμάτων, το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, το Φράγμα Χαβρία, τα Κέντρα Πολιτικής Προστασίας κ.λπ. Ένα νούμερο που ίσως να μην είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έρχεται στην επόμενη τριετία. Ήδη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει για το 2022 νέες δημοπρατήσεις σε δημόσια έργα, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, αξίας κάτι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ. Η προσοχή όμως της Intrakat είναι στραμμένη και προς το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο στη χώρα, το Ελληνικό, όπου ήδη έχει αναλάβει τις κατεδαφίσεις. Εκεί η κατάθεση των προσφορών για τις βασικές υποδομές στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, θα γίνει ηλεκτρονικά στις 30 Νοεμβρίου, με τη Lamda Development να θέλει διακαώς να έχει καταλήξει στον ανάδοχο μέχρι το τέλος του έτους, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν στις αρχές του 2022.

  Έτσι με τον κύριο όγκο των έργων που θα αναλάβει η Intrakat να πέφτει μέσα στην επόμενη διετία καταλαβαίνει κανείς ότι ο ισολογισμός του 2021 δεν θα έχει απολύτως καμία σχέση σε μέγεθος με εκείνο του 2022 και του 2023, κάτι φυσικά που θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην τωρινή "μικρή" κεφαλαιοποίηση των 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, ας μην ξεχνάμε και την κορωνίδα μελλοντικών υπεραξιών, τη Γαία Άνεμος, όπου διαθέτει άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW. Εκεί είναι ήδη ώριμα αιολικά πάρκα ισχύος 98 MW, ενώ έως το τέλος του έτους ολοκληρώνεται η κατασκευή και ξεκινά η λειτουργία του αιολικού πάρκου "Φραγκάκι" ισχύος 15 MW.

  Όμως προσοχή, σε αυτόν ακριβώς τον τομέα μπορεί να παιχτεί κάτι πολύ μεγάλο για την Intrakat. Υπάρχουν, λοιπόν, "διαρροές" στην αγορά ενέργειας ότι η ΔΕΗ μπορεί να έχει κάνει μια πρώτη επαφή καθώς ενδιαφέρεται μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να τοποθετήσει άμεσα "κάμποσα" εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαγοράζοντας έτοιμη και στο κουτί από πλευράς αδειών εταιρεία ΑΠΕ στην Ελλάδα.

  Τι να λέμε τώρα, με τον "Πρόεδρο" τελευταία να έχει πάρει φωτιά, ο νοών νοείτω για το τι έχει να γίνει στη μετοχή στην πιθανότητα τελεσφόρησης του πιθανού deal εξαγοράς.

  Διαγραμματικά η μετοχή της Intrakat μετά και το ανοδικό πέρασμα πάνω από την πρώην πολύ σκληρή αντίσταση των 2 με 1,90 ευρώ δείχνει να αφομοιώνει τις όποιες ρευστοποιήσεις δέχεται λειαίνοντας το έδαφος για τη μεγάλη μακροπρόθεσμη πορεία της προς τον επόμενο σημαντικό στόχο των 4 με 4,40 ευρώ με μια μικρή στάση προς "ανεφοδιασμό" στα 3,20 ευρώ. Ο στροφέας "W" που διέπει τη μετοχή από το 2016 παρουσιάζεται στους τελευταίους μήνες να λαμβάνει μια πιο έντονη ανοδική γωνία κλίσης πιέζοντας για έναν πιο γρήγορο ανοδικό κυματισμό.

  pin

   

  Τίναξε την μπάνκα στον αέρα η ΔΕΗ σηκώνοντας προσφορές για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της που ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ. Το νούμερο είναι απίστευτο για τα χρηματιστηριακά δρώμενα της χώρας όπως, άλλωστε, απίστευτη ήταν και η προσφορά-"μαμούθ" της Macquarie, για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στοιχείο που δείχνει στο έπακρο την εμπιστοσύνη των επενδυτών θεσμικών και μη στο αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια. Σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που φέρνει τη ΔΕΗ να ρίχνει στην πράσινη ενέργεια έως το 2026, το τεράστιο ποσό των 8,4 δισ. ευρώ με τα 5 δισ. ευρώ από αυτά να είναι εμπροσθοβαρή στην πρώτη τριετία, στόχος τα 7,2 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1G W μέχρι το 2026. Η ολοκλήρωση του γιγάντιου αυτού επενδυτικού προγράμματος στην πράσινη ενέργεια αναμένεται να βρει τη ΔΕΗ το 2026 πλήρως ανανεωμένη και με ένα EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ. 

  Οι εν λόγω πάρα πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές σε συνδυασμό και με τη μεγάλη ρευστότητα που αποκτάει πλέον η ΔΕΗ θα δώσει έναν ακόμα πιο επιθετικό τόνο στη μετοχή μετά και την είσοδο προς διαπραγμάτευση στις 16 Νοεμβρίου των νέων μετοχών της και τον απαραίτητο χρόνο που πιθανόν να χρειαστεί για να μαζευτούν τα όποια απόνερα των "γρήγορων" επενδυτών. Τεχνικά το εύρος διακύμανσης της μετοχής μετά και την είσοδο των νέων αναμένεται να διαμορφωθεί ανάμεσα στα 9,80 με 8,80 ευρώ με την πιθανή αποτύπωση γρήγορων peak έξω από αυτό. Η διάρκεια της συσσώρευσης θα εξαρτηθεί, κατά πρώτον, από τους όγκους των συναλλαγών που θα πραγματοποιηθούν και, κατά δεύτερον, από την πιθανή είσοδο της ΔΕΗ στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Μέσα σε αυτό υπάρχει και το θετικό στοιχείο της επερχόμενης ισχυρής αύξησης στον τζίρο συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών γεγονός που μπορεί να ξεκολλήσει και τον Γενικό Δείκτη από το τέλμα των τελευταίων συνεδριάσεων. Διαγραμματικά, πάντως, ο σχηματισμός της σημαίας (Flag) που έχει αποτυπωθεί στο μηνιαίο chart τιμών της ΔΕΗ συγκεντρώνει μεγάλες στατιστικές πιθανότητες να σπάσει ανοδικά διαλύοντας την περιοχή αντίστασης των 10,30 ευρώ και να κινηθεί προς τα 12 ευρώ. Να σημειωθεί για άλλη μια φορά ότι μακροπρόθεσμα η ανοδική απόδραση της μετοχής της ΔΕΗ από τη δεκαετή καθοδική γραμμή τάσης "R" στα 6 ευρώ μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή στην επόμενη τριετία υψηλότερα των 12 ευρώ και προς τα 15 ευρώ με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την κεφαλαιοποίησή της και τη βαρύτητά της στη συμμετοχή διαμόρφωσης τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap.

  πιν


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ