Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 00:05

  Θα φάει η μύγα σίδερο...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Τριπλά κερδισμένος από την ισχυρή άνοδο των τιμών των μετάλλων και την εκρηκτική παγκόσμια ζήτηση των προϊόντων του σε κτίρια, κατασκευές, δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταφορές, ναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, συσκευασίες τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και σε πολλές άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, είναι ο όμιλος Viohalco (ΒΙΟ), που εξειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα. Για τις θυγατρικές του, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy, οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι, βάσει της δυναμικής που είχαν ήδη αναπτύξει από το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, που θα ανακοινωθούν στις 15 και 22 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, θα είναι αρκετά καλά, δίνοντας έτσι συνέχεια στον έντονο τόνο κερδοφορίας τους, που αναμένεται όμως να ενταθεί περαιτέρω έως τη λήξη της χρήσης του 2021. Αυτό, όμως, που δεν έχουμε ακόμη αναλογιστεί είναι ότι ο κλάδος του χάλυβα έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια ύφεσης έχει αρχίσει και αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Έτσι, ο όμιλος Σιδενόρ μαζί με τη Stomana Industry και τις θυγατρικές τους, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων χάλυβα, έχουν αρχίσει και δηλώνουν σημάδια έντονης επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Να θυμίσουμε ότι ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο του χάλυβα της Viohalco ανήλθε για το 2020 σε 678 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντικά μαζεμένες ζημίες στα προ φόρου εισοδήματος σε σχέση με εκείνες του 2019 (-24,6 εκατ. ευρώ, έναντι -42,0 εκατ. ευρώ). Τώρα, όμως, που το παγκόσμιο κατασκευαστικό περιβάλλον αρχίζει και μυρίζει μπαρούτι, με τους αυξημένους όγκους πωλήσεων και το διευρυμένο περιθώριο κέρδους, είναι πολύ πιθανό να δούμε τον κλάδο του χάλυβα να γυρίζει ακόμα και σε κερδοφορία, αφαιρώντας έτσι σημαντικά "βαρίδια" από τη Viohalco και βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τα οικονομικά της αποτελέσματα, που θα ανακοινώσει για το εξάμηνο του 2021 στις 23 Σεπτεμβρίου και κυρίως αυτά που θα ανακοινώσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Να σημειωθεί επίσης ότι η Σιδενόρ θα παίξει σημαντικό ρόλο και στο γιγάντιο πακέτο που κατευθύνεται προς την πράσινη ενέργεια μέσω της χρήσης του χάλυβα τόσο στις φάρμες των φωτοβολταϊκών όσο και στις ανεμογεννήτριες (το 90% των πύργων των ανεμογεννητριών είναι κωνικοί χαλύβδινοι πύργοι), μιας που στα εργοστάσιά της παράγει προϊόντα τα οποία απαιτούνται για τις εν λόγω μεταλλικές κατασκευές στις ανεμογεννήτριες. Προχωρώντας τώρα στη διαγραμματική ανάλυση, αυτό που διακρίνουμε είναι μια συσσώρευση τιμών και ενέργειας γύρω από την περιοχή των 4,60 ευρώ. Το σημείο που πρέπει να διασπαστεί ανοδικά για να δώσει το σήμα ανόδου προς το επίπεδο των 5,26 με 5,50 ευρώ είναι τα 4,80 ευρώ. Η εικόνα, πάντως, της μετοχής υποδηλώνει ότι η ώρα της ανοδικής εκτίναξης πλησιάζει όλο και πιο κοντά.

  pin

   

  Σημαντικά ωφελημένος από την ισχυρή άνοδο της τιμής του αλουμινίου που λαμβάνει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται ο όμιλος Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), ο οποίος είναι από τους λίγους παγκοσμίως που διαθέτουν το πλεονέκτημα της καθετοποίησης, καθώς το Αλουμίνιον της Ελλάδος στηρίζεται κυρίως στην εγχώρια αγορά βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου, τόσο μέσω της θυγατρικής του Δελφοί - Δίστομον όσο και δευτερευόντως από την επίσης θυγατρική ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτου). Όχι, φυσικά, πως πρωτύτερα ο όμιλος δεν ήταν ιδιαίτερα κερδισμένος, αλλά κάτι το πολιτικό πρόβλημα στον Νο 1 παραγωγό βωξίτη, τη Γουινέα, κάτι η ισχυρότατη παγκόσμια ζήτηση για αλουμίνιο, που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο εκρηκτική λόγω και της συμμετοχής του μαζί με τον χαλκό, το νικέλιο, τον χάλυβα, το κοβάλτιο και το λίθιο στην πράσινη ενέργεια, θα φέρει τον όμιλο σε θέση άκρως ανταγωνιστική απέναντι στα μεγαθήρια του κλάδου. Ο όμιλος Mytilineos, που έχει ιστορικές ρίζες από το 1908 στον Πειραιά, αποτελεί πλέον μια κορυφαία διεθνή βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία, με δυναμική παρουσία και στις 5 ηπείρους. Επίσης δραστηριοποιείται σε τομείς όπως της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, των έργων βιώσιμης ανάπτυξης και της μεταλλουργίας, οι οποίοι αναμένεται να αναδειχθούν παγκοσμίως ως οι πλέον κερδοφόροι για την επόμενη δεκαετία. Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, η μετοχή του ομίλου σχηματίζει τους τελευταίους πέντε μήνες έναν πολύ ενδιαφέροντα ανοδικό σχηματισμό "Cup and handle", ο οποίος έχει ως χείλος την περιοχή των 16 ευρώ. Στην περίπτωση, λοιπόν, που στις επόμενες συνεδριάσεις η μετοχή πάει και τμήσει ανοδικά με ισχυρό όγκο συναλλαγών την περιοχή των 16 ευρώ, διατηρώντας την έως το τέλος του μήνα, τότε ο επόμενος ανοδικός στόχος καθορίζεται από το βάθος της κούπας, δίνοντας την περιοχή που εκτείνεται από τα 18 έως τα 18,40 ευρώ. Τον ρόλο της έντονης διαγραμματικής πίεσης επίτευξης του προαναφερόμενου ανοδικού στόχου παίζει η μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης "Q".

  pin

   

  Αύξηση 9% για το πρώτο οκτάμηνο του έτους παρουσίασε στον τζίρο των πωλήσεων ο όμιλος Jumbo (ΜΠΕΛΑ), που, παρά τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα, συνεχίζει να μεγαλώνει το νούμερο των εξαγωγών με τις 6 χώρες όπου έχει παρουσία και συνεργασία. Τα δε οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα ανακοινωθούν στις 16 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να δείξουν την ευρωστία του ομίλου τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας και καθαρού ταμείου. Διαγραμματικά, η μετοχή της Jumbo εμφανίζεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών να "ξύνει" τον πάτο που έχουν σχηματίσει μεταξύ τους τόσο ο καθοδικός στροφέας "Q" όσο και ο ανοδικός "S" στην περιοχή των 13 ευρώ. Ο πλάγιος δε σχηματισμός που αποτυπώνεται έχει διάρκεια σχεδόν πέντε εβδομάδων και εκτείνεται μέσα στο πολύ στενό εύρος των 13,50 με 12,90 ευρώ, εμπεριέχοντας, όμως, τον πολύ ισχυρό όγκο συναλλαγών των 7 εκατ. τεμαχίων. Άνετα κάποιος θα το χαρακτήριζε ως ένα ισχυρό "μάζεμα" των όποιων ρευστοποιήσεων, θέτοντας ως άμεσο στόχο των εμπλεκόμενων αγοραστών την ανοδική αρπαγή του επιπέδου αντίστασης που είχε διαμορφωθεί την περασμένη άνοιξη μεταξύ των 16,70 με 15,30 ευρώ.

  pin


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ