Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Σεπ-2021 00:30

  Το αγκυροβόλι και η μπαρουταποθήκη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Την ίδια ώρα που βασικά δεικτοβαρή "χαρτιά", όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η Eurobank κ.ά. έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα καταγράφοντας από τις αρχές του έτους σημαντικές αποδόσεις της τάξεως των 24% , 38% , 32%, 26% και 47%, αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης έχει ρίξει άγκυρα στην περιοχή των 900 μονάδων και δεν λέει να κουνηθεί. Το δε κέρδος που έχει καταγράψει από τις αρχές της χρονιάς με το ζόρι περνάει πάνω από το 12% δίνοντας έτσι τροφή στους εκκολαπτόμενους τρομολάγνους επενδυτές και μη να τονίζουν σε κάθε κυκλικό φουαγιέ ότι το βαπόρι δεν τραβάει. Αφήστε που βλέπουν να έρχεται και ένα τεράστιο κύμα διόρθωσης από τις ξένες αγορές που θα το ρίξουν πάνω στην ξέρα. Όμως η εκδήλωση μιας έντονης πτώσης τουλάχιστον προς το κοντινό παρόν έχει μικρό χρονικό παράθυρο καθώς σε λίγες μέρες ξεκινάνε οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο από τους leader των αγορών αμερικανικούς ομίλους. Εκεί όπως καταλαβαίνετε μιας που θα είναι και το πλέον ισχυρό τρίμηνο με τον παρονομαστή "κορονοϊός" να λείπει από την εξίσωση θα αστράψει και θα βροντήξει.

  Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά των επενδυτών οι οποίοι διατείνονται ότι ο Γενικός Δείκτης κάθεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα πέριξ των 900 μονάδων γιατί απλά φορτώνει μεγάλες ποσότητες καυσίμων για το μακρινό ανοδικό ταξίδι του που θα βαστήξει για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ένα ταξίδι που μπορεί να προσεγγίσει το λιμάνι των 1.350 μονάδων, που είχε ξαναεπισκεφτεί τον Μάρτιο του 2014. Παραδόξως το σημείο αυτό βγαίνει και από τη διαγραμματική ανάλυση ως ο κατ’ ελάχιστον στόχος των δύο γιγαντιαίων σχηματισμών. Μιλάμε για τον ανάποδο σχηματισμό Head and Shoulders που ο Γενικός Δείκτης διέρρηξε τη neckline τον περασμένο Μάρτιο στις 818 μονάδες και τον αργό αλλά ιδιαίτερα δυναμικό μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα "W" του 2007. Για τους τεχνικούς τύπους το μεν πρώτο pattern δίνει ως τιμή-στόχο τις 1.550 μονάδες ενώ ο στροφέας μπορεί να απλώσει τη δράση του ως την επόμενη πενταετία δίνοντας τιμές μέσα στη ζώνη διακύμανσης των 2.060 με 1.900 μονάδων. Για να πούμε ότι οι δύο αυτοί τεράστιοι σχηματισμοί καταστρατηγούνται θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει καθοδικά τις 730 μονάδες κάτι φυσικά που φαντάζει λίγο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ακόμα και για το στρατόπεδο των πωλητών, μιας που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια θα ίπταται. 

  pin

   

  Σταθεροποιητικές κινήσεις στον βραχυχρόνιο καμβά πραγματοποιεί ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE /ASE Large Cap έχοντας ως βατήρα στήριξης την περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στις 2.175 με 2.155 μονάδες. Από την ίδια περιοχή διέρχεται και ο Fibonacci απλός κινητός μέσος όρος των 21 ημερών όπου και κρατάει σε ανοδική πορεία τον δείκτη από τα τέλη Ιουλίου. Η έγερση των αγοραστών θα προκληθεί από μια κίνηση του δείκτη πάνω από το όριο των 2.200 μονάδων θέτοντας έτσι ως προορισμό το σημείο των 2.235 μονάδων. Να σημειωθεί ότι ένα πιθανό ανοδικό πέρασμα μέσα στη ζώνη αντίστασης των 2.235 με 2.260 μονάδων θα φέρει το στρατόπεδο των Bears σε πολύ δύσκολη θέση ενώ συγχρόνως θα εξάψει την φαντασία των Bulls για το αίσθημα που θα τους διακατέχει κυριεύοντας το όριο των 2.300 μονάδων. Από τις επιμέρους μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη άξια αναφοράς είναι η είσοδος του ΟΠΑΠ στη δεύτερη θέση βαρύτητας κατεβάζοντας ένα σκαλοπάτι παρακάτω τη Coca-Cola HBC.  

  pin

   

  Όλο το μυστήριο όμως κρύβεται στον Τραπεζικό Δείκτη, καθώς έχει τμήσει ανοδικά το τριγωνικό σχηματισμό "Q" στις 550 μονάδες και στις τελευταίες συνεδριάσεις κάθεται με ευλαβικότητα γύρω από το σημείο των 565 μονάδων δίχως να ακολουθεί στο μέτρο που ακολουθούσε στο παρελθόν τα βραχυχρόνια πάνω κάτω των προαναφερόμενων δύο δεικτών. Λες και κάτι περιμένει από την πλευρά πιθανότατα των οικονομικών νέων και των ξένων θεσμικών επενδυτών μιας που αυτοί έχουν σε ένα μεγάλο μέρος της κίνησης των τραπεζών το μαχαίρι και το καρπούζι. Η κατάσταση αυτή στο διάγραμμα τιμών μπορεί να εξελιχθεί σε μια βίαιη ανοδική κίνηση που θα παρασύρει τον Τραπεζικό Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες και κοντά στο κατώφλι των 640 μονάδων. Όμως πάνω από εκεί υπάρχει ένα εντυπωσιακό ανοδικό κενό 160 μονάδων ή ένα +25% έως την ισχυρή αντίσταση των 800 μονάδων. Αυτή είναι ίσως η μπαρουταποθήκη που μπορεί να εκτινάξει τον Γενικό Δείκτη προς το επίπεδο των 1.000 με 1.050 μονάδων. Το έναυσμα, πάντως, υπάρχει αν αναλογιστούμε το μονοψήφιο ποσοστό των κόκκινων δανείων που θα κουβαλάνε πλέον οι ελληνικές τράπεζες και την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας στην επόμενη διετία τριετία. Θετικές ενδείξεις λαμβάνουμε και από τον ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI), όπου δεν λέει τους τελευταίους μήνες να δώσει σήμα πώλησης περνώντας κάτω από το 40. 

  pin


  Δίχως ιδιαίτερες καθοδικές παρεμβολές ο δείκτης FTSE /ASE Mid Cap συνεχίζει την ανοδική του πορεία προς το όριο των 1.600 μονάδων έχοντας ήδη καταγράψει από την αρχή της χρονιάς μια άνοδο της τάξεως του 44%. Στον δείκτη όμως έχει μπει τελευταία μια νέα παράμετρος η οποία μπορεί να δώσει περαιτέρω ανοδική ώθηση μιας που μπαίνει με τιμή πολύ κοντά στα χαμηλά του 2021. Αναφέρομαι στον όμιλο Φουρλή όπου κατέχει μετά την εισαγωγή του στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης την πρώτη θέση από απόψεως βαρύτητας. Έτσι μαζί με τα Πλαστικά Θράκης, τον όμιλο Quest  και τη Autohellas ρυθμίζουν πλέον το 45% του δείκτη. Άρα μια κίνηση της μετοχής του Φουρλή πάνω από τα 5 ευρώ θα φέρει σημαντική ώθηση στον μεσαίο χώρο. 

  pin


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ