Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Σεπ-2021 00:05

  Τα γιγάντια πακέτα και η οικοδομική ανά(σ)ταση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η Intrakat (ΙΝΚΑΤ), η οποία ιδρύθηκε το 1987, αναμένεται στα επόμενα χρόνια να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην κερδοφορία του ομίλου Intracom Holdings. Όσο και αν κάποιοι αναλυτές έχουν δώσει ιδιαίτερο  βάρος στο κομμάτι της πληροφορικής του ομίλου, ο πραγματικός χορός των δισεκατομμυρίων θα έρθει από την πλευρά της Intrakat όπου ήδη, παρά τις όποιες δυσμενείς συνθήκες του 2020, έχει μαζέψει ένα ανεκτέλεστο έργο 748,8 εκατ. ευρώ.  

  Η ισχυρή μεταστροφή που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία με την ανακοίνωση της νέας της στρατηγικής στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση τον περασμένο Ιούλιο την τοποθετεί στους ισχυρούς του κατασκευαστικού κλάδου και στην πρώτη γραμμή πυρός για την αξιοποίηση των γιγάντιων αναπτυξιακών πακέτων ύψους άνω των 72 δισ. ευρώ. Και δε μιλάμε μόνο για τις επενδύσεις στα κατασκευαστικά έργα συνολικού ύψους 43,4  δισ. ευρώ που αναμένεται να υλοποιηθούν στην επόμενη 5ετία αλλά και σε αυτά των ΣΔΙΤ, της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και φυσικά στα τεράστια κεφάλαια που θα πέσουν στις ΑΠΕ έως το 2030 για την πράσινη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος. Εκεί η Intrakat μετά την ολοκλήρωση  της συγχώνευσής της με τη Γαία Άνεμος συγκαταλέγεται στην πεντάδα των πιο ισχυρών παικτών της ενεργειακής αγοράς (ΤΕΝΕΡΓΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) διαθέτοντας άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας 1GW για την επόμενη 10ετία, ενώ αναμένεται βάσει του πλάνου των επενδύσεών της να παίξει σημαντικό ρόλο και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο. Έστω και ένα μικρό κομμάτι από τη γιγάντια αυτή πίτα επενδύσεων να πέσει στα χέρια της Intrakat - αν και η διοίκηση το τονίζει με στόμφο ότι θα πάει για τον "τελικό" - η κεφαλαιοποίηση των 118 εκατ. ευρώ που έχει τώρα στο ταμπλό θα φαντάζει ως νάνος εμπρός σε αυτό που θα εξελιχθεί.

  Επίσης να σημειωθεί ότι η Intrakat πραγματοποιεί μεγάλο άνοιγμα στην ανάπτυξη των ακινήτων στον τομέα του τουρισμού προσδοκώντας ισχυρή κερδοφορία και από τον άκρως αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό κλάδο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει σε επενδύσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ. Σε αυτό λοιπόν τον τομέα η Intrakat κατασκευάζει ένα παραθαλάσσιο πολυτελές θέρετρο στη Μύκονο σε έκταση 100 στρεμμάτων δυτικά από την παραλία Καλό Λιβάδι, με ύψος επένδυσης άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το θέρετρο αναπτύσσεται από τον όμιλο μεγάλου ξενοδοχειακού brand που θα συζητηθεί και θα λειτουργήσει το 2023. Επίσης η Intrakat κατασκευάζει το νέο boutique hotel  "Xenodocheio Milos" 5 αστέρων σε ένα νεοκλασικό κτίριο πίσω από την Παλιά Βουλή με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 8,5 εκατ. ευρώ  Το νέο boutique hotel αναμένεται να "ανοίξει τις πύλες" του τον προσεχή Οκτώβριο και θα είναι το πρώτο παγκοσμίως ξενοδοχείο και εστιατόριο που θα λειτουργήσει με το brand name Xenodocheio Milos.

  Διαγραμματικά τώρα η μετοχή, χαιρετώντας το νέο στρατηγικό επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, έχει διασπάσει ανοδικά τη 10ετή αντίσταση των 2,15 ευρώ και αρχίζει και ατενίζει την περιοχή των 4,40 ευρώ μιας που έως εκεί δεν υπάρχει κάποιο σημαίνων εμπόδιο που θα μπορούσαμε να το χαρτογραφήσουμε ως αντίσταση. Άλλωστε η Intrakat παρουσιάζεται να είναι ίσως η μόνη από τις ισχυρές κατασκευαστικές εταιρείες που μπορεί μεσοπρόθεσμα να διπλασιάσει τη κεφαλαιοποίησή της. Μάλιστα η ανοδική καταστρατήγηση των 2,15 ευρώ όπου αποτελεί και τη neckline του ανάποδου σχηματισμού Head and Shoulders δίνει βάση της θεωρίας της τεχνικής ανάλυσης ως μακροπρόθεσμο ανοδικό στόχο το ύψος της κεφαλής που δεν είναι άλλος από τα…7,80 ευρώ. 

  14092021inkat

  Ένα σημαντικό κομμάτι για το μέγεθός της από όλο αυτό τον πακτωλό χρημάτων που θα πέσουν τα επόμενα χρόνια έχει να λαμβάνει και η εταιρεία ΕΛΑΣΤΡΟΝ (ΕΛΣΤΡ) η οποία αποτελεί τον κύριο επεξεργαστή και μεταπωλητή προϊόντων χάλυβα και θερμομονωτικών πάνελ κατέχοντας ισχυρή θέση στην αγορά των χαλυβουργικών προϊόντων, ειδών σιδήρου και μεταλλικών υλικών δόμησης με εξαγωγές άνω του 30% επί των συνολικών πωλήσεων.  

  Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ μας έχει ήδη δηλώσει τις επιθετικές της διαθέσεις από τα αποτελέσματα του 2020, καθώς παρά την πανδημία είχε παρουσιάσει κύκλο εργασιών στα 104 εκατ. ευρώ, ενώ η ραγδαία αύξηση κατά 71% στα EBITDA φτάνοντας τα 6 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ, γύρισε άρδην τα αποτελέσματα μετά  φόρων σε κέρδη 1,743 εκατ. ευρώ από ζημιές -1,994 εκατ. ευρώ το 2019. Τώρα για τα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει για το εξάμηνο του 2021, η συνεχής αυξητική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας μαρτυράει από μόνη της το τι θα πρέπει να αναμένουμε.

  Να αναφερθεί ότι για το πρώτο εξάμηνο η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζεται στο σύνολο της χώρας να έχει μια αύξηση 36,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 62,3% στην επιφάνεια και κατά 57,4% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Το γεγονός αυτό αν "πολλαπλασιαστεί" με την αύξηση της τιμής του χάλυβα παγκοσμίως, το μεγάλο όγκο αποθεμάτων σε χαμηλότερες τιμές και το αυξημένο περιθώριο κέρδους λόγω της ισχυρής ζήτησης μας βγάζει ένα πολύ δυναμικό αποτέλεσμα για την εταιρεία που έχει παρουσία για πάνω από μισό αιώνα στα χαλυβουργικά προϊόντα. 

  Επίσης η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι μετά από ένα καλό πρώτο εξάμηνο θα ακολουθήσει ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο, το οποίο όμως θα ανοίξει την πόρτα σε ένα ακόμα πιο βελτιωμένο 2022. Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ με τιμή κλεισίματος στα 2,17 ευρώ αποτιμάται λίγο κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ αφήνοντας έτσι ένα σημαντικό πεδίο ανάτασης. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή μετά και το πέρασμά της πάνω από το όριο των 2 ευρώ έχει ανοίξει το δρόμο για μια ανοδική αναζήτηση προς την περιοχή των 2,90 με 3 ευρώ. Στο ίδιο επίπεδο αποκρυπτογραφείται και ο στόχος που δίνει το βάθος του μακροχρόνιου τόξου ανάμεσα στα έτη 2014 με 2017. Σημαντικός είναι και ο όγκος συναλλαγών καθώς συνεχίζει να είναι αυξημένος δημιουργώντας έτσι σκαλοπάτια από καινούργιους επενδυτές που θέλουν να δουν τη δυναμική της εταιρείας στους επόμενους μήνες. 

  14092021elastron


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ