Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 00:43

  Η πτώση φέρνει ευκαιρίες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η πτωτική κλίση που φαίνεται να παίρνει η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει αγοραστικές ευκαιρίες επενδυτικής εισόδου σε αρκετές δεικτοβαρείς εταιρείες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν έντονα στους επόμενους 8 με 12 μήνες μέσω της σημαντικής αύξησης των οικονομικών τους μεγεθών. Τέσσερις από αυτές είναι:

  Ο όμιλος Mytilineos, όπου θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο πλέον τρίμηνο του 2021 στις 26 Οκτωβρίου, είναι έτοιμος να αλλάξει κατηγορία μέσω της ενεργειακής μετάβασής του δείχνοντας έμπρακτα ότι έχει τα ισχυρά φόντα να ηγηθεί και σε αυτό τον τομέα χτυπώντας έτσι με δύναμη τον διεθνή ανταγωνισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση της EDISON, ένα μεγάλο μέρος από την εκτίναξη των καθαρών κερδών του ομίλου κατά 100% το 2022 θα οφείλεται σε αυτήν τη μετάβαση. Όσον αφορά τώρα τον προβληματισμό με την αύξηση της τιμής του αερίου, όπως φαίνεται, θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς στα αποτελέσματα του 2021 τόσο από την αύξηση της κερδοφορίας στον μεταλλουργικό τομέα όσο και από την ανερχόμενη δύναμη των έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία των τελευταίων τριμήνων, όπου εμφανίζουν και τους δύο τομείς να έχουν μια αυξητική τάση η οποία αναμένεται να συντηρηθεί και στις αρχές του 2022. Στον μεταλλουργικό τομέα από το τελευταίο τρίμηνο του 2020 έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ο τζίρος βαδίζει ανηφορικά κλείνοντας ανά τρίμηνο στα 143,7, 148 και 157 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 35,5, 35,1 και 41,9 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021. Στον τομέα τώρα των έργων βιώσιμης ανάπτυξης παρουσιάζονται τα EBITDA να είναι ακόμα πιο επιθετικά καθώς ξεκινάνε από τα 7,8 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, συνεχίζουν στα 11,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και φτάνουν στα 13,8 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 δίνοντας εμφανέστατα τον τόνο της ανοδικής κερδοφορίας και για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μέχρι τώρα ότι δύσκολα κάποιοι αρνητικοί βραχυχρόνιοι παράγοντες θα μπορέσουν να ανατρέψουν τα λόγια του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου ο οποίος είχε αναφέρει ότι ο όμιλος… "Από τη χρονιά των ρεκόρ του 2021 θα μεταβεί στη χρονιά της απογείωσης το 2022". Διαγραμματικά η μετοχή μετά και την επαφή με το στροφέα αντίστασης "S" στα 16,25 με 16 ευρώ μπορεί να πραγματοποιήσει ένα κατέβασμα προς την ισχυρή περιοχή στήριξης των 13,50 με 13,00 ευρώ για να γεμίσει ανοδικά καύσιμα για την επόμενη ανοδική πορεία προς τα 20 ευρώ.

  πιν

   

  Ο ΟΤΕ μετά την ισχυρή αύξηση κατά 67,5% των κερδών προ φόρων που παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 κλείνοντας στα 146,4 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να μας δηλώσει έντονα το οικονομικό παρόν του και στο τρίτο τρίμηνο με το τουρισμό να αφήνει δυναμικά το στίγμα του. Ο όμιλος ο οποίος φαίνεται να μοιράζεται μαζί με το σχήμα Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) – Τέρνα Ενεργειακή το μεγάλο ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, έχει μπροστά του πολύ δρόμο ακόμα να περπατήσει από απόψεως κερδοφορίας μιας που ο εκσυγχρονισμός και η έντονη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μόλις τώρα ξεκινάει. Επίσης η ολοκλήρωση της πώλησης της Telekom Romania στα 295,6 εκατ. ευρώ θα μετατραπεί σε διανομή 174 εκατ. ευρώ στους μετόχους του ΟΤΕ υπό τη μορφή έκτακτου μερίσματος. Διαγραμματικά τώρα, η μετοχή εμφανίζεται να έχει αποδράσει για τα μετά από σχεδόν 12 χρόνια πάνω από τον σχηματισμό των δύο στροφέων-δεξαμενών ρευστοποιήσεων "Q" και "W" ανοίγοντας το ανηφορικό μακροπρόθεσμο μονοπάτι για τα 18 και 20,50 ευρώ. Η δυσκολία τώρα στην παρούσα διορθωτική φάση της αγοράς είναι το αν θα καταφέρουν οι πωλητές να δώσουν τιμές κάτω από τα 15,40 ευρώ για να μπορέσουν οι swing επενδυτές να πάρουν θέση καθώς η μετοχή παρουσιάζεται να μη θέλει να παραδώσει στους πωλητές ούτε τα 16 ευρώ. 

  πιν

   

  Από τους πλέον μερισματοφόρους για να μην πω χρυσοφόρους ομίλους στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αυτός του ΟΠΑΠ με τη μέση μερισματική απόδοση των τελευταίων 20 ετών να ανέρχεται σε 8% περίπου. Ο όμιλος έχει δώσει μέχρι τώρα 0,55 ευρώ ανά μετοχή και αναμένεται να δώσει άλλα 0,10 ευρώ στις 20 του Οκτώβρη. Τα EBITDA του ομίλου ενισχύθηκαν σημαντικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κλείνοντας στα 204,8 εκατ. ευρώ ενώ θα συνεχίσουν να ενισχύονται από το όφελος της προπληρωμής φόρου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η αύξηση της ταμειακής θέσης του ΟΠΑΠ καθώς ο καθαρός δανεισμός έπεσε στα 477 εκατ. ευρώ, έναντι 529 εκατ. ευρώ που είχε στο τέλος της περσινής χρονιάς. Διαγραμματικά η μετοχή εντοπίζεται στους τελευταίους μήνες να χτίζει ένα τεράστιο βατήρα "εκτόξευσης" πάνω στην περιοχή των 13 με 12,40 ευρώ. Εκτόξευση η οποία όταν λάβει χώρα μπορεί να δώσει τιμές πάνω από τα 15 ευρώ που έγραφε τελευταία τον Απρίλιο του 2011. Και εδώ παρά την καλλιέργεια του βραχυχρόνιου καθοδικού momentum στην αγορά η μετοχή δύσκολα θα ακολουθήσει τους πωλητές δίνοντας τιμές κάτω από τα 12,60 ευρώ. 

  πιν

   

  Η πιθανή συνεργασία της γιγάντιας πολυεθνικής Hard Rock και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του καζίνο στο Ελληνικό, το ανεκτέλεστο ύψους 4,5 δισ. ευρώ και η έναρξη των μεγάλων έργων υποδομής θα δώσουν στην κυριολεξία φτερά στη μετοχή του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου απελευθερώνοντάς την από την επτάμηνη συσσώρευση τιμών μέσα στην περιοχή που απλώνεται μεταξύ των 10 με 9 ευρώ. Εδώ ενώ ο κοντινός ανοδικός στόχος εντοπίζεται στα 12 ευρώ ο μεσομακροπρόθεσμος δίνεται από το τμημένο δεκαετές ανάποδο σχηματισμό Head and Shoulders στα 14,50 ευρώ. Βάσει τώρα της τεχνικής ανάλυσης η περιοχή που αποτυπώνεται από τα 9 έως τα 8,40 ευρώ είναι πολύ πιθανό να δώσει ισχυρά σημεία εισόδου για τους μεσομακρόθεμους επενδυτές.
   

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ