Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 00:05

  Ξεπερνώντας τις προσδοκίες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μια ανέλπιστη φλέβα χρυσού φαίνεται να έχει χτυπήσει ο όμιλος Profile (ΠΡΟΦ) στην προσφάτως εξαγορασθείσα σουηδονορβηγική Centevo μέσω των ευρημάτων του από το τεράστιο δίκτυο πελατών της, που είναι απλωμένο σε όλη τη Σκανδιναβία (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), αριθμώντας πάνω από 65 διαφορετικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις ιθυνόντων της Profile, αυτό που έχουν ανακαλύψει μέσα στη Centevo ξεπερνά στον υπέρτατο βαθμό τις προσδοκίες που είχαν όταν υπέγραφαν τη συμφωνία εξαγοράς με τη Euronext Nordics Holdings. Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι η Centevo πήγε ως αναγκαστική εκχώρηση στην εξαγορά του νορβηγικού χρηματιστηρίου (Oslo Bors) από τον γνωστό όμιλο Euronext έναντι του ποσού των 693 εκατ. ευρώ το 2019. Από τότε, λοιπόν, η σκανδιναβική fintech εταιρεία ναι μεν λειτουργούσε στηριζόμενη στο ισχυρό της πελατολόγιο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε στο τραπέζι ένα σημαντικό αναπτυξιακό project κερδοφορίας, μιας που βλεπόταν ως ένα επιχειρηματικό "παραπαίδι" λόγω της αναγκαστικής συμμετοχής της στο πακέτο εξαγοράς και πολύ μακριά από τα στρατηγικά πλάνα των βασικών χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων του γιγάντιου Euronext. Ο βασικός σκοπός ήταν όλα αυτά τα χρόνια να τα φέρνει "ίσα βάρκα ίσα νερά", ώστε να μην προκαλεί ζημιά στον ισολογισμό του Euronext. Τώρα όμως που ήρθε στα χέρια της άκρως επιθετικής και επεκτατικής Profile, οι δυνατότητες που παρουσιάζονται μέσω της ισχυρής διεύρυνσης των προσφερόμενων λειτουργιών από τα άκρως ανταγωνιστικά προϊόντα της κάνουν τη διοίκηση της ελληνικής εισηγμένης να τρίβει τα χέρια της, καθώς ο στόχος της συνεισφοράς της Centevo στον διπλασιασμό του μέχρι πρότινος τζίρου των πωλήσεών της φαίνεται τελικά να ωχριά μπροστά σε αυτό που έρχεται με φόρα από πλευράς κερδοφορίας την επόμενη διετία-τριετία. Όμως η Profile δεν δείχνει να σταματά εδώ, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά και μιας άλλης ευρωπαϊκής fintech εταιρείας, διπλάσιου μεγέθους από αυτό της Centevo, με ό,τι αυτό θα σημάνει στο μεσοπρόθεσμο χρηματιστηριακό της εκτόπισμα.

  Κάτω από αυτό το πρίσμα, η μετοχή, παρά την τελευταία της άνοδο, βρίσκεται ακόμη αρκετά χαμηλά, καθώς, την ίδια ώρα που υπό το βλέμμα "θαυμασμού" της ελβετικής Temenos AG... η Profile υφαίνει τον ιστό της στην Ευρώπη έχοντας μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, κάποιες άλλες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής παραπλήσιας αλλά εγχώριας κυρίως δραστηριότητας βρίσκονται στα 150 με 160 εκατ. ευρώ. Τεχνικά, παραμένουμε πιστοί στο διάγραμμα που έχουμε χαράξει εδώ και μία 4ετία και αυτό ακριβώς υποδηλώνει τη σημαντικότητά του, όταν η τιμή βρισκόταν στο επίπεδο των 0,45 ευρώ. Ήταν τότε που η μετοχή αποκάλυπτε στο μηνιαίο chart έναν ισχυρότατο ανοδικό στροφέα "W" με τεράστιες δυνατότητες. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο της ανοδικής πορείας μετά και την ανοδική καταστρατήγηση της πρώην ισχυρής γραμμής αντίστασης "T" στα 1,45 ευρώ, είχαμε ορίσει ως στόχους μακροπρόθεσμης επίτευξης πέντε επίπεδα τιμών: στα 3,25 ευρώ, 5,50 ευρώ, 7,80 ευρώ, 10 ευρώ και 17 ευρώ (!) κάπου στο 2024. Ήδη έχει αφήσει πίσω προ πολλού τα 3,25 ευρώ, μόλις πριν λίγες συνεδριάσεις πυρπόλησε και τα 5,50 ευρώ και τώρα ο επόμενος στόχος για να κουρσέψει είναι τα 7,80 ευρώ. Σημαντικός είναι και ο όγκος συναλλαγών της απόδρασης πάνω από τα 5,50 ευρώ, καθώς έχει φτάσει έως και σήμερα Πέμπτη, που γραφόταν το άρθρο, στα 350.000 τεμάχια ή κοντά 2 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας, έτσι, μια θέση μέσα στην εικοσάδα των καλύτερων εταιρειών από πλευράς καθημερινού τζίρου.

  πιν

   

  Τον πυροβολισμό του αφέτη περιμένει η μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ) για να αρχίσει να τρέχει προς το 1 ευρώ, υπερπηδώντας στην πορεία το πρώτο και μοναδικό ίσως διαγραμματικό εμπόδιο των 0,8600 ευρώ. Με κεφαλαιοποίηση στα 3 δισ. ευρώ, η ηγέτιδα στον κλάδο των τραπεζών έχει μέχρι το τέλος του 2021 μια σειρά από θετικά βήματα και εξελίξεις όσον αφορά την κεφαλαιακή της θέση που μπορούν να τη φέρουν μπροστά στο ευχάριστο γεγονός της δημιουργίας έπειτα από πολλά χρόνια οργανικού κεφαλαίου. Μάλιστα, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο Φωκίων Καραβίας δήλωσε ότι το 2022 θα είναι ένα έτος επιτάχυνσης, ενώ για πρώτη φορά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος για τη χρήση του 2021, αφού πρώτα συζητηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές τον Μάρτιο του 2022. Τεχνικά, ο σχηματισμός "Eye", που φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να φτάνει προς την ολοκλήρωσή του, συνήθως ξεσπάει με την πρώτη ευκαιρία έντονα ανοδικά, δημιουργώντας συνθήκες δυναμικής προώθησης. Τα σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι αυτά που απλώνονται από τα 0,8480 έως και τα 0,8600 ευρώ. Ημερήσια κλεισίματα με αυξημένο τον όγκο συναλλαγών και έντονη την οσμή "φιτιλιού", πάνω από το εν λόγω σημείο των 0,8600 ευρώ, θα προκαλέσουν συνθήκες ανοδικής ανατροφοδότησης των αγοραστικών δυνάμεων, περνώντας για πρώτη φορά μετά τον Γενάρη του 2020 πάνω από το ψυχολογικό όριο των 0,9000 ευρώ. Χορηγός σε αυτή την άνοδο είναι και η αποτύπωση μιας στη κυριολεξία χτισμένης βάσης στήριξης στο επίπεδο των 0,7650 με 0,74 ευρώ, όπου έχει "μαζέψει" σημαντικές ποσότητες από τις προς ρευστοποίηση μετοχές της Eurobank. Η συνέχεια τώρα της κίνησης προς το επίπεδο του 1 ευρώ θεωρείται σχεδόν δεδομένη, μιας και το παρελθόν μάς έχει "διδάξει" ότι, όποτε η μετοχή πλήρωνε τα διόδια στα 0,9000 ευρώ, είχε το ελεύθερο να κινηθεί προς τα εκεί χωρίς ιδιαίτερες παρεμβολές. Το θέμα, όμως, είναι τι θα γίνει με το που θα γράψει το 1 ευρώ, καθώς η τράπεζα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξυγίανσή της και το μέλλον για την επόμενη πενταετία με την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι. Παρόμοιες ενδείξεις ανοδικής ανάτασης λαμβάνουμε και από τον Τραπεζικό Δείκτη, που έχει κάτσει τις τελευταίες συνεδριάσεις στην κρίσιμη περιοχή των 560 μονάδων, ατενίζοντας ανηφορικά τον δρόμο προς τις 600 μονάδες ή ένα αρχικό +7% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ο χρόνος, πάντως, για την ανοδική κίνηση παρουσιάζεται μέρα με τη μέρα ότι πλησιάζει, δίνοντας, έτσι, ένα ισχυρό σπρώξιμο και στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών για να βρεθεί στην αυλή των 950 μονάδων. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ