Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουλ-2021 00:05

  Σε σφηκοφωλιά αγοραστών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Το πρώτο εξάμηνο της νέας οικονομικής χρήσης εμφανίζει τον όμιλο Jumbo (ΜΠΕΛΑ) να τρέχει με αυξημένες πωλήσεις +12,6%, παρουσιάζοντας την Ελλάδα να έχει αύξηση στις καθαρές πωλήσεις +4%, την Κύπρο +16%, τη Βουλγαρία +18% και τη Ρουμανία +35% περίπου. Να υπενθυμίσουμε ότι για το 2020 ο κύκλος εργασιών του ομίλου έφτασε στα 694 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 138,67 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να εντοπίζονται στη λήξη της χρήσης στα 665,15 εκατ. ευρώ και τις καθαρές ταμειακές ροές στα 184 εκατ. ευρώ ή περίπου το 10% της σημερινής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης. Ο όμιλος Jumbo αριθμεί 80 καταστήματα, από τα οποία 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία, ενώ μέσω συνεργασιών έχει παρουσία σε 28 καταστήματα που φέρουν το σήμα του σε 6 χώρες. Επίσης, ο όμιλος κατά τη χρήση 2020 υπέγραψε μια πολύ σημαντική σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με τη Fox Group, η οποία είναι ηγέτιδα στον χώρο του λιανεμπορίου στο Ισραήλ και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Tελ Aβίβ. Στις 20 Ιουλίου θα προχωρήσει και σε έκτακτη χρηματική διανομή 0,47 ευρώ ανά μετοχή, με καταβολή που θα ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου. Η μετοχή, όμως, παρά τα θετικά οικονομικά δεδομένα, έχει υποπέσει σε ένα πτωτικό momentum έως και -18% από τα υψηλά του έτους των 16,65 ευρώ, ωθώντας την, έτσι, πάνω σε τιμές-"έκπληξη" για τους αγοραστές, στα 13,80 με 13,70 ευρώ. Στο επίπεδο αυτό εντοπίζεται διαγραμματικά και το ισχυρότατο σταυροδρόμι στήριξης από όπου διέρχονται: ο πρώην καθοδικός στροφέας "Q" του 2020 και των 19,50 ευρώ, η μακροπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης "S" και η ζώνη στήριξης των 13,70 με 13,60 ευρώ. Η "σφηκοφωλιά" αυτή των αγοραστών δύσκολα θα αφήσει τους πωλητές να κυριαρχήσουν, θέτοντας ως πρώτο ανοδικό στόχο το κατώφλι των 15 ευρώ.

  pin


  "Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο όμιλος Π. Πετρόπουλος (ΠΕΤΡΟ) να βαδίζει στο 2021 σε νέα ιστορικά υψηλά πωλήσεων και κερδοφορίας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, κοιτώντας τις διψήφιες σε ποσοστό πωλήσεις του εξαμήνου, παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ήδη ο όμιλος από το πρώτο τρίμηνο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά +34,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και τα καθαρά κέρδη των 1,8 εκατ. ευρώ να υπερφαλαγγίζουν αυτά των 0,20 εκατ. ευρώ της περσινής περιόδου. Οι δε προοπτικές του ομίλου διαγράφονται άκρως θετικές για το 2021, παρά τα παροδικά ζητήματα που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα (αύξηση μεταφορικού κόστους, άνοδος τιμών, ελλείψεις προϊόντων), ενώ για το 2022 είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς ο όμιλος προσβλέπει σε οφέλη από τα τεράστια κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκοντας παράλληλα να παίξει κομβικό ρόλο στο μέτωπο των εξαγορών. Και εδώ η τιμή της μετοχής έχει πέσει, δίχως να το αξίζει, θύμα στο μοτίβο της ανοδικής αμφιβολίας της αγοράς, γυρνώντας έως και -14% από τα πρόσφατα υψηλά του Ιουνίου των 7,16 ευρώ, ενώ το αξιοπερίεργο είναι ότι, παρά το γεγονός ότι χτυπάει νέα ιστορικά υψηλά στις οικονομικές αποδόσεις, η τιμή βρίσκεται σε σημαντικό discount 25% σε σχέση με τις τιμές που είχε καταγράψει στις αρχές του 2020. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει βρει πάνω στην πολύ σκληρή στήριξη των 6,20 με 6 ευρώ, δίνοντας εκ νέου την ευκαιρία στους swing επενδυτές να επανατοποθετηθούν για την άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού "W" στα 7,40 ευρώ περίπου.

  pin


  Πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα με ενδείξεις μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής "καταιγίδας" διαθέτει ένας όμιλος που έλαμψε με τα οικονομικά του μεγέθη το 2020 (+59,7% πάνω τα καθαρά κέρδη σε σχέση με το 2019) και έχει ταμείο για σημαντικές νέες επενδύσεις όσο είναι το 47% της τωρινής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησής του. Μιλάμε για το Πλαίσιο Computers AEBE (ΠΛΑΙΣ), όπου, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, οι πωλήσεις κινούνται έντονα ανοδικά και στο 2021, ακολουθώντας το μοτίβο του 2020. Και εδώ είναι έντονη η αρνητική απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στην τιμή της μετοχής και τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα του ομίλου. Διαγραμματικά, όμως, μπορεί στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή να σφυρίζει αδιάφορα, κατεβαίνοντας προς το σημείο βάσης των 3,84 με 3,74 ευρώ, αλλά η μακροπρόθεσμη εικόνα της μαρτυράει το ανάποδο, βίαιη διάσπαση της γραμμής αντίστασης "W" στα 4,5 ευρώ, με κατεύθυνση στο όριο της πενταετίας, 5 με 4,80 ευρώ. Από εκεί και πάνω δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα μέχρι τα υψηλά του 2014, των 7,46 με 7,30 ευρώ.

  pin


  Υποτιμημένη μετοχή σε σχέση με τα δυναμικά της οικονομικά αποτελέσματα είναι και της ασφαλιστικής Interlife ΑΑΕΓΑ (ΙΝΛΙΦ), καθώς για το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφανίζεται να σημειώνει αύξηση στο σύνολο της εγγεγραμμένης παραγωγής κατά 9,20%, στα 17,95 εκατ. ευρώ, από 16,43 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων έχουν σκαρφαλώσει στα 8,2 εκατ. ευρώ. Σε πολύ καλό "ανηφορικό" σημείο κατευθύνεται και το δεύτερο τρίμηνο. Να τονιστεί ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν στο τέλος του 2020 στα 109,53 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στα 77,61 εκατ. ευρώ ή σχεδόν 40% χαμηλότερα. Τεχνικά, πάντως, τα όρια της διόρθωσης έχουν αρχίσει και στενεύουν, καθώς στο ημερήσιο chart της μετοχής η τιμή έχει αρχίζει να πλησιάζει τόσο την κάτω πλευρά του βραχυχρόνιου καναλιού "E" όσο και τη μεσοπρόθεσμη γραμμή τάσης "A", τεχνικό στοιχείο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλώσει ανοδικό τίναγμα πάνω στα υψηλά των 4,48 ευρώ. Ο διαγραμματικός στόχος παραμένει το επίπεδο των 5 ευρώ. 

  pin


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ