Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Σεπ-2021 00:02

  Προσοχή, ελέφαντας στο δωμάτιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Την ίδια ώρα που στα ελληνικά ειδησεογραφικά μέσα περνούσε με αχνά γράμματα και στα χαμηλά ράφια των ειδήσεων η είσοδος ενός ισχυρότατου Σουηδού στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εισηγμένης εταιρείας με  χαρτοφυλάκιο ακινήτων υψηλής ποιότητας (Logistics, Big-boxes, κοινωνικό real estate), στη Σουηδία τα αντίστοιχα οικονομικά  μέσα το τοποθετούσαν με Bold στη κορυφή των νέων με πηχυαίους τίτλους όπως: "Η Balder κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα", "Οι εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης του real estate, στην Ελλάδα", "Ο Σουηδικός κολοσσός Fastighets AB, βλέπει Ελλάδα" κτλ. Μιλάμε  για τη γιγάντια Fastighets AB Balder που  εδρεύει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και μπήκε πρόσφατα ως στρατηγικός επενδυτής με 17,22% στην εταιρεία Premia Properties (ΠΡΕΜΙΑ). Λίγοι έχουν καταλάβει πραγματικά τι εστί Fastighets και ακόμα λιγότεροι ποιος είναι από πίσω και τι σκοπό έχει στη Premia. Λοιπόν η Fastighets AB Balder  (BALD-B) είναι μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και δραστηριοποιείται στην εξαγορά, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Διαθέτει παρουσία σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες καθώς και σε Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία. Το χαρτοφυλάκιό της, αξίας 18 δισ. ευρώ περίπου, έχει υπό την ιδιοκτησία της 1.458 επενδυτικά ακίνητα, με συνολική ενοικιαζόμενη επιφάνεια 4,8 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Επίσης η τεράστια αυτή εταιρεία ακινήτων είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους στη Σουηδία, έχοντας στην ιδιοκτησία της 60 (!) ξενοδοχεία. Η επενδυτική στρατηγική της είναι προσέξτε... οι "επεκτατικές" εξαγορές, όπου δημιουργούν σταθερά επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές. Ο άνθρωπος τώρα που βρίσκεται από πίσω, στη Σκανδιναβία είναι γνωστός ως ένας από τους τρεις βασιλιάδες της ακίνητης περιουσίας. Ο Erik Selin  θεωρείται αυθεντία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο,  βρίσκεται στο νούμερο 750  στη λίστα του περιοδικού Forbes και στις τελευταίες του δηλώσεις παρουσιάζεται ως άκρως ενδιαφερόμενος  για να κάνει σημαντικότατες επενδύσεις στην ανερχόμενη αναπτυξιακά Ελλάδα.

  Πιστεύετε δηλαδή ότι ο "ελέφαντας" αυτός που μπήκε στη Premia θα μείνει φρόνιμος;  

  Δε νομίζω, γιατί ο στρατηγικός του σκοπός είναι μαζί με το βασικό μέτοχο της Premia  Ηλία Γεωργιάδη να... αλώσει επενδυτικά τον χώρο των ακινήτων υψηλής ποιότητας. Άλλωστε οι υψηλοί στόχοι της Premia Properties φαίνονται και από το ευμέγεθες  "στρατηγείο" της των 900 τετραγωνικών μέτρων στη Βασιλίσσης Σοφίας 59. Η μετοχή τώρα της εταιρείας  μπορεί να παραμένει σταθερή μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1,60 με 1,50 ευρώ, περνώντας ένα βραχυχρόνιο μεταβατικό στάδιο αλλά είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 23 Σεπτεμβρίου το "τραίνο" θα μπει στις ράγες για την περιοχή των 1,90 με 2 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία ακινήτων δικαιολογεί στην τιμή της,  λόγω της έντονης αναπτυξιακής της πορείας, ένα premium της τάξεως του 30 με 35%, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις πλέον υποσχόμενες μεσομακροπρόθεσμες μετοχικές επιλογές.

  pin

   

  Η Attica Α.Ε. Συμμετοχών (ΑΤΤΙΚΑ) που είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος επιβατηγού ναυτιλίας,  ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος στη Μεσόγειο και ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους της Ευρώπης έχει τραβήξει το τελευταίο χρονικό διάστημα το βλέμμα δύο "ογκόλιθων" επενδυτικών οίκων. Εδώ είναι άλλου τύπου ελέφαντες. Η Τράπεζα Πειραιώς όπου έχει και το γενικό πρόσταγμα και θέλει με κάθε τρόπο να ελαφρύνει από το τραπεζικό βάρος της MIG  έχει δεχτεί ήδη ισχυρές κρούσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η ώρα της πώλησης για τον όμιλο που είχε στα τέλη του 2020 ένα στόλο από επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία αναπόσβεστης αξίας 678,66  εκατ. ευρώ  ζυγώνει όλο και πιο πολύ.

  Φέτος μάλιστα που η πληρότητα στους καλοκαιρινούς μήνες έφτανε έως και τα φουγάρα η νύφη είναι ακόμα πιο όμορφη. Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που θα ανακοινώσει λίαν συντόμως θα δώσουν ένα ορεκτικό πριν το κυρίως γεύμα. Ο όμιλος διαπραγματεύεται με μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 242 εκατ. ευρώ και η τιμή της μετοχής βρίσκεται μια ανάσα από τη διαγραμματική διάσπαση των 1,175 ευρώ και την απόδρασή της προς την περιοχή των 1,50 με 1,46 ευρώ. Ο ανοδικός στροφέας "Q” έχει μπει  σε λειτουργία από το φθινόπωρο του 2020 και πιέζει όλο και περισσότερο ανοδικά.  Μετά και την έντονη ανάταση του τουρισμού η τιμή της μετοχής θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από την περιοχή των 1,40 ευρώ.      

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ