Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Σεπ-2021 00:07

  Η αφετηρία και το χρυσοφόρο προγνωστικό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μια από τις πλέον υποτιμημένες αξίες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών εμφανίζεται να είναι το Πλαίσιο Computers (ΠΛΑΙΣ) με την κεφαλαιοποίησή του να εντοπίζεται λίγο πάνω από τα 92 εκατ. ευρώ όταν έχει καθαρό ταμείο 40 εκατ. ευρώ (!), ίδια κεφάλαια 95,7 εκατ. ευρώ, πωλήσεις για το 2020 στα 354,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ ή 56,7% πάνω από εκείνα του 2019. Και αυτά είναι τα στοιχεία για το "ακανθώδες" 2020, όπου πραγματικά το "Πλαίσιο" αντί να πατήσει φρένο, όπως έκανε άλλωστε και η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών, το τερμάτισε, αφήνοντας στην κυριολεξία άφωνους τους αναλυτές από τα "κατορθώματα" των οικονομικών του αποτελεσμάτων. Φανταστείτε λοιπόν τώρα τι θα επακολουθήσει τόσο στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021 όσο φυσικά και στο τέλος της χρονιάς με τις πωλήσεις να "τρέχουν" με ισχυρότατους ρυθμούς μιας που πέραν των άλλων έχει άδραξει ένα μεγάλο μέρος από το voucher των 200 ευρώ της ψηφιακής μέριμνας, ενώ αναμένεται επίσης να καρπωθεί μέσω των οικιακών συσκευών ένα κομμάτι και από το πακέτο ανακούφισης των πυρόπληκτων. Οικιακές συσκευές οι οποίες να θυμίσουμε ότι έτρεχαν ήδη με έναν ρυθμό ανάπτυξης +80% από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.  Μιλάμε για μια εταιρεία που μόνο πέρυσι αύξησε την πελατειακή της βάση με 350.000 νέους πελάτες, στοιχείο που οδήγησε και σε σημαντική αύξηση των μεριδίων αγοράς, ενώ στο e-shop της μπήκαν πάνω από 52 εκατ. επισκέπτες. Το "Πλαίσιο" τιμολογείται στο ταμπλό 92 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που μόνο η αξία των υποδομών του στα logistics φτάνει στα 38 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα των επενδύσεών του σε logistics και e‐commerce συνεχίζει αδιάλειπτα τονίζοντας με στόμφο τις έντονα αναπτυξιακές του προοπτικές τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κερδοφορία. Η τιμή δε της μετοχής ενώ θα έπρεπε, βάσει των δυνατοτήτων της, να "αναπνέει" πάνω από τα 5 ευρώ, συναλλάσσεται ακόμα σε επίπεδα τιμών των 4,00 με 4,20 ευρώ που βρισκόταν και πριν από μια 6ετία με τη μόνη διαφορά ότι η τωρινή εταιρεία με τα ρεκόρ πωλήσεων δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Διαγραμματικά μετά και την ισχυροποίηση της βάσης των αγοραστών στα 4 με 3,90 ευρώ η μετοχή δείχνει ότι μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία και να κινηθεί με ορμή προς το επίπεδο των 5 με 4,80 ευρώ, πυρπολώντας πρώτα ανοδικά τα 4,50 ευρώ. Προσοχή όμως γιατί η πραγματική επιτάχυνση της μετοχής θα έρθει μετά τα 5 ευρώ καθώς το έδαφος είναι ελεύθερο έως τα 7,30 ευρώ που έγραφε το "Πλαίσιο" το 2014. Διαγραμματικά δηλαδή η μετοχή φαίνεται να βρίσκεται στην αφετηρία της μακροπρόθεσμης ανόδου.

  πιν

   

  H εντυπωσιακή στα επιτεύγματά της ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ που αποτελεί και την αιχμή της κερδοφορίας στον όμιλο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (ΒΙΟΚΑ) αναμένεται να ορθώσει έντονα το ανάστημά της στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021 που θα ανακοινωθούν στις 28 Σεπτεμβρίου. Ο όμιλος, με μια κεφαλαιοποίηση που μόλις χθες πέρασε πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, είχε για το 2020 EBITDA 9,66 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 123,4 εκατ. ευρώ, ενώ η πολύ καλή πορεία +38% των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου του 2021 φαίνεται να συνεχίζεται έως και σήμερα λόγω των υπαρχουσών υψηλών παραγγελιών. Διαγραμματικά η μετοχή συλλαμβάνεται να έχει τμήσει ανοδικά το πλαγιοκαθοδικό κανάλι "Q” και να κατευθύνεται προς την καταγραφή νέων υψηλών με το πέρασμά της πάνω από τα 1,74 ευρώ. Ο πρώτος ανοδικός στόχος βρίσκεται στη ζώνη των 2,10 με 2 ευρώ ενώ ο δεύτερος και πιο σημαντικός στα 2,50 ευρώ. Η διατήρηση του άτμητου στο μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα "W" θα δημιουργεί όλο και πιο πιεστικό περιβάλλον στη τιμή της μετοχής για τη κίνηση άνω των 2 ευρώ. 

  πιν

   

  "Το Εκτεράκι και τα μάτια σου"... συνήθιζε να μου λέει σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο 2018 – 2019 γνωστός Έλληνας θεσμικός με πολλά γράμματα, συντηρώντας έτσι το οπτικό και επενδυτικό ενδιαφέρον μου για τη μετοχή από τα 0,80 έως τα 1,70 ευρώ. Εκεί κάπου χάθηκε ή καλύτερα ξεθώριασε η υπενθύμιση, λόγω φυσικά και της ισχυρότατης ανόδου κατά 110%. Η τιμή της μετοχής συνέχισε τότε την ανοδική της πορεία έως και τα 2 ευρώ, όπου και στάθηκε για κανά τρίμηνο πριν γυρίσει έντονα καθοδικά. Τώρα τελευταία λοιπόν εν έτη 2021 έχει αρχίσει πάλι το γνωστό τροπάρι. "Το Εκτεράκι και τα μάτια σου" αρχίζει η προκήρυξη των μεγάλων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που φτάνει σε προϋπολογισμό τα 1,5 δισ. ευρώ. Αν "τσιμπήσει" κάτι, αλλάζει όλη η δομή του. Άντε τώρα εσύ να μπορέσεις να πας κόντρα στο αίσθημα του σωστού τότε χρυσοφόρου προγνωστικού που ωχλούσε για τόσο καιρό τα ώτα μου. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. επειδή κατέχει σημαντικό ρόλο στον κατασκευαστικό κλάδο, συμμετέχοντας ενεργά στον τομέα των έργων υποδομής, είναι πολύ πιθανό να πάρει ένα σημαντικό κομμάτι, για το μέγεθός της, από την τεράστια κατασκευαστική πίτα των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πέσουν στην επόμενη 3ετία. Να υπενθυμίσω ότι η εταιρεία έχει σημειώσει ισχυρό comeback γυρνώντας το 2020 σε κερδοφορία από ζημιές το 2019, ενώ εμφάνιζε στο κλείσιμο της χρήσης και ένα ανεκτέλεστο έργο ύψους 20 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή δείχνει να έχει πάρει ανοδικά μετά από πολλές εβδομάδες την περιοχή αντίστασης των 1,325 ευρώ. Η επιβεβαίωση της διάσπασης θα δώσει ως άμεσο στόχο τα 1,50 ευρώ, όπου όμως μπορεί να εξελιχθεί ως βατήρας ανόδου για τα 1,80 με 2,00 ευρώ. Οπότε... το Εκτεράκι και τα μάτια μου.

  πιν


   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ