Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Αυγ-2021 07:55

  Στην τελική φάση εξυγίανσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Απόστολου Μάνθου

  Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της και απαλλαγής του από τα "κόκκινα" δάνεια έχει τρέξει η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΥΡΩΒ) έχοντας ήδη προχωρήσει και στο project Mexico, που αποτελεί και την τελευταία μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Ένα πρόγραμμα το οποίο, όταν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, θα οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό των NPEs στον ισολογισμό της Eurobank, κάτι που για πρώτη φορά θα έχει πετύχει ελληνική τράπεζα μετά την πολυετή οικονομική κρίση.

  Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να είναι εγκλωβισμένη μέσα σε δύο σχηματισμούς βραχυχρόνιων στροφέων αποτυπώνοντας έναν "eye" pattern στα υψηλά της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης του περασμένου Νοεμβρίου.

  Ο σχηματισμός αυτός κατά ένα μεγάλο ποσοστό διασπάται ανοδικά δίνοντας συνέχεια στην υπάρχουσα τάση, που είναι ανοδική. Το σημείο, που θα μας δώσει την ένδειξη της τμήσης, απλώνεται στην περιοχή των 0,8560 με 0,8670 ευρώ. Επιβεβαίωση της διαφυγής θα ανοίξει τον χώρο για μια αναρρίχηση προς το επίπεδο που ορίζουν οι τιμές των 0,9240 με 1 ευρώ.

  Έντονη αλλαγή σχεδιασμού με την εμφανή πτωτική καταστρατήγηση της ισχυρής ζώνης στήριξης των 0,7650 με 0,7400 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank έχει πέσει στις τελευταίες συνεδριάσεις κάτω από τα 3 δισ. ευρώ αντικρίζοντας το επεκτατικό βλέμμα της… Alpha. Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου για το τρέχον έτος θα γίνει στις 31 Αυγούστου.

  kjhggf

  Πρώτη τερμάτισε στα stress tests απέναντι στις άλλες τράπεζες η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (ΑΛΦΑ) δίνοντας στο δυσμενές σενάριο με βάση τις παραδοχές, που υπήρχαν στα τέλη του 2020, δείκτη κεφαλαίου κοινών μετόχων της κατηγορίας 1 (common equity tier 1) στο 8,4%. Ένδειξη που αποδεικνύει ότι η Alpha παρά το βάρος των NPEs, το οποίο όμως βαίνει μειούμενο, εμφανίζει τις καλύτερες κεφαλαιακές επιδόσεις.

  sdfghjk

  Την καλύτερη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες τέσσερις συστημικές έχει και στην αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) καθώς αποτελεί το 55% των κεφαλαίων της (5,4 δισ. ευρώ κεφάλαια με 3 δισ. ευρώ DTC) με χειρότερη αυτή της Εθνικής με 78,6% (5,47 δισ. ευρώ με 4,3 δισ. ευρώ DTC). Τεχνικά, τώρα, η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης των 800 εκατ. ευρώ έχει προκαλέσει ένα ισχυρότατο πάτημα της μετοχής πέριξ των 1,10 με 1,05 ευρώ.

  fgfhhfghffh

  Αποτύπωση η οποία διαγραμματικά μπορεί να ανοίξει τον ανηφορικό δρόμο για την πυρπόληση των 1,205 ευρώ. Κατάληψη του εν λόγω επιπέδου θα δώσει τροφή για το μεσοπρόθεσμο σενάριο προσέγγισης των 1,38 με 1,50 ευρώ ή έως και ένα +30% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha έχει ανέβει στα 2,684 δισ. ευρώ κυνηγώντας πλέον την Eurobank. Η ανακοίνωση του πρώτου εξαμήνου για το 2021 θα αναρτηθεί στις 26 Αυγούστου.

  Να κατεβάσει στο 5% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2022 έχει βάλει ως στόχο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) τονίζοντας ότι η 10ετής κρίση των κόκκινων δανείων σύντομα θα είναι παρελθόν.

  Επίσης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο CEO της Εθνικής κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου, ενώ ο μελλοντικός της στόχος είναι να αρχίσει και πάλι να μοιράζει μέρισμα στους μετόχους της.

  Από την άλλη, για την αύξηση κεφαλαίου χρηματιστηριακά στελέχη και αναλυτές της αγοράς δηλώνουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί μέχρι τα τέλη του 2021 σε πώληση τουλάχιστον του 20% του μετοχικού κεφαλαίου από το συνολικό 40,3% που κατέχει στην Εθνική μέσω placement έχοντας ένα λογικό discount έναντι των τότε χρηματιστηριακών τιμών.

  Διαγραμματικά η μετοχή έχει σχηματίσει από τις αρχές του έτους μια αρκετά εύρωστη δεξαμενή μαζέματος "W" των όποιων ρευστοποιήσεων έπεφταν κάτω από τα 2,20 ευρώ. Το στοιχείο αυτό δίνει λαβές για πιθανό τίναγμα της τιμής της μετοχής μέσα στην περιοχή αναχαίτισης των 2,60 με 2,75 ευρώ. Όμως από εκεί και πάνω για να θέσει ως στόχο την περιοχή των 3 ευρώ, που λάμβανε τιμές στις αρχές του 2020, θα χρειαστούν πιο δυναμικά καύσιμα από το πεδίο των οικονομικών επιδόσεων της τράπεζας.

  Τέλος, η Πειραιώς Financial Holdings (ΠΕΙΡ) θα ξεκινήσει τη Δευτέρα τη διαπραγμάτευσή της δίχως το δικαίωμα στη διανομή μετοχών που εκδίδει η Phoenix Vega Mezz (mezzanine bond), με αναλογία 1 μετοχή της Phoenix Vega Mezz για κάθε 1 δική της.

  hfgf

  Η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της Phoenix Vega Mezz στην Εναλλακτική Αγορά EN.A. PLUS του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ξεκινήσει στις 12 Αυγούστου.

  Η Πειραιώς παρουσιάζεται όλο και περισσότερο να βρίσκεται λίγα βήματα προς το κατώφλι της τελικής φάσης εξυγίανσής της με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου να δίνουν το στίγμα ότι κάπου εδώ αρχίζουν και μπαίνουν τα πράγματα σε μια θετική ρότα.

  Από διαγραμματικής απόψεως η μετοχή έχει να αντιμετωπίσει τη βραχυχρόνια καθοδική γραμμή τάσης "S" στα 1,57 ευρώ περίπου. Πιθανή ανοδική διάσπαση με ισχυρή αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα σημάνει το πέρασμα της τιμής μέσα στη δύσβατη περιοχή αντίστασης των 1,60 με 1,67 ευρώ. Αρνητική αλλαγή σεναρίου με την άρνηση της διάτρησης και της επιστροφής προς τη βάση των 1,44 με 1,40 ευρώ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ