Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 00:05

  Ποιες εταιρείες ξεπέρασαν τα κέρδη του 2019;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Οι Βιοχάλκο, Lamda Development και Τιτάν αποτέλεσαν την πρώτη τριάδα με τη μεγαλύτερη μεγέθυνση καθαρών κερδών το α’ εξάμηνο του 2021 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Οι μετοχές των τριών αυτών εταιρειών σημείωσαν κέρδη 15,2%, 3,8% και 9,6% (απόδοση 2021 μέχρι 6/10) αντίστοιχα, έναντι 8,3% (δεν συμπεριλαμβάνεται το -93,5% της Τράπεζας Πειραιώς) του μέσου όρου των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap.

  Οι ζημίες των τραπεζών, λόγω των τιτλοποιήσεων που πραγματοποίησαν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021, επιβάρυναν τη συνολική κερδοφορία των εταιρειών που απαρτίζουν τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στη χώρα. Ωστόσο, εξαιρουμένων των τραπεζών, τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς είχαν πολύ εύκολη σύγκριση λόγω των περυσινών lockdown. Όμως η σύγκριση που θα μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται περισσότερο εποικοδομητική όταν πραγματοποιείται με το α’ εξάμηνο του 2019.

  Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap το 2021, σε σχέση με το 2020, ήταν 14% υψηλότερα, ενώ, αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, η μεγέθυνση άγγιξε το 19%. Από την άλλη πλευρά, το α’ εξάμηνο του 2021 υστέρησε έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 κατά 9%. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι 11 από τις 25 εταιρείες εμφάνισαν άνοδο στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2019. Οι τρεις εταιρείες εκτός τραπεζών με τη μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου ήταν οι ΕΧΑΕ, Σαράντης και Βιοχάλκο, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

  Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), οι εισηγμένες έδειξαν πόσο καλά διαχειρίστηκαν την κρίση συρρικνώνοντας τα έξοδα και μεγεθύνοντας το λειτουργικό τους περιθώριο στο 15,5%, έναντι 12,4% το α’ εξάμηνο του 2019, καταφέρνοντας έτσι να ενισχύσουν τη λειτουργική τους κερδοφορία (EBITDA) κατά 23% σε σχέση με το 2020 και 14% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019, παρά τη συρρίκνωση του τζίρου τους. Στο κομμάτι των λειτουργικών κερδών (EBITDA), 13 από τις 25 εταιρείες έκλεισαν το α’ εξάμηνο του 2021 με αυξημένα κέρδη σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Οι ΔΕΗ, Lamda Development και ΕΧΑΕ βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

  Η συνολική καθαρή κερδοφορία του FTSE Large Cap επηρεάστηκε από τις ζημίες που κατέγραψαν κυρίως οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς λόγω των τιτλοποιήσεων. Εξαιρουμένων των τραπεζών, η καθαρή κερδοφορία του δείκτη σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση, καθώς ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, ήτοι αύξηση 140% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 και 60% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Οι 13 στις 25 εταιρείες, ήτοι το 52%, σημείωσε υψηλότερη κερδοφορία το α’ εξάμηνο του 2021 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Η τριάδα με τη μεγαλύτερη μεταβολή ήταν Βιοχάλκο, Lamda Development και Τιτάν, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι Ελλάκτωρ, Aegean Airlines και ΓΕΚ Τέρνα.

  Η εικόνα των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο κάθε άλλο παρά κακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Έστω και με μικρή διαφορά, η πλειονότητα αύξησε την κερδοφορία της σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Από πλευράς απόλυτων αριθμών, η διαφορά προέκυψε κυρίως από το κέρδος της Lamda Development από το Ελληνικό, την κερδοφορία της Βιοχάλκο (το α’ εξάμηνο 2019 ήταν κοντά στο 0), καθώς την αναστροφή της ΔΕΗ από -275 εκατ. ευρώ ζημίες σε 27 εκατ. ευρώ κέρδη. 

  Καταλήγοντας, οι αποδόσεις των μετοχών σε μερικές περιπτώσεις δεν δείχνουν να έχουν ενσωματώσει την πολύ καλή εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Ο εκάστοτε επενδυτής πρέπει να εστιάσει, πέρα από τις εταιρείες με ικανοποιητικά αποτελέσματα και καλή απόδοση μετοχής, και σε εκείνες τις μετοχές που εμφανίζουν νωχελικές μετοχικές επιδόσεις αλλά ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα (εννοείται όχι έκτακτα), καθώς η αγορά σε ανύποπτη στιγμή θα διορθώσει αυτή την ανισορροπία. Ταυτόχρονα, ο επιθετικός επενδυτής μπορεί να εστιάσει στις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν απομείνει όπου εταιρείες με κακά αποτελέσματα έχουν πιθανότητες να γυρίσουν τα οικονομικά αποτελέσματα και, κατά συνέπεια, αυτό να διαφανεί και στη μετοχική επίδοση. No pain, no gain!

  πιν

  πιν

  πιν  Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε και με το παραπάνω την ιστορία του στο Χ.Α.

  Παρά τις απώλειες -6,3% που σημείωσε ο Γ.Δ. τον Σεπτέμβριο (μέση απόδοση 20ετίας για τον Σεπτέμβριο -1%), το 9μηνο κινήθηκε ανοδικά κατά 7%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/9/2021 υπολογίστηκε στα 64,2 δισ. ευρώ, έναντι 64,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι οριακή συρρίκνωση 0,7%, ενώ για το 2021 η αύξηση προσέγγισε το 22%. Οι μοναδικές μετοχές του FTSE Large Cap που έκλεισαν με κέρδη τον Σεπτέμβριο ήταν οι Jumbo (6,1%), ΟΠΑΠ (+0,8%) και Eurobank (+0,4%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ΔΕΗ (-18,2%), Ελλάκτωρ (-14,9%) και ΕΥΔΑΠ (12,6%). Σε επίπεδο δεικτών, ο κλάδος καταναλωτικών προϊόντων σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη, με 5,6%, ακολουθούμενος από την τεχνολογία με +1,8%, ενώ οι κοινής ωφέλειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με -12,7% και -11,9% αντίστοιχα. Στο 9μηνο τις υψηλότερες απώλειες είχαν οι Τράπεζα Πειραιώς (-93,5%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-13%) και ΑΔΜΗΕ (-11%), ενώ τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν οι Eurobank (+32,7%), ΟΤΕ (+23,1%) και ΟΠΑΠ (+22,2%). Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 66,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη 45% σε σχέση με τον Αύγουστο και 34% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020! Ο τζίρος του Σεπτεμβρίου 2021 ήταν ο υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2017. Το μέσο πινακίδιο κινήθηκε στα 2.251 ευρώ, έναντι 2.295 ευρώ του μέσου ημερήσιου πινακιδίου του 2021 και 1.968 ευρώ του 2020.

  Ατζέντα (12/10 - 17/10)

  Η ανεργία στο επίκεντρο

  Για σήμερα Τρίτη έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Alpha Trust, με κύρια θέματα την αγορά ιδίων μετοχών και τη διάθεση ιδίων μετοχών στα μέλη του δ.σ. και το προσωπικό, και η Epsilon Net, με κύριο θέμα το split των μετοχών (4 νέες για κάθε 1 παλαιά). Επίσης, σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την έρευνα οικοδομικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο. Την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις μηνιαίες εκτιμήσεις για την ανεργία για τον Αύγουστο. Την Πέμπτη λήγει η περίοδος διαπραγμάτευσης των warrants της Τράπεζας Αττικής. Την Παρασκευή έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Μουζάκης, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς για το 2020.

  Όλα τα φώτα στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ

  Στο εξωτερικό σήμερα το ινστιτούτο ZEW ανακοινώνει τον ομώνυμο δείκτη για τις οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη σύμφωνα με την έρευνα του Οκτωβρίου, ενώ το απόγευμα ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν την τελευταία εργάσιμη του Αυγούστου. Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή τόσο στη Γερμανία το πρωί όσο και στις ΗΠΑ το απόγευμα για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ το απόγευμα το φως της δημοσιότητας θα δει και η μηνιαία έκθεση του OPEC. Την ίδια ημέρα ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου οι J.P. Morgan (Dow Jones), Black Rock και United Airlines (ΜΤΚ). Την Πέμπτη τα ξημερώματα είναι η σειρά της Κίνας να δημοσιεύσει τον πληθωρισμό, ενώ το απόγευμα ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου δημοσιεύουν οι Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, U.S. Bancorp, UnitedHealth (Dow Jones), Walgreens Boots Alliance (Dow Jones) και Wells Fargo. Την Παρασκευή δημοσιεύονται οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, ενώ πιο αργά το απόγευμα το Πανεπιστήμιο του Michigan δημοσιεύει τις καταναλωτικές και πληθωριστικές προσδοκίες σύμφωνα με την έρευνα του Οκτωβρίου. Η εβδομάδα κλείνει με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Charles Schwab.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ