Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 00:05

  Υπερβολή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η ΕΥΔΑΠ συναλλάσσεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 777 εκατ. ευρώ. Όμως σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό έχει θετικό καθαρό ταμείο 471 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το 61% από την αποτυπωμένη χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στο ταμείο και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ είναι αυτό που αξίζει η ΕΥΔΑΠ (!). Στα υπόψιν ότι στη λήξη του Ιουνίου του 2021 είχε εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις 224,2 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος είχε παρουσιάσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κύκλο εργασιών 156 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 35,3 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων στα 9,7 εκατ. ευρώ, όπου θα ήταν περισσότερα αν δεν υπήρχε και η προσωρινή αναστολή έκδοσης λογαριασμών λόγω σημαντικών καθυστερήσεων στην ανάδειξη αναδόχου ταχυδρομικών υπηρεσιών. Η ΕΥΔΑΠ έχοντας ένα τέτοιο ισχυρό ταμείο μπορεί άνετα να ακολουθήσει την αναπτυξιακή της πορεία εκπονώντας το επενδυτικό της πρόγραμμα (ψηφιακός μετασχηματισμός, έργα κυκλικής οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος, ανακυκλωμένου νερού, βελτίωση των υποδομών) ύψους 1,1 δισ. ευρώ έως το 2030 με ό,τι αυτό θα σημάνει φυσικά για τον εκσυγχρονισμό της και την κερδοφορία της.

  Διαγραμματικά η μετοχή έχει φτάσει σε ένα κομβικό σημείο, όπου συνήθως αφυπνίζει τους αγοραστές. Μιλάμε για το σταυροδρόμι στο οποίο συναντώνται τόσο η ισχυρή ζώνη στήριξης των 7,20 με 7,00 ευρώ όσο και η πρώην μακροπρόθεσμη πτωτική γραμμή τάσης "R” στα 7,08 ευρώ, όπου πλέον παίζει τον ρόλο στήριξης. Ποσοστιαία η τιμή της μετοχής έχει "φάει" μια πτωτική υπερβολή της τάξεως του -23% από τα υψηλά του 2021 δίχως να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος αρνητικός λόγος, τουναντίον. Η σθεναρή διακράτηση του εν λόγω επιπέδου τιμών με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου συναλλαγών θα δώσει τα εχέγγυα για την απαρχή μιας νέας ανοδικής κίνησης προς την περιοχή των 8,20 με 8,50 ευρώ. 

  πιν

   

  Άλλη μια περίπτωση καθοδικής υπερβολής είναι αυτή του Πλαισίου (ΠΛΑΙΣ), όπου με τη συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό σέρνει πολλά "παρά". Έχουμε λοιπόν και λέμε... παρά την αύξηση κατά 34,1% στον κύκλο των πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2021 στα 199,2 εκατ. ευρώ, χτυπώντας έτσι υψηλά δεκαετίας (πλησιάζει το επίπεδο των πωλήσεων του 2008 όταν η μετοχή ήταν στα... 8 ευρώ), παρά την ισχυρή κερδοφορία που σε επίπεδο προ φόρων, ήταν περίπου τετραπλάσια σε σχέση με πέρυσι και η υψηλότερη κατά τα τελευταία έξι χρόνια, παρά την εκρηκτική άνοδο κατά 150% των πωλήσεων στις οικιακές συσκευές, παρά την υψηλή ταμειακή ρευστότητα των 39,2 εκατ. ευρώ με το καθαρό ταμείο στα 21,8 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια βρίσκονται στα 96 εκατ. ευρώ, παρά την αξία των υποδομών στα logistics που  φτάνουν τα 38 εκατ. ευρώ, παρά το στατιστικό δεδομένο που φέρνει το δεύτερο εξάμηνο να είναι ακόμα καλύτερο μιας που έχει τα σχολικά, τη Black Friday και τα Χριστούγεννα που φέτος πρώτα ο Θεός θα πάμε να ψωνίσουμε αυτοπροσώπως και τέλος παρά την εμφάνιση άλλων αριθμοδεικτών που αποδεικνύουν τη δυναμική που έχει αποκτήσει πλέον το Πλαίσιο η τιμή της μετοχής βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο των 4 ευρώ, διατηρώντας έτσι την  υποδεέστερη κεφαλαιοποίηση των 88 εκατ. ευρώ. Αλλά παραφράζοντας τη γνωστή  παροιμία  μια του πωλητή, δυο του πωλητή τρεις και τη κακή του μέρα η κατάσταση αυτή έχει ημερομηνία λήξης.  Διαγραμματικά  τώρα η μετοχή δείχνει να μαζεύει τα τελευταία κομμάτια των πωλητών μετά και το "περιέργως" έντονο stop λίγο πάνω από τα 4,80 ευρώ. Η έναρξη όμως της επόμενης ανοδικής κίνησης φαίνεται ότι δεν θα καθυστερήσει και πολύ μόνο που αυτή τη φορά το πέρασμα πάνω από τα 4,80 ευρώ δεν θα έχει επιστροφή ανοίγοντας έτσι διάπλατα τη μεσομακροπρόθεσμη  πόρτα για τα 6  ευρώ.  Η γραμμή αντίστασης "W” και το άγκιστρο "R” μπορεί μέχρι τώρα να αρνούνται να δώσουν έδαφος στους Bulls αλλά όσο δέχονται επίθεση  εξασθενούν όλο και περισσότερο. 

  πιν

   

  Εισηγμένος όμιλος παρουσίασε στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2021 αύξηση κατά 50,8% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με αυτόν του 2020, κλείνοντας στα 234,28 εκατ. ευρώ (171,1 εκατ. ευρώ το 2019 και 165,2 εκατ. ευρώ το 2018 αντίστοιχα), αύξηση 178% στα EBITDA φθάνοντας στα 72,45 εκατ. ευρώ, εκρηκτική αύξηση 384,1% στα κέρδη μετά φόρων στα 48,51 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,111 ευρώ ανά μετοχή (!) την ίδια ώρα που στο αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν 0,2869, του 2019 ήταν 0,0961 και του 2018 0,1219 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης έχει περάσει και σε αρνητικό δανεισμό ύψους 11,4 εκατ. ευρώ καθώς πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν τις δανειακές του υποχρεώσεις. Και όμως σε αυτόν τον όμιλο-φαινόμενο η μετοχή έχει πέσει θύμα υπερβολής ευρισκόμενη έως και -30% από τα υψηλά του 2021. Μιλάμε για τα Πλαστικά Θράκης (ΠΛΑΘ), όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει... κυλήσει από τα 8,90 ευρώ στα 6,40 με 6,30 ευρώ δίχως φυσικά να συντρέχει κάποιος σημαντικός λόγος, εκτός από την έντονη νευρικότητα των πωλητών. Βέβαια το ταμπλό κάποια στιγμή θα αποδώσει όπως άλλωστε πάντοτε πράττει τα "του Καίσαρος τω Καίσαρι" ξαναφέρνοντας όπως προστάζει η διαγραμματική ανάλυση την τιμή προς τα 8 ευρώ. Από απόψεως τεχνικής ανάλυσης μια πρώτη ένδειξη παύσης των πωλητών αποτυπώνεται στη δεξαμενή "μαζέματος" των όποιων ρευστοποιήσεων έχουν πραγματοποιηθεί από τα 6,80 έως και τα 6,30 ευρώ. Το στοιχείο αυτό επειδή εμπεριέχει και μεγάλο όγκο συναλλαγών μπορεί να επαναφέρει τη βραχυχρόνια τάση σε ανοδική ρότα αρχικά προς τα 7,40 ευρώ και μετά προς το προαναφερόμενο σημείο των 8 ευρώ.

  πιν


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ