Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Οκτ-2021 00:08

  Έρχεται η χρονιά των τραπεζών;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2022 θα είναι η χρονιά "επιστροφής" των τραπεζών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πολλά από τα βαρίδια του παρελθόντος έχουν ήδη πεταχτεί ή θα πεταχτούν έως τη λήξη του τρέχοντος έτους από πάνω τους απελευθερώνοντάς τες από το βαρύ γκρίζο κάδρο της οικονομικής κρίσης που τις πλαισίωνε επί μια δεκαετία. Μάλιστα κάποιες από αυτές σχεδιάζουν "ευθαρσώς" να βγουν στο φως και να διανείμουν και μέρισμα στους μετόχους τους. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, η πλήρη επάνοδος του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα θα επέλθει το 2023 αλλά όλοι γνωρίζουμε τον προεξοφλητικό επενδυτικό οργανισμό που ζει και βασιλεύει μέσα στο χρηματιστήριο. Ισχυρότατο ρόλο στην οικονομική ανάταση του τραπεζικού κλάδου θα παίξουν τόσο τα γιγάντια ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στην επόμενη τριετία όσο και η πλήρη μετάβαση των τραπεζών στη νέα ψηφιακή εποχή. Άλλωστε οι τράπεζες θα πρέπει θέλουν δεν θέλουν να είναι καθ’ όλα έτοιμες για να διαμορφώσουν στα επόμενα χρόνια τον κατάλληλο βατήρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παίζοντας καθοριστικό παράγοντα για τη μεγάλη αλλαγή προς τα εμπρός χρηματοδοτώντας σημαντικούς τομείς εξέλιξης, όπως την ενεργειακή μεταστροφή, τις κατασκευαστικές υποδομές, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναζωπύρωση της βιομηχανίας.

  Στα της ανάλυσης τώρα έχουμε επισημάνει από προηγούμενες διαγραμματικές αναλύσεις την πλαγιοανοδική απεξάρτηση του Τραπεζικού Δείκτη από το γενικό κλίμα ανοδικής καχεκτικότητας και πτωτικής… μουρμούρας. Επίσης έχουμε παραθέσει στο εβδομαδιαίο chart τιμών την ύπαρξη μιας δυναμικής θρυαλλίδας ανόδου 160 μονάδων, καθώς πάνω από την περιοχή αντίστασης των 640 μονάδων δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα έως την πόρτα του ορίου των 800 μονάδων. Μιλάμε, δηλαδή, για μια θρυαλλίδα η οποία αν ανάψει κάτω υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να ωθήσει βίαια το δείκτη έως και ένα +36% από τα τωρινά επίπεδα τιμών με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις τιμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. 

  Στις επιμέρους διαγραμματικές αναλύσεις των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) παρουσιάζεται να έχει επιβεβαιώσει ανοδικά τη διάσπαση του σχηματισμού "eye" στα 0,8350 ευρώ και να κατευθύνεται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό προς το μονοπάτι, που οδηγεί στο πέρασμα των 0,98 με 1 ευρώ κάνοντας όμως πρώτα μια μικρή στάση στο όριο των 0,90 ευρώ. Πιθανή τώρα μεσοπρόθεσμη προσέλευση των τραπεζικών Bulls στην περιοχή του 1 ευρώ θα ξεκλειδώσει την πόρτα για την επίθεση προς την προσαρμοσμένη τιμή που έρχεται από το 2016 των 1,17 ευρώ. Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει αν η τιμή της μετοχής πάει και διαλύσει ανοδικά την εν λόγω αντίσταση των 1,17 ευρώ μιας που το επόμενο σημείο ισχυρής αντίστασης εντοπίζεται στις παρυφές των 1,90 με 2 ευρώ. Τιμές, δηλαδή, που αντιπροσωπεύουν κεφαλαιοποίηση της Eurobank στα 7 δισ. ευρώ. Ακούγεται λίγο σαν σενάριο χρηματιστηριακής φαντασίας αλλά με τις τραπεζικές μετοχές όλα μπορεί να είναι πιθανά στα επόμενα χρόνια.

  πιν

   

  H μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ), προσπαθώντας ίσως ακόμα να μαζέψει τα "απόνερα" της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, κινείται από τις αρχές Αυγούστου πλαγιοσταθεροποιητικά έχοντας ως σημείο αντίστασης τα 1,20 ευρώ και ως σημείο στήριξης τα 1,08 ευρώ. Εδώ η πιθανή ανοδική δραπέτευση πάνω από τα 1,20 ευρώ θα δώσει έδαφος για τα 1,39 με 1,50 ευρώ. Και εδώ μια μεσοπρόθεσμη ανοδική διάλυση των 1,50 ευρώ θα προκαλέσει βίαιη μετατόπιση των αγοραστικών δυνάμεων προς τα υψηλά του 2019 στα 2 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Alpha εντοπίζεται στα 2,67 δισ. ευρώ ενώ στην περιοχή των 2 ευρώ θα γράφει μια κεφαλαιοποίηση των 4,69 δισ. ευρώ. Το στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι ότι η μετοχή έχει "καβαλήσει" μετά από σχεδόν 7 χρόνια τον 100άρη Exponential κινητό μέσο όρο. 

  pin


  Αρκετά δυναμικά αρχίζει και αναπτύσσεται ο ανοδικός στροφέας στήριξης και μαζέματος των όποιων ρευστοποιήσεων "W" στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Ο σχηματισμός αυτός προωθεί σταδιακά την τιμή προς το επίπεδο αντίστασης των 2,75 ευρώ δίχως μέχρι τώρα να μας έχει δείξει και όλα τα ανοδικά χαρτιά του, μιας που ο όγκος συναλλαγών δεν έχει αρχίσει να ανεβάζει στροφές. Εδώ μια πιθανή ανοδική διάσπαση των 2,75 ευρώ θα ωθήσει τη μετοχή προς τα υψηλά του 2019 στα 3,15 ευρώ. Η μεσομακροπρόθεσμη αποδέσμευση της μετοχής από τα δεσμά των 3,15 ευρώ θα δημιουργήσει διαγραμματικές σκέψεις για μια κυματική κίνηση προς την επόμενη περιοχή ισχυρής αντίστασης του καλοκαιριού του 2017, στα 3,78 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής που τώρα βρίσκεται στα 2,45 δισ. ευρώ στα 3,78 ευρώ θα χτυπάει τα 3,46 δισ. ευρώ. Για τους τεχνικούς τύπους να αναφερθεί ότι πάνω από τα 3,78 ευρώ υπάρχει το απόλυτο κενό μιας που η ζωή φαίνεται και διαγραμματικά να ξεκινάει μετά από εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 2015, των capital controls. 

  Pin


  Η ανοδική διαφυγή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ) πάνω από τον πολύμηνο καθοδικό στροφέα αντίστασης "R" στα 1,42 ευρώ έχει προκαλέσει μια διάθεση ανηφορικής κίνησης προς την περιοχή των 1,54 ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της καταστρατήγησης του προαναφερόμενου σχηματισμού είναι το επίπεδο που εκτείνεται από τα 1,63 έως και τα υψηλά των 1,67 ευρώ. Μεσοπρόθεσμη ανοδική λεηλάτηση των 1,67 ευρώ θα δώσει διαγραμματικά διαπιστευτήρια για το σημείο των 1,80 ευρώ που αντιστοιχεί σε μια κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς στα 2,25 δισ. ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ