Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Σεπ-2021 00:05

  Το σύνδρομο Σπανοβαγγελοδημήτρης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών αποδεικνύει, μέσα από τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ότι διάγει μια από τις πλέον κερδοφόρες χρονιές της τελευταίας οκταετίας, για να μη πω δεκαετίας. Ορισμένες μάλιστα από αυτές χτυπάνε δυναμικά limit up καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων και κερδών, αφήνοντας έτσι, μέσα από την υψηλή κερδοφορία και τις ισχυρές ταμειακές ροές, μια σημαντική επιχειρηματική παρακαταθήκη για την επόμενη τριετία. Τα ποσοστά αύξησης των εταιρικών κερδών σε πολλές των περιπτώσεων ξεπερνούν το 100% όταν έρχονται σε σύγκριση όχι μόνο με το στρυφνό 2020, αλλά και με αυτό του 2019 και του 2018. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το 2021 αποτελεί απλά την αφετηρία μιας έντονης αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας που θα διαρκέσει, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα για τα επόμενα δέκα χρόνια διατηρώντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% κατά μέσο όρο ανά χρόνο, τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι πολλές από  τις εισηγμένες εταιρείες δεν μας έχουν δείξει σχεδόν τίποτα από τις προστιθέμενες αξίες που θα ξεδιπλώσουν μέσα και από τις εισροές των επενδυτικών κεφαλαίων μαμούθ, όχι μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από  γιγάντιους επενδυτικούς οίκους που βρίσκονται ήδη στο κατώφλι της χώρας.

  Και όμως η αγορά παρά τα πολύ αισιόδοξα μηνύματα που λαμβάνει από την ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων, τις μελλοντικές θετικές εξελίξεις που αποτυπώνουν πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες, την εκτίναξη της βιομηχανικής παραγωγής, την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την επιστροφή του τουρισμού και  την επανεκκίνηση της  οικονομικής ζωής δεν κάνει μέχρι τώρα τίποτα άλλο από το να… αλληθωρίζει.

  Ακολουθεί, όπως λένε και οι παλιοί, το "σύνδρομο" του Σπανοβαγγελοδημήτρη (η χαρακτηριστική φιγούρα με τον Βασίλη  Αυλωνίτη στη "Σωφερίνα" του Αλέκου Σακελλάριου) όπου αλλού κοίταζε, αλλού έβλεπε και αλλού πήγαινε. Έτσι και η αγορά στο άκουσμα των πολύ θετικών εταιρικών νέων αλληθωρίζει τραβώντας άλλη πορεία από αυτή που θα έπρεπε. Πλείστα είναι τα παραδείγματα των εταιρειών που θα έπρεπε η αγορά να ανηφορίζει αντί να κατηφορίζει αλλά λόγω χώρου θα κάνουμε μνεία σε δύο.

  Το πρώτο αναφέρεται στον όμιλο Viohalco (ΒΙΟ), όπου παρά το πολύ ισχυρό πρώτο εξάμηνο η αγορά "επιβράβευσε" τη μετοχή με ένα -4% έως και το χθεσινό κλείσιμο των 4,27 ευρώ. Μόνο μη μου πείτε ότι τα είχε προεξοφλήσει, καθώς η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται λίγο πάνω από τα "τραγικά” 1,1 δισ. ευρώ την ίδια ώρα που μόνο η Noval Property στοιχίζει 301,3 εκατ. ευρώ, ενώ εμπεριέχει εταιρείες διαμάντια που αναμένεται να διαπρέψουν οικονομικά στα επόμενα χρόνια.   Μιλάμε για έναν όμιλο που παρουσίασε αύξηση 33% στο κύκλο εργασιών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κλείνοντας στα 2,489 δισ. ευρώ από 1,875 δισ. ευρώ και έφερε τα κέρδη προ φόρων στα 137 εκατ. ευρώ από ζημιές 7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γύρισμα που επετεύχθη στο κλάδο του χάλυβα με τα κέρδη προ φόρων να εκτοξεύονται  στα 45,96 εκατ. ευρώ από ζημιές -23,59 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 ξεπερνώντας ακόμα και αυτές τις επιδόσεις του χαλκού, όπου εμφάνισε κέρδη μετά φόρων 42,77 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ. Συν τοις άλλοις  ο όμιλος διαθέτει υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας, εύρωστο χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών και συνεχείς επενδύσεις για τη βελτιστοποίησης της λειτουργικής αποδοτικότητας. Διαγραμματικά η μετοχή "ενώ" θα έπρεπε να το γιορτάζει αρπάζοντας ανοδικά τα 4,80 ευρώ, βρίσκεται αγκαλιά με τη στήριξη των 4,30 ευρώ, ενώ λίγο πιο κάτω αποκαλύπτεται τεχνικά ένας δύσβατος συνδυασμός από στηρίξεις με πρωτεύων αυτό στα 4 ευρώ.  

  28BIO


  Στο ίδιο σύνδρομο βρίσκεται εδώ και μέρες και η βιομηχανία μαρμάρων ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΙΚΤΙΝ), όπου παρά τα πολύ καλά οικονομικά στοιχεία που δήλωσε στο πρώτο εξάμηνο με το κύκλο εργασιών να σημειώνει αύξηση 22% σε σχέση με αυτό του 2020 κλείνοντας στα 19,48 εκατ. ευρώ, τα EBITDA να παρουσιάζουν αύξηση 83% φτάνοντας τα 6,57 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων να χτυπάνε το αστρονομικό +310%  κλείνοντας στα 3,2 εκατ. ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις να πέφτουν κατά 4,6 εκατ. ευρώ η τιμή της μετοχής εντοπίζεται παραδόξως κάτω από το μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου του 2020 (!).  Εκείνου δηλαδή του εξαμήνου που το έχει υπερφαλαγγίσει και δεν έχει καμία σχέση με το τωρινό, όπου πάνω του θα κολλήσει ένα ακόμα πιο δυναμικό δεύτερο εξάμηνο με ένα ακόμα πιο εξαιρετικό 2022, όπου και αναμένεται ή παγκόσμια ανάταση στα οικοδομικά έργα. Διαγραμματικά λοιπόν η μετοχή έχει βρεθεί πάνω στη στήριξη των 0,77 ευρώ διορθώνοντας έως και -20% από τα υψηλά του Ιουνίου των 0,97 ευρώ.  Επιμένω ότι η περιοχή αυτή είναι ιδιάζουσας σημασίας καθώς αντιπροσωπεύει την από εκεί και κάτω διαπραγμάτευση της μετοχικής αξίας του ομίλου μέσα στη κορύφωση της περσινής πανδημίας από τα μέσα του Μάρτη και έπειτα. Κοινώς δηλαδή αντί η εταιρεία με τα κερδοφόρα αποτελέσματα που ανακοίνωσε να ατενίζει το μέλλον της προς το όριο του 1 ευρώ πάει να ξαναγυρίσει στο ζοφερό παρελθόν δίχως φυσικά να αντιπροσωπεύει ούτε κατ’ ελάχιστον  τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης για την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης των προϊόντων της ΙΚΤΙΝΟΣ προς τις χώρες που εξάγει. 

  28IKTINOS

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ