Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 00:05

  Μαθαίνοντας το πρέπον

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου του 2021 για τον όμιλο Αλουμύλ (ΑΛΜΥ) έδειξε "επακριβώς" αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει όχι μόνο στο δεύτερο εξάμηνο που ήδη τρέχει αλλά κυρίως στην επόμενη διετία που θα ξεδιπλωθεί ένα μεγάλο μέρος από τις γιγάντιες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο όμιλος λοιπόν ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 140,5 εκατ. ευρώ, EBITDA 19,5 εκατ. ευρώ και προσέξτε... κέρδη μετά φόρων 9,1 εκατ. ευρώ από 3,4 εκατ. ευρώ που είχε στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας έτσι μια αύξηση της τάξεως του 119,4%. Δηλαδή ο όμιλος, που έχει αυτή τη στιγμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών μια κεφαλαιοποίηση 70 εκατ. ευρώ έβγαλε μόλις στο πρώτο εξάμηνο καθαρά κέρδη 9,1 εκατ. ευρώ ή το 13% αυτής. Αν μάλιστα στο δεύτερο εξάμηνο "κατεβάσει" τα ίδια κέρδη τότε στην υπάρχουσα κεφαλαιοποίηση το 26% είναι καθαρά κέρδη(!) Οικονομικά αποτελέσματα τα οποία όπως φαίνεται αν τώρα τρέχουν έτσι τότε στην επόμενη διετία στην κυριολεξία θα φουντώσουν φτάνοντας σε ένα νούμερο που θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει μια κεφαλαιοποίηση άνω των 130 εκατομμυρίων ευρώ ή σχεδόν διπλασιασμό τιμής από την τωρινή. Και μην προτρέχετε να αναφαίρετε τον υψηλό δανεισμό όπου σχεδόν το 90% των αναπτυσσόμενων εταιρειών τον έχει, καθώς με τέτοια επαναλαμβανόμενα κέρδη είναι ζήτημα χρόνου να τον φέρει σε ένα τέτοιο επίπεδο που θα μπορεί να απελευθερώσει  σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στον όμιλο. 

  Και όμως η τιμή της μετοχής κάθεται και το σκέφτεται λίγο κάτω από τα 2,20 ευρώ προσπαθώντας να "συμπάσχει" με το γενικό κλίμα αγκύλωσης.

  Μια από τις βασικές λειτουργίες των χρηματιστηρίων παγκοσμίως είναι όχι μόνο να επιβραβεύει ανεξαρτήτως κλίματος τα πολύ καλά αποτελέσματα μιας εταιρείας δίνοντας αξία στους μετόχους της αλλά συγχρόνως να προεξοφλεί και  να προκαταβάλει στην τιμή της μετοχής και ένα ποσοστό από τη μελλοντική της ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία. Πού θα πάει όμως, κάποια στιγμή  και αυτό το χρηματιστηριακό "μαγαζί" θα πάρει επιτέλους μετά από πολλά - πολλά χρόνια το μάθημα που του αξίζει. Διαγραμματικά τώρα αυτό που φαίνεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών είναι απλά η αφετηρία μιας μακροχρόνιας ανόδου. Όντας βάση των οικονομικών αποτελεσμάτων τα 2,20 με 2 ευρώ θα πρέπει να είναι η γραμμή έναρξης της μεσοπρόθεσμης αρχικής πορείας προς τα 3,20 ευρώ. Βάσει της τεχνικής ανάλυσης η γραμμή τάσης "B” από κάποιο σημείο και έπειτα  θα πρέπει να αναπτύξει έντονη γωνία ανοδικής κλίσης επιταχύνοντας  πάνω από τα 2,60 ευρώ.

  pin

   

  Εν αναμονή της αυριανής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2021 ο όμιλος CENERGY (CENER) "κάθεται" μόλις 0,20 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά του, έχοντας σχηματίσει επί  επτά μήνες μια ιδιαίτερα ισχυρή βάση  αγοραστών. Κάθεται λοιπόν  και σκέφτεται ως άλλος διαγραμματικός κατακτητής  το πώς και πότε θα λεηλατήσει ανοδικά το όριο των 3 ευρώ. Στοιχείο το οποίο αν επιτευχθεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει μεσοπρόθεσμα τον ανηφορικό δρόμο για τα 3,80 με 4 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος κατέβηκε στο πρώτο τρίμηνο με υψηλότερες κατά 4% πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κλείνοντας στα 228,4 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA  έτρεχαν με +14% στα 18,6 εκατ. ευρώ. Επίσης παρουσιάστηκε πέραν των νέων έργων με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 650 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας έτσι από τότε τη μελλοντική κερδοφορία του ομίλου. Να σημειωθεί επίσης ότι το περσινό δεύτερο τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα αδύναμο λόγω των επιπτώσεων του πρώτου σκληρού lockdown στην παγκόσμια οικονομία, στοιχείο που μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση σε όλα τα οικονομικά επίπεδα με την ευθεία αντιπαράθεση του δεύτερου τριμήνου του 2021. Μάλιστα θα πρέπει να αναφερθεί ότι ενώ στην αρχή του 2021 ο κλάδος καλωδίων τράβαγε το άρμα της CENERGY τώρα  και η θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου αρχίζει και αναπτύσσει ταχύτητα.

  pin

   

  Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, που θα ανακοινωθεί αύριο και για τη ΔΕΗ, έχουν αρχίσει και ψηλαφίζουν οι αναλυτές, τραβώντας παραδόξως στην άκρη την  προσφορά "μαμούθ" της Macquarie, για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ όπου πολύ σωστά ειπώθηκε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.  Προσφορά η οποία άφησε με ανοικτό το στόμα ακόμα και την ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ καθώς ήταν υψηλότερη κατά 630 εκατ. ευρώ από τις προσδοκίες της. Το τεράστιο καθαρό ποσό των 1,312 δισ. ευρώ που μπαίνει  στο ταμείο της ΔΕΗ φαίνεται ότι μπήκε στο κάτω "ράφι", δίνοντας βάρος σε κάποια άλλα δεδομένα πολύ βραχυχρόνιας οικονομικής επίπτωσης, όπως η χρήση  πετρελαίου  και φυσικού αερίου με αυξημένο  κόστος λόγω της ανόδου της τιμής. Έτσι και υπό την παρουσία πωλήσεων  από θεσμικά όργανα η μετοχή μετά και την πραγματοποίηση νέου ιστορικού υψηλού 7ετίας στα 10,84 ευρώ έχει σημειώσει περιέργως 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις  αποτυπώνοντας στο ημερήσιο διάγραμμα απώλειες έως και -14%.  Η συνέχεια της κίνησης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μεταξύ των 9,50 με 9,20 ευρώ εμφανίζονται ισχυρότατοι αγοραστές με... "βαθιές" τσέπες.

  pin


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ