Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Σεπ-2021 00:30

  Γιατί θα αγόραζα τον ΟΠΑΠ οποιαδήποτε στιγμή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Η πλήρης ενοποίηση της Stoiximan για ολόκληρο τρίμηνο έγινε το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ στο α’ εξάμηνο του 2021 η συνεισφορά του online στα έσοδα του ΟΠΑΠ άγγιξε το 37% επί του συνόλου, έναντι μόλις 5,6% στο 2020. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη από τα online παίγνια του ΟΠΑΠ το α’ εξάμηνο του 2021 αποτέλεσαν το 29% των συνολικών λειτουργικών κερδών, έναντι 12,1% ολόκληρο το 2020. Αντίθετα, αναμενόμενες ήταν οι ζημίες από τα VLTs, που άγγιξαν τα 17 εκατ. ευρώ περίπου το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι κερδών του 2020, λόγω των lockdown. Η διοίκηση αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος χρήσης 2021 ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή (scrip dividend), το οποίο ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο. Ίσως είχε δημιουργηθεί η εντύπωση για μεγαλύτερη διανομή, ωστόσο να μην ξεχνάμε ότι τον Ιούνιο αύξησε το μέρισμα από 0,45 ευρώ/μετοχή σε 0,55 ευρώ/μετοχή μετά την επανεκκίνηση του επίγειου δικτύου. Ως ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί η 20ή Οκτωβρίου 2021.

  Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η αύξηση της ταμειακής θέσης του ομίλου, καθώς ο καθαρός δανεισμός έφτασε μόλις τα 477 εκατ. ευρώ, έναντι 587 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020 και 529 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020. Έτσι, ο δείκτης Καθαρός Δανεισμός / EBITDA (12 μηνών) διαμορφώθηκε στις 1,3 φορές, έναντι 1,9 φορών στις 30/6/2020. Η ισχυρή ταμειακή θέση δίνει τη δυνατότητα στον ΟΠΑΠ να διανέμει ισχυρό μέρισμα, καθώς εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει διψήφιο ποσοστό τα επόμενα χρόνια, αν "δεν μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι". Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού του ομίλου στο α’ εξάμηνο του 2021 ήταν 2,7%, ενώ ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ.

  Η γ.σ. του περασμένου Ιουνίου ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με εύρος 0,30 - 17 ευρώ μέχρι και το 5% της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία κατέχει 1.829.624 ίδιες μετοχές (0,54% επί του συνόλου) με μέση τιμή κτήσης 7,92 ευρώ. Ο όμιλος Sazka κατέχει το 44,11% της εταιρείας. Τέλος, ο ΟΠΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου στις 23 Νοεμβρίου 2021. 

  pin


  Στον πίνακα αναφέρεται η απόδοση επένδυσης 1.000 ευρώ που γίνεται την πρώτη ημέρα του εκάστοτε χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, εάν, π.χ., αγόραζα μετοχές αξίας 1.000 ευρώ την 1η/1/2015 (μερικούς μήνες νωρίτερα από τα capital controls!), τότε η απόδοση που θα είχα σήμερα (10/9/2021) θα ήταν 186% (εφόσον είχα επανεπενδύσει όλα τα μερίσματα), 46,1% χωρίς την επανεπένδυση, ενώ η μέση ετήσια απόδοση (με επανεπένδυση μερισμάτων) ξεπερνά το 16,9%! Έτσι, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χρονιά και εάν αγόραζα από το 2011 μέχρι και σήμερα, παρά τις όποιες διακυμάνσεις, η μέση ετήσια απόδοση που θα είχα θα κυμαινόταν από 10,3% έως 33%! Ναι, έχει διαφορά το 10% με το 33%, όμως δεν παύει να είναι μια διαχρονικά εξαιρετική διψήφια επίδοση, με τον απλό μέσο όρο της δεκαετίας να ξεπερνά το 18,4%!

  Καταλήγοντας, τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ενισχύθηκαν και θα συνεχίσουν να ενισχύονται από το όφελος προπληρωμής φόρου με 55 εκατ. ευρώ (στο β’ τρίμηνο του 2021), ενισχύοντας, έτσι, και την καθαρή κερδοφορία. Οι εκτιμήσεις της αγοράς (πηγή: Bloomberg) κάνουν λόγο για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 570 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 288 εκατ. ευρώ. Ίσως η πιο αρραγής σχέση μερίσματος και εταιρείας (20 συναπτά έτη) ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap να είναι αυτή του ΟΠΑΠ, καθώς η μέση μερισματική απόδοση των τελευταίων 20 ετών ανέρχεται σε 8,1%. Τέλος, με βάση τα παραπάνω, ο ΟΠΑΠ διαμορφώνει δείκτη EV/EBITDA 9,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2021, στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο των ομοειδών εταιρειών στην Ευρώπη.

  pin

  pin


  40 πλέον οι εταιρείες που απαρτίζουν τον DAX

  Ύστερα από 33 χρόνια ο γερμανικός δείκτης DAX 30, ο καθρέφτης της γερμανικής οικονομίας, αυξάνει τις συμμετέχουσες εταιρείες σε 40, λόγω των αλλαγών που εφαρμόζονται στον απόηχο του σκανδάλου γύρω από τη Wirecard, πέρυσι τον Νοέμβριο. Ο δείκτης DAX, η συνολική κεφαλαιοποίηση του οποίου ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ, θα διευρύνει το κλαδικό του φάσμα, καθώς θα συμπεριληφθούν περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και εταιρείες λιανικού εμπορίου. 

  Το Χρηματιστήριο Deutsche Börse τροποποίησε τα κριτήρια για την εισαγωγή στον δείκτη DAX, θέτοντας ως κριτήριο μόνο την κεφαλαιοποίηση, χωρίς να ενδιαφέρεται για την εμπορευσιμότητα, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με τα προηγούμενα κριτήρια. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά κριτήρια, όρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση η εταιρεία, για να εισαχθεί στον δείκτη, να έχει δύο ολόκληρα έτη θετική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA). Υπενθυμίζεται ότι, για να εισαχθεί μια εταιρεία στον S&P 500, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα πρέπει να έχει δημοσιεύσει τέσσερα συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα. Κοιτώντας λίγο βαθύτερα, μεγάλος χαμένος είναι ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDax, καθώς, από 60, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα περιοριστούν σε 50. Το πιο σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι δέκα εταιρείες που αποχωρούν αποτελούσαν περισσότερο από τη μισή στάθμιση του δείκτη MDax.

  Το Deutsche Börse ανακοίνωσε ότι η νεοεισερχόμενη δεκάδα θα αποτελείτε από τις εταιρείες: Airbus SE, Brenntag SE, HelloFresh SE, Porsche Automobil Holding SE, Puma SE, Qiagen NV, Sartorius AG Vz, Siemens Healthineers AG, Symrise AG και Zalando SE. Ως ημερομηνία για τη νέα σύσταση του δείκτη ορίστηκε η 20ή Σεπτεμβρίου 2021.

  Όπως γίνεται κατανοητό, μια αλλαγή ορίζει κερδισμένους και χαμένους. Από τη μία οι υφιστάμενες εταιρείες θα χάσουν από την υφιστάμενη βαρύτητα που έχουν, ενώ οι νεοεισερχόμενες θα κερδίσουν σημαντικά, καθώς πολύ περισσότεροι επενδυτές θα τις παρακολουθούν. Ταυτόχρονα, τα κεφάλαια που ακολουθούν τους δείκτες αναμένεται να τοποθετηθούν στις νέες εταιρείες και να αποεπενδύσουν μέρος των κεφαλαίων τους από τις υφιστάμενες. Παράλληλα, ο αυξημένος αριθμός συμμετεχόντων θα συρρικνώσει τη μεταβλητότητα που θα προσέδιδε μια ξαφνική μεταβολή για μια μετοχή που θα είχε σημαντική στάθμιση στον δείκτη.

  Τέταρτος συνεχόμενος μήνας εισροών για τους ξένους παρά... τις καλοκαιρινές διακοπές τζίρου

  Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Αύγουστο ανήλθε σε 62,76%, έναντι 62,71% στις 30 Ιουλίου 2021, καταγράφοντας αύξηση μόλις 5 μ.β. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εισροές των αλλοδαπών επενδυτών για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με 29,8 εκατ. ευρώ, έναντι 46,3 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 108,4 εκατ. ευρώ το 8μηνο του 2021. Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εισροές των ξένων επενδυτών προήλθαν από τη Γερμανία με 11,5 εκατ. ευρώ, την Τσεχία με 8,4 εκατ. ευρώ και τη Μεγάλη Βρετανία με 7,7 εκατ. ευρώ (τον Ιούλιο ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες εκροές με 42 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, οι τρεις μεγαλύτερες εκροές προήλθαν από την Ισπανία με 3,7 εκατ. ευρώ, τις ΗΠΑ με 3,6 εκατ. ευρώ και την Ελβετία με μόλις 2,3 εκατ. ευρώ. Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν μόλις το 50,2% των συνολικών συναλλαγών τον Αύγουστο 2021 (σε σχέση με το 61,6% τον προηγούμενο μήνα), καθώς προτίμησαν να πάνε διακοπές! Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον Αύγουστο ήταν οι ΗΠΑ, με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 6,2 δισ. ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 5,3 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με 4,45 δισ. ευρώ. 

  pin

   

  Ατζέντα (21/9 - 26/9)

  Σήμερα Τρίτη πριν από το άνοιγμα του Χ.Α. αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021 η Epsilon Net, ενώ στη συνέχεια η ΤτΕ ανακοινώνει εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Ιούλιο. Την Τετάρτη η Cenergy Holdings αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021. Την Πέμπτη οι Βιοχάλκο και AS Company αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021.  Την Παρασκευή η ΕΥΑΘ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων-κατοικιών για τον Αύγουστο. 

  Εβδομάδα επιτοκίων σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ελβετία και Μεγ. Βρετανία

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται οι άδειες οικοδομής, καθώς και οι ενάρξεις κατοικιών για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη τα ξημερώματα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοινώνει τα επιτόκια, ενώ στη συνέχεια στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών για τον Αύγουστο. Την ίδια ημέρα το βράδυ η Fed αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα αμερικανικά επιτόκια αλλά και τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία, ενώ ακολουθεί η συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της τράπεζας. Να τονίσουμε ότι η Fed πλέον δίνει αναλυτικές προβλέψεις για τα επιτόκια σε επίπεδο 1, 2 και 3 ετών, καθώς και πέρα από τα 3 έτη. Την Πέμπτη είναι επίσημη αργία για την αγορά της Ιαπωνίας, ενώ οι κεντρικές τράπεζες Ελβετίας και Μεγ. Βρετανίας αποφασίζουν για τα επιτόκια. Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI σε Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας αναμένεται να δει η έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη από το ινστιτούτο IFO, ενώ το απόγευμα ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι πωλήσεις νέων κατοικιών για τον Αύγουστο.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ