Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Οκτ-2021 00:05

  Σε πανικό… ανάπτυξης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Από τις πλέον παλιές  εισηγμένες  στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πέρασε την πόρτα του το 1967, η  Κέκροψ Α.Ε. (ΚΕΚΡ)  δραστηριοποιείται στον κλάδο της κατασκευής, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των πολυτελών κατοικιών. Η εταιρεία  έχει ως βασικούς μετόχους τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (37,48%), την Intrakat (34,32%) και την Alpha Bank Α.Ε. (6,69%), ενώ το υπόλοιπο 21% βρίσκεται στα χέρια μικρομετόχων. Η ιστορία του Κέκροψ ξεκινάει από το 1923 με τους πρώτους  ιδρυτές του να συνεισφέρουν  κτήματα ιδιοκτησίας τους σε μια περιοχή που ήταν τότε  χώρος άσκησης των αξιωματικών του βασιλικού  ιππικού.  Λίγο αργότερα, υπό την καθοδήγηση του κορυφαίου αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού  Αλέξανδρου  Νικολούδη, δημιουργήθηκαν τα πρώτα διαγράμματα ρυμοτομίας και τα σχέδια πολεοδόμησης πάνω στα οποία έγινε η  χάραξη, διάνοιξη και κατασκευή των δρόμων, η κατασκευή των έργων υποδομής, η διαμόρφωση χώρων αναψυχής και πρασίνου, η δημιουργία κοινωφελών έργων και οικοδομημάτων καθώς και η οριοθέτηση οικοπέδων για οικιστική ανάπτυξη του Παλαιού Ψυχικού, όπου οδήγησαν μετέπειτα στην αστική ανάπτυξη της περιοχής με τη σημερινή της μορφή. Η ιστορική λοιπόν αυτή εταιρεία μετά από 33 χρόνια δικαστικής διαμάχης με το Δημόσιο αναφορικά με τη διεκδίκηση της κυριότητας της έκτασης 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό που αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου φαίνεται ότι πλέον  βρίσκεται μια ανάσα από τη λήξη της. Στις  3 Νοεμβρίου θα γίνει η συζήτηση ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χρόνια διαμάχη μιας που η απόφαση που θα παρθεί σε πολύ σύντομο χρόνο, καθώς πλέον τα δικαστήρια έχουν κάνει μεγάλα βήματα και σε καταρτισμένο προσωπικό και σε τεχνολογία, θα είναι τελειωτική δίχως άλλες εφέσεις, αναιρέσεις και νέες προσφυγές.

  Διασταυρούμενες τώρα πληροφορίες ανθρώπων που βρίσκονται πολύ κοντα στα δικαστικά δρώμενα εμφανίζουν το στρατόπεδο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού να βρίσκεται σε "πανικό”, προσλαμβάνοντας ως το τελευταίο τους χαρτί υπεράσπισης γνωστό δικηγόρο πράγμα που σημαίνει, όπως αναφέρουν, ότι η υπόθεση βρίσκεται σε δύσκολη καμπή. Η θετική έκβαση για την ιστορική εταιρεία θα αλλάξει εντελώς τα μέχρι τώρα χρηματιστηριακά της δεδομένα μιας που θα απελευθερώσει τα σημαντικά επενδυτικά projects για την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών σε μια περιοχή που θεωρείται από τα ελάχιστα εναπομείναντα οικόπεδα  "φιλέτα" αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

  Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, που βρίσκεται στα 46 εκατ ευρώ, έχει  αντικειμενική αξία  ακινήτων πλην της διεκδίκησης των 300 στρεμμάτων που προσεγγίζει τα 43 εκατ.ευρώ ενώ συμμετέχει επίσης  στο μετοχικό κεφάλαιο δύο εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων στην περιοχή του Λαυρίου της "EUROTERRA Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ” και της "REBIKAT Α.Ε.ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ”  με εύλογη αξία   5,49   εκατ. ευρώ. Επίσης  στα αποτελέσματα εξαμήνου του 2021 εμφανίστηκε να έχει και ταμειακά διαθέσιμα  1,105 εκατ. ευρώ. 

  Να σημειωθεί ότι η εταιρεία  λόγω των  πολεοδομικών και νομικών περιορισμών δεν έχει προχωρήσει σε αποτίμηση της αξίας των ακινήτων της σε τρέχουσες τιμές παρουσιάζοντας στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τα ακίνητά της με την τιμή κτήσης των κατά την ίδρυση της δηλαδή του….1923 (!) 

  Διαγραμματικά τώρα η μετοχή δείχνει υπό την επίβλεψη του ανοδικού στροφέα "S” να ετοιμάζεται να περάσει πάνω από το επίπεδο των 2,50 ευρώ και να κατευθυνθεί πρός την περιοχή που ορίζουν η γραμμή "Q” στα 2,80 ευρώ και το επίπεδο αντίστασης των υψηλών του 2021 στα 3,40 ευρώ. Βέβαια η πιθανή θετική εξέλιξη στα  300 στρέμματα του Παλαιού Ψυχικού θα προκαλέσει  ισχυρή ανοδική έκρηξη  που μπορεί να φτάσει και στα όρια βραχυχρόνιας υπερβολής των 120 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης ή πέριξ των 6+  ευρώ.  Όλα είναι πιθανά σε ένα έτος όπως το 2022 που έχει ήδη χαρακτηριστεί από κυβερνητικά στελέχη  ώς η χρονιά των μεγάλων οικιστικών projects και του real estate. 

  πιν

   

  Ο όμιλος Ιντεάλ Α.Β.Ε.Ε.Δ.Ε. (ΙΝΤΕΚ) φάνηκε από τα οικονομικά στοιχεία 9μηνου 2021 ότι αρχίζει να  ξεδιπλώνει τις ιδιαίτερα δυναμικές του προοπτικές κερδοφορίας με τις Astir Vitogiannis και Three Cents να αποδεικνύονται τα απόλυτα χαρτιά στο χαρτοφυλάκιό του.  Στις proforma (συντάσσονται για σκοπούς ενημέρωσης και συγκρισιμότητας) οικονομικές επιδόσεις του 9μηνου, όπως δηλαδή θα διαμορφώνονταν αν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε πραγματοποιηθεί στην έναρξη της χρήσης δηλαδή την 01.01.2021 και όχι την 17.06.2021, παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 40% στα 51,9 εκατ.  ευρώ, αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 54% στα 9,9 εκατ. ευρώ και σημαντική αύξηση κερδών μετά από φόρους (ΚΜΦ) κατά 69% στα 7,2 εκατ. ευρώ. Τεχνικά η μετοχή έχει να αντιμετωπίσει στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών τη καμπύλη αντίστασης των 3,89 ευρώ. Πιθανή ανοδική διάτρηση της εν λόγω περιοχής θα αφήσει ελεύθερο το έδαφος για μια επιδρομή των Bulls πρός το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 4,50 ευρώ. Η νέα δομή του ομίλου,  όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυσή μας τον περασμένο Ιούνιο με τίτλο " Οι μπουρμπουλήθρες, το Μετρό και ο ‘Έλβις” και με τιμή μετοχής πέριξ του επιπέδου των 2,80 με 3 ευρώ έχει μπροστά της πολύ μέλλον. 

  πιν


  Ο όμιλος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε. (ΜΟΤΟ) εμφάνισε στα αποτελέσματα 9μηνου  ισχυρή ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση κατά 24,5% φτάνοντας στα 74,3 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)  να κλείνουν διπλάσια από αυτά της ίδιας περιόδου το 2020, στα  12,1 εκατ. ευρώ, με τα αποτελέσματα προ φόρων να ξεπερνούν τα  6 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που στην αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσίαζαν ζημία. Η ισχυρή αναπτέρωση του ελληνικού τουρισμού έφερε θεαματική  ανάκαμψη στη Sixt που δραστηριοποιείται στην  ενοικίαση αυτοκινήτων με τις πωλήσεις του εννεαμήνου να χτυπάνε αύξηση 81% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα  18,6 εκατ. ευρώ. Εδώ διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να έχει κάνει το πρώτο της ισχυρό βήμα για να εισέλθει στη συνέχεια μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1,80  με 2 ευρώ. Η σταδιακή ανοδική ώθηση που δίνουν τα Keltner Channel στη τιμή της μετοχής αναμένεται μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσει αυξημένη κλίση στη διαγραμματική κίνηση της μετοχής εκτοξευοντάς τη πάνω από τα 2 ευρώ τοποθετώντας έτσι στο κάδρο ως στόχο την περιοχή των 2,70 με 2,80 ευρώ. 

  πιν


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ