Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 00:05

  Κέρδος στον υπερθετικό βαθμό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Στο κέντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων επιχειρηματικών παικτών και επενδυτών, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, αναμένεται να βρεθεί στα επόμενα χρόνια ο κλάδος των logistics. Η ραχοκοκαλιά δηλαδή της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο των logistics στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Οι αυξημένες δυνατότητες που έχει η χώρα να μετασχηματιστεί μέσω των ευρωπαϊκών πακέτων στήριξης και ανάκαμψης σε ένα σημαντικό κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την Ευρώπη με την περαιτέρω αξιοποίηση της θέσης της ως συγκοινωνιακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημείου σύνδεσης μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας έχει τραβήξει τα μάτια "μαμούθ" επενδυτών. Αξιοσημείωτο είναι και το υψηλό περιθώριο που υπάρχει για κερδοφόρες επενδύσεις σε πάρκα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε λιμένες, αλλά και σε χώρους αποθήκευσης και επιχειρηματικής επέκτασης των logistics. 

  Ακριβώς στην καρδιά αυτής της προδιαγεγραμμένης έντονης αναπτυξιακής πορείας χτυπάει η PREMIA Properties (ΠΡΕΜΙΑ), μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ που ξεκινάει από σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου. Από αυτά τα μεν 27,485 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από εισφορά περιουσιακών στοιχείων ενώ τα υπόλοιπα 47,515 θα καλυφθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης με καταβολή μετρητών, στη χαμηλή τιμή των 1,44 ευρώ ανά μετοχή, διευρύνοντας έτσι το free float της εισηγμένης, ανοίγοντας "χώρο" για νέους μετόχους. Μετά την αύξηση η Premia θα έχει περιουσιακή βάση 170 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί σε 1,95 ευρώ ανά μετοχή) και έως 44,5 εκατ. ευρώ μετρητά για αναπτυξιακή χρηματοδότηση.

  Η PREMIA Properties, που ξεκίνησε ουσιαστικά τη δραστηριότητά της από τον Ιούλιο του 2020 με την είσοδο του εύρωστου σουηδικού ομίλου της Sterner Stenhus στο μετοχικό της κεφάλαιο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους εισηγμένους ομίλους του real estate ως ο ηγέτης στον τομέα των logistics, με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια που θα φτάνει μετά την ολοκλήρωση της αύξησης στα 175.000 τετραγωνικά μέτρα, με στόχο έως το τέλος του έτους να ξεπεράσει τα 200.000 τετραγωνικά μέτρα. 

  Το ισχυρότατο επενδυτικό πλάνο της Premia Properties, που αναμένεται στην επόμενη πενταετία να φτάσει έως και το 1 δισ. ευρώ, επεκτείνεται πέρα από τον κλάδο των Logistics / Industrial, στα εμπορικά κτίρια τύπου big box (κυρίως σούπερ μάρκετ) και στα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. σχολεία μέσω ΣΔΙΤ, γηροκομεία, νοσοκομεία) απολαμβάνοντας υψηλές αποδόσεις άνω του 7,7% yield. 

  Το δε χαρτοφυλάκιο υψηλής ποιότητας που διαθέτει έχει συνεχόμενες σταθερές ταμειακές ροές με σημαντική διασπορά αξιόπιστων μακροπρόθεσμων μισθωτών όπως είναι οι Henkel, Friesland, Schenker, Synergy, Medlog, Seagull, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΜΕΤΡΟ, Αθηναϊκή, Diakinisis, AlphaOmega και Διοφάντος. 

  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Μαρκάζο, η PREMIA Properties έχει ως βασικό στόχο αποδόσεις κεφαλαίου άνω του 12% (Return on Equity) και τη μετά από μια διετία διανομή μερισμάτων του 50% των FFO, καθιστώντας έτσι τη μετοχή της ως μια άκρως ενδιαφέρουσα έμμεση επένδυση στον κλάδο του real estate με αιχμή τα logistics.  

  Διαγραμματικά η μετοχή παρουσιάζεται έτοιμη να προσφέρει "συγκινήσεις" καθώς μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, όπου μάλλον οι εναπομείνασες μετοχές θα γίνουν... ανάρπαστες, η εξελισσόμενη κίνηση θα βγάλει πάνω στην αντίσταση των 1,85 ευρώ. Ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για μια μεσοπρόθεσμη ανάβαση προς τα 2,50 με 2,40 ευρώ. Επίσης σημαντικά αυξημένα αναμένονται τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της χρήσης του 2021 με το τέλος του έτους, όπου θα εισφέρουν και τα νέα ακίνητα της αύξησης να δηλώνει εμπράκτως την ταχεία ανάπτυξή της, δίνοντας έτσι το στίγμα για το 2022. Αναμφισβήτητα το έντονο growth της εταιρείας θα πρέπει να προδιαθέτει τους μετόχους για υπερθετικές ανοδικές διαδρομές.

  πιν


  Ο όμιλος ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΕΛΤΟΝ), ιδρύθηκε το 1981, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο του 2000 και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη διανομή χημικών α’ υλών και υπηρεσιών σε ολόκληρο το φάσμα βιομηχανιών τελικών προϊόντων για περισσότερα από 35 χρόνια. Διαθέτει ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους έκτασης 26.000 τετραγωνικών μέτρων, που υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου με τα πλέον μοντέρνα συστήματα διανομής παραγγελιών, καθιστώντας την ΕΛΤΟΝ έναν από τους βασικούς συνδετικούς κρίκους στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics). Ο όμιλος, που κατακτά αθόρυβα της αγορές στο εξωτερικό και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 50 μεγαλύτερους διανομείς χημικών στην Ευρώπη, παρουσίασε το 2020 κύκλο εργασιών 124,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 3 φορές τη χρηματιστηριακή του κεφαλαιοποίηση (43,7 εκατ. ευρώ), με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 3,61 εκατ. ευρώ ή 8,3% της κεφαλαιοποίησης. Η λογιστική αξία του ομίλου είναι στα 54,9 εκατ. ευρώ ή 25% πάνω από τη τρέχουσα κεφαλαιοποίηση. 

  Επίσης, ο όμιλος που έχει ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 7.000 προϊόντα και πάνω από 15.000 πελάτες εμφάνισε στο τέλος του 2020 αύξηση στα ταμειακά διαθέσιμα κατά 4.452.300 ευρώ ή σε ποσοστό +190,62% (!). Ο δε τραπεζικός δανεισμός παρουσίασε μείωση κατά 2.912.732 ευρώ ή σε ποσοστό -12,58%, ενώ ανάλογη πορεία φαίνεται να αποτυπώνει και στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου κ. Αντώνη Γιάσσαρη, οι ενοποιημένες πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2021 κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το περσινό, όπου είχε ανέλθει στα 65,43 εκατ. ευρώ, ενώ σε οικονομική αντιστοίχιση σημαντικά βελτιωμένο είναι και το EBITDA. Επίσης, τόνισε ότι ο όμιλος βρίσκεται σε αξιολόγηση πιθανών ευκαιριών οι οποίες αν ωριμάσουν μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές εξαγορές στον τομέα που δραστηριοποιείται ήδη ο όμιλος. Τα δεδομένα αυτά μάλλον αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός καλού discount στη μετοχή πέριξ της στήριξης των 1,60 με 1,65 ευρώ. Από πλευράς διαγραμματικής ανάλυσης η ΕΛΤΟΝ έχει ολοκληρώσει μια υγιής διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά των 1,88 ευρώ λειαίνοντας το έδαφος για την απαρχή μιας νέας, πιο έντονης ανοδικής κίνησης προς τα διόδια των 2 με 1,95 ευρώ. Πάνω από εκεί θα φυσήξει ούριος άνεμος για τα 2,40 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ