Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Σεπ-2021 00:05

  Κάτι αλλάζει στον τραπεζικό κλάδο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αρχίσει τελευταία και μπαίνουν με την καλή έννοια, γιατί εδώ και χρόνια έμπαιναν, βλέπετε, δικαίως και αδίκως με την κακή έννοια, στο "στόμα" των μεγάλων διεθνών επενδυτικών και τραπεζικών οίκων ακόμα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, καθώς πλέον φαίνεται όλο και περισσότερο το θερμό φως που πηγάζει από το σημαντικό μακροπρόθεσμο play του κλάδου και των ισχυρών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Οι συνεχόμενες αναβαθμίσεις των τραπεζών με τελευταία τη Moody’s λόγω κυρίως της ποιότητας του ενεργητικού, της φερεγγυότητάς τους, των ισχυρών επιπέδων ρευστότητας αλλά και των προσδοκιών για την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία έχει δώσει μια άλλη διάσταση στη μέχρι πρότινος εύθραυστη χρηματιστηριακή τους εικόνα. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο Τραπεζικός Δείκτης φαίνεται να προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί ακόμα και από το γενικό κλίμα "δυσπεψίας" κρατώντας την τιμή του πάνω από τη βάση των αγοραστών που αποτυπώνεται ανάμεσα στις 540 με 530 μονάδες. Μάλιστα σε κάποιες συνεδριάσεις οι τράπεζες τραβάνε μετά ευχάριστης έκπληξης τον αντίθετο δρόμο από αυτό της γενικής πλαγιοκαθοδικής διολίσθησης, ενώ, όταν υπάρχει ισχυρή πτωτική πίεση, βαστάνε τους τύπους μην ενδίδοντας στο προσφιλές "ξεχείλωμα" που μας είχαν συνηθίσει εδώ και χρόνια των -8% με -10%. Η διακράτηση τώρα του Τραπεζικού Δείκτη πάνω από τις 530 μονάδες θα δώσει το δικαίωμα για διαγραμματικές σκέψεις μεσομακροπρόθεσμης εισχώρησής του μέσα στον τεράστιο δίχως αγκάθια κενό χώρο που εντοπίζεται ανάμεσα στις 640 με… 800 μονάδες ή ένα σχεδόν + 44% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Το πότε θα γίνει μένει να μας το δείξει η αγορά. 

  Από τις επιμέρους τώρα διαγραμματικές αναλύσεις των ελληνικών τραπεζών η μετοχή της Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε (ΕΥΡΩΒ) φαίνεται να έχει βγει λίγο πάνω από τον σχηματισμό "Eye" του περασμένου Μαρτίου διασπώντας το σημείο των 0,,8310 με 0,84 ευρώ, αν και χρειάζεται την απαραίτητη χρονική επιβεβαίωση. Επιτυχής διακράτηση των κεκτημένων θα δώσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο αρχικά τα 0,90 και μετά την ποθητή από πολλούς μετόχους επενδυτές και όχι μόνο ζώνη αντίστασης των 1 με 1,18 ευρώ με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάφλεξη της αγοράς από την τράπεζα leader λόγω κεφαλαιοποίησης Eurobank. 

  pin

   

  Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (ΑΛΦΑ) προσπαθεί εδώ και πολλές συνεδριάσεις να αποδράσει πάνω από τη διαγραμματική αντίσταση των 1,205 ευρώ δίχως μέχρι στιγμής να έχει βρει τα κατάλληλα εργαλεία, που θα τη διαρρήξουν και θα την οδηγήσουν προς την περιοχή των 1,38 με 1,50 ευρώ. Η συσσώρευση τώρα που αποτυπώνεται πάνω από το σημείο των 1,064 ευρώ δεν είναι κατά ανάγκη αρνητική, καθώς, όπως και η υπόλοιπη αγορά, δείχνει τα σημάδια ανοδικής αγκύλωσης και άρνησης απόφασης, που θα ξεκαθαρίσει μια και καλή τη δύναμη και το βέλος της κύριας βραχυπρόθεσμης τάσης. Έντονη αλλαγή σκηνικού μπορεί να προκληθεί μόνο με την πτωτική καταστρατήγηση των 0,992 ευρώ, τιμή η οποία βρίσκεται κάτω από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να δημιουργήσει επενδυτική δυσανασχέτηση. 

  pin


   
  Ναι μεν αλλά επικρατεί στη διαγραμματική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), καθώς από τη μια δηλώνει ότι κατέχει τη δύναμη για να ξεφύγει πάνω από την περιοχή αντίστασης των 2,75 ευρώ, αλλά, από την άλλη, κάπου "χάνει" ατμό και ξαναγυρνάει στη βάση των 2,50 με 2,40 ευρώ. Εδώ, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναλύσεις, υπάρχει μια αρκετά εκτενής "δεξαμενή" "W" που συγκεντρώνει δίχως ιδιαίτερο κόπο από τον περασμένο Μάρτιο τις ρευστοποιήσεις που ενεργοποιούνται από διάφορες βραχυχρόνιες πιέσεις. Ο σχηματισμός έχει τη δύναμη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να εκτοξεύσει την τιμή της μετοχής πάνω στην περιοχή των υψηλών του φθινοπώρου του 2019 όταν και έγραφε τιμές μεταξύ των 3,15 με 3 ευρώ. Αλλαγή μεσοπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής με τη διάτρηση του σχηματισμού στα 2,24 ευρώ υπό το βάρος σημαντικού όγκου συναλλαγών. 

  pin

  Η μαχητικότητα της μετοχής της Πειραιώς Financial Holdings (ΠΕΙΡ) σταματάει εδώ και εβδομάδες διαγραμματικά στο μέτωπο που έχουν στήσει οι πωλητές στο επίπεδο των 1,40 με 1,44 ευρώ. Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι αν η τιμή της μετοχής πάει και απειλήσει την καθοδική γραμμή τάσης "S" στα 1,46 ευρώ η μετέπειτα εξελισσόμενη κίνηση θα είναι βίαια ανοδική αρχικά προς την περιοχή της σαθρής αντίστασης στα 1,54 ευρώ και μετά προς την κεφαλαιοποίηση των 2 δισ. ευρώ στα 1,60 ευρώ. Ως τότε η μετοχή ταλανίζεται σε μια πλαγιοκαθοδική κίνηση έχοντας ως κάτω όριο πτώσης τη συμπαγή ζώνη στήριξης των 1,34 με 1,30 ευρώ.

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ