Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Σεπ-2021 00:18

  Γερμανικές εκλογές: Αγοράζω εξαγωγικές εταιρείες ή ΑΠΕ

  Γερμανικές εκλογές: Αγοράζω εξαγωγικές εταιρείες ή ΑΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τη Γερμανία, η ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει, με την τελική αναμέτρηση των υποψηφίων να κορυφώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Ποιος συνασπισμός αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές: Κένυα, Τζαμάικα, Γερμανία, φωτεινός σηματοδότης ή άλλος; Πώς θα μπορούσε το εκλογικό αποτέλεσμα να επηρεάσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια; Ποιοι κλάδοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν μετά τις εκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα; Μπορεί να προσδώσει αυξημένη μεταβλητότητα το εκλογικό αποτέλεσμα; 

  Ο γερμανικός λαός, περίπου 60 εκατ. ψηφοφόροι, θα εκλέξει την Κάτω Βουλή του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, την Bundestag (τουλάχιστον 598 θέσεις). Να σημειώσουμε ότι το Κοινοβούλιο σήμερα έχει 709 θέσεις. Οι Γερμανοί πολίτες, όταν φτάσουν στην κάλπη, παίρνουν δύο ψηφοδέλτια, ένα σε τοπικό επίπεδο και ένα για το εκάστοτε κόμμα. Το "πάτωμα" για να εισαχθεί ένα κόμμα στο Κοινοβούλιο είναι το 5%. Η αλήθεια είναι ότι ναι μεν το νικητήριο κόμμα γίνεται γνωστό το ίδιο βράδυ, ωστόσο η/ο επόμενη/ος καγκελάριος δεν θα γίνει γνωστός το ίδιο βράδυ. Ο λόγος είναι ότι το νικητήριο κόμμα θα πρέπει να καταφέρει να σχηματίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (50% + 1) με ένα ή και δύο ακόμα κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ το κόμμα της Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, ο σχηματισμός κυβέρνησης συμφωνήθηκε τελικά στα μέσα Μαρτίου του 2018!

  Όταν το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους σχηματίσει τον συνασπισμό με ένα ή και δύο ακόμα κόμματα, τότε το νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο ψηφίζει τον καγκελάριο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τρία είναι τα κόμματα που μπορούν να ηγηθούν ενός συνασπισμού. Το πρώτο είναι το Christian Democratic Union (CDU), που μαζί με το Christian Social Union (CSU) κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας τις τελευταίες δεκαετίες. Το δεύτερο είναι το Social Democratic Party (SPD), που διεκδικεί επί ίσοις όροις την ηγεσία. Το τρίτο κόμμα είναι οι Greens, που εστιάζει στην κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σαφώς και υπάρχουν και άλλα κόμματα που μπορούν να συγκυβερνήσουν εισερχόμενα σε κάποιο συνασπισμό.

  Το CDU είναι ιστορικά ένα συντηρητικό κόμμα, ενώ επί Μέρκελ μετακινείται όλο και περισσότερο στο πολιτικό Κέντρο. Είναι γνωστό ότι ο Λάσετ έχει πιο ήπια γραμμή για τη Ρωσία και την Κίνα από τους Πράσινους, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη των γερμανικών βιομηχανιών εξαγωγών (αγοράζουμε εξαγωγικές εταιρείες όπως αυτοκινητοβιομηχανίες, χημικά κ.ά.). Από την άλλη πλευρά, είναι πιο επιφυλακτικός για την κλιματική αλλαγή, καθώς θεωρεί ότι δεν πρέπει να εμποδίζει τη γερμανική παραγωγή.

  Στον αντίποδα, αν οι Πράσινοι (Greens) κερδίσουν τις γερμανικές εκλογές, είναι πιθανό να δώσουν ώθηση σε εταιρείες που επικεντρώνονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ψηφιοποίηση της Γερμανίας (αγοράζουμε μετοχές ΑΠΕ και τεχνολογία).

  Υπενθυμίζεται ότι μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των ΑΠΕ κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, καθώς ήταν γνωστό ότι η νέα κυβέρνηση είχε σκοπό την αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Tραμπ. Το ETF (περιέχει καλάθι μετοχών όπως Vestas, Enel, Iberdrola κ.ά.), με αρχικά INRG, που διαπραγματεύεται στο Μιλάνο (είναι διαθέσιμο για τους Ευρωπαίους ιδιώτες επενδυτές), είχε σημειώσει κέρδη περί το 60% μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ πολλές μετοχές των ΑΠΕ υπερδιπλασίασαν την κεφαλαιοποίησή τους αυτούς τους δύο μήνες. Παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου δεν είχε κατοχυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο οι αγορές "έτρεξαν" να το προεξοφλήσουν. Σαφώς και η ανακοίνωση για το εμβόλιο συνέδραμε στην ανοδική κίνηση, ωστόσο τα κέρδη των ΑΠΕ ήταν εντυπωσιακά!

  Μία από τις επιστημονικές έρευνες που ασχολούνται με τις επιπτώσεις των εθνικών εκλογών στη μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων είναι των Białkowski, Gottschalk και Wisniewski (Journal of Banking & Finance το 2008), που διαπίστωσαν ότι τα συστατικά της διακύμανσης της απόδοσης του δείκτη ανά χώρα μπορούν εύκολα να διπλασιαστούν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας γύρω από εκλογές. Επίσης στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εξέπληξε τους επενδυτές, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι και μετά τις εκλογές αυξήθηκε η μεταβλητότητα!

  Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία από τη Factset που αναλύουν το διάστημα 30 ημερών πριν και μετά τις εκλογές δεν δείχνουν σαφή εικόνα για 19 χρηματιστήρια. Για τη μέτρηση έχουν χρησιμοποιηθεί οι δείκτες MSCI των χωρών, ενώ για να απομονωθούν όσο γίνεται τα έκτακτα γεγονότα που επηρεάζουν τις αγορές αφαιρέθηκαν οι αποδόσεις από τον δείκτη MSCI World (Παγκόσμιο) και παρουσιάζονται στις στήλες υπερβάλλουσα μέση απόδοση προ και μετά εκλογών.

  Καταλήγοντας, το CDU και το CSU συμβολίζονται με το μαύρο χρώμα, το SPD και το κομμουνιστικό κόμμα της Αριστεράς με κόκκινο, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με κίτρινο, ενώ οι Πράσινοι (Greens) όπως είναι το όνομά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στους συνδυασμούς χρωμάτων ως σημαίες κρατών που συνοψίζουν τα χρώματα των συνασπισμών. Έτσι, τα κόμματα με μαύρο, κόκκινο, πράσινο έχουν ως προσωνύμιο τη σημαία της Κένυας, τα κόμματα με μαύρο, κίτρινο, πράσινο τη σημαία της Τζαμάικας, τα κόμματα με μαύρο, κόκκινο, κίτρινο τη σημαία της Γερμανίας. Επίσης τα κόμματα με κόκκινο, κίτρινο, πράσινο έχουν το προσωνύμιο του φωτεινού σηματοδότη. Τέλος, παρά τη συνολικά ισχυρή οικονομική κατάσταση, οι ψηφοφόροι τείνουν να ψηφίζουν με απρόβλεπτο τρόπο, αφήνοντας περιθώρια για εκπλήξεις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία (2η μεγαλύτερη θητεία μεταπολεμικά, με μόλις 3 μήνες διαφορά, μετά τον Χέλμουτ Koλ), η Άνγκελα Δωροθέα Mέρκελ αποχωρεί, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα για το ποιος θα ανέβει στην εξουσία.

   


  Πετρόπουλος: Σε ρεκόρ όλων των εποχών τα μεγέθη της εταιρείας στο α’ εξάμηνο 2021

  Το 2021 εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη χρονιά των ρεκόρ για την εταιρεία Πετρόπουλος, με το α’ εξάμηνο να καταρρίπτει το ρεκόρ τζίρου α’ εξαμήνου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 74 εκατ. ευρώ (το α’ εξάμηνο 2019 είχε σημειώσει 57 εκατ. ευρώ), ήτοι αύξηση 63% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 (45,5 εκατ. ευρώ). Την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο τομέας οχημάτων με +77%, ενώ ακολούθησαν τα αυτοκινούμενα μηχανήματα με +67%. Ο τομέας αυτοκινούμενων μηχανημάτων είναι αυτός που συνεισφέρει περί το 50% των μικτών κερδών, σημειώνοντας και υψηλότερο μικρό περιθώριο κέρδους με 25,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μικρό περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε το 2021 σε σχέση με το 2020, καθώς πέρυσι είχε ξεπεράσει το 27%! 

  Εντός του α’ εξάμηνου του 2020 ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος της εταιρείας για τις χρήσεις 2017, 2018 και 2019, με τον επιπλέον φόρο να επιβαρύνει τα φετινά αποτελέσματα συνολικού ύψους 0,8 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 0,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Έτσι, ο δείκτης τιμή/κέρδη ανά μετοχή (P/E) άγγιξε μόλις τις 10 φορές τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών. Παράλληλα, ο δείκτης αποτίμησης EV/EBITDA προσεγγίζει τις 5,3 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των τελευταίων 12 μηνών.

  Στην τρέχουσα περίοδο ο δανεισμός του ομίλου μειώθηκε από 24,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020 σε 15,7 εκατ. ευρώ την 30ή Ιουνίου 2021. Ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) συρρικνώθηκε από 13,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 σε 3,7 εκατ. ευρώ την 30ή Ιουνίου 2021. Η εταιρεία στις 30 Ιουνίου 2021 κατείχε 527.321 ίδιες μετοχές, αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.

  pin  Ατζέντα (14/9 - 19/9)

  Την Τετάρτη η Lamda Development αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021, η Ιντραλότ έχει ως ημερομηνία πληρωμής τόκων ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ (κουπόνι 6,75%) και πληρωμή τόκων ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ (κουπόνι 5,25%). Την ίδια ημέρα η Τράπεζα Αττικής έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και ταυτόχρονα το reverse split των μετοχών σε αναλογία 1 νέα για κάθε 60 παλαιές. Την Πέμπτη οι Jumbo (μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.) και Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία δανείων υπό διαχείριση από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) για το β’ τρίμηνο 2021. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της έρευνας εργατικού δυναμικού (ανεργία) για το β’ τρίμηνο του 2021. Την Παρασκευή πριν από την έναρξη της συνεδρίασης η Aegean Airlines αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου / β’ τριμήνου 2021. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την εξέλιξη του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης για τον Ιούλιο.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται στη Μεγ. Βρετανία η μέση μισθοδοσία (συμπεριλαμβανομένων των bonus) των Βρετανών, καθώς και η ανεργία για τον Ιούλιο. Την ίδια ημέρα το απόγευμα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, με τις ενδείξεις εκτός των εκτιμήσεων να προσδίδουν νευρικότητα στις αγορές. Την Τετάρτη τα ξημερώματα ανακοινώνεται η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα για τον Αύγουστο, καθώς και ο πληθωρισμός στη Μεγ. Βρετανία για τον ίδιο μήνα. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης Philadelphia Fed για τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας θα δει ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο, καθώς και οι πληθωριστικές προσδοκίες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο (5ετία), όπως έχουν διαμορφωθεί με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τις ΗΠΑ.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ