Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 00:05

  Ο Τσέχος, ο μαύρος χρυσός και το κύκνειο άσμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Με τον μαύρο χρυσό να πραγματοποιεί εδώ και πολύ καιρό υπερπτήσεις πάνω από τα επίπεδα των 70 δολαρίων, με πρόσφατη μάλιστα τοπική κορυφή τα 77 δολάρια , όλο και κάποια σημαντική υπεραξία θα έχει να δώσει στο δεύτερο τρίμηνο η MOTOR OIL (ΜΟΗ) καθώς διαθέτει  απόθεμα σε πρώτη ύλη και προϊόντα της τάξεως των 723 εκατ. ευρώ.  Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του  οικονομικού διευθυντή της MOTOR OIL κ. Πέτρου Τζαννετάκη, όπου αναμένει ένα πολύ καλύτερο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο  με τα περιθώρια διύλισης να παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση. Παρόλα αυτά όμως η μετοχή δε θέλησε να γιορτάσει, όπως γιορτάζουν παγκοσμίως οι άλλες παρεμφερείς εταιρείες του κλάδου πετρελαιοειδών, εμφανίζοντας έναν έντονο δισταγμό ανοδικής συνέχειας πάνω από την περιοχή των 15 ευρώ. Το στοιχείο αυτό λειτούργησε ανασταλτικά στους αγοραστές φέρνοντας την τιμή της μετοχής με μικρά διαγραμματικά σκαλοπάτια κάτω από τον πρώην πλάγιο σταθεροποιητικό σχηματισμό και πάνω στην πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 14 με 13,90 ευρώ, συμμετέχοντας έτσι στο ντόπιο και ίσως "μοναδικό" παγκοσμίως κλίμα... επενδυτικής μεμψιμοιρίας. Η διατήρηση τώρα της τιμής της μετοχής πάνω από την εν λόγω ζώνη των 14 ευρώ είναι πολύ πιθανό να καλλιεργήσει νέες ανοδικές δυνάμεις ώθησης προς τα 15 ευρώ, όπου θεωρητικά όμως  δεν υπάρχει διαγραμματικός φράχτης μιας που αυτός εντοπίζεται στην τοπική κορυφή του Ιουνίου του 2020 στα 16 ευρώ. Επισημαίνω για ακόμα μια φορά, ότι η μετοχή είχε ως βατήρα έναρξης της ισχυρής βύθισης του 2020 τα 20 ευρώ. Λίγο αν τα οικονομικά μεγέθη αρχίζουν να κλείνουν προς εκείνα του 2019 το νούμερο έναρξης της περσινής πτώσης θα αρχίζει να τοποθετείται στο διαγραμματικό κάδρο επίτευξης.

  pin

   

  Η   MEDICON HELLAS A.E. (ΜΕΝΤΙ),  με 30ετή εμπειρία στην εγκατάσταση και υποστήριξη διαγνωστικών εργαστηρίων εμφανίζεται να είναι ιδιαιτέρως ωφελημένη από τα μοριακά τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, κάνοντας τη διοίκηση να δηλώνει αρκετά αισιόδοξη για της φετινές οικονομικές επιδόσεις. Επίσης η υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορεί να πουλάει ακόμα και σε χώρες χαμηλού κόστους, όπως η Ινδία, έχει επαναφέρει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε ανοδική τροχιά, ενώ το ολικό άνοιγμα του κλάδου των νοσοκομείων και των κλινικών έχει δώσει αέρα κερδοφορίας. Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται να κατευθύνεται ανοδικά από τον μακροχρόνιο στροφέα "W” του 2010, θέτοντας ως αρχικό στόχο το επίπεδο αντίστασης των 3 με 2,90 ευρώ. Από εκεί και πάνω ο δρόμος δείχνει να ανοίγει για τα καλά για τα 4 ευρώ.

  pin

   

  Συνέχεια στο θετικό πρώτο τρίμηνο αναμένεται να δώσει η εταιρεία Παπουτσάνης ΑΒΕΕ (ΠΑΠ), όπου γιορτάζει τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της. Η κορυφαία αυτή ελληνική βιομηχανία στον χώρο των καλλυντικών και των σαπουνιών παράγει και εξάγει σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο πάνω από 100 εκατ. προϊόντα ετησίως διαθέτοντας τη μεγαλύτερη μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής στα Βαλκάνια. Εξαγωγές οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 59% των πωλήσεων της Παπουτσάνης. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2021 φαίνεται να ξεχωρίζει, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 28% στον κύκλο εργασιών, κλείνοντας στα 10,29 εκατ. ευρώ από 8,06 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ οι λειτουργικές ροές ήταν θετικές στα 1,44 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικών ροών 1,37 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2020. Τεχνικά τώρα η μετοχή μετά από μια μακρά περίοδο 250 και ημερών "χωνέματος" των καλών κερδών που δόθηκαν από τα χαμηλά της κίνησης των 0,90 ευρώ παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει χάσει με κίβδηλο τρόπο την περιοχή των 2,20 ευρώ, δίνοντας τιμές πάνω στην ισχυρή βάση των αγοραστών στα 2 ευρώ. Η επάνοδος τώρα της τιμής της μετοχής πάνω από τα 2,20 ευρώ και το Fibonacci Exponential κινητό μέσο όρο των 34 ημερών ίσως αποτελέσει το "κύκνειο άσμα” των πωλητών καθώς η κίνηση μετά από το "γύρισμα" των 3,2 εκατ. μετοχών περίπου από τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη θα βαδίσει προς το τέλος της ξεκλειδώνοντας τον ανοδικό  διαγραμματικό χώρο που εκτείνεται από τα 2,50 έως τα 3 ευρώ.  

  pin

   

  Ιδιαίτερο διαγραμματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή της Lavipharm (ΛΑΒΙ), καθώς εμφανίζει σημάδια ισχυρού αγοραστικού πατήματος πάνω στη ζώνη των 0,46 με 0,40 ευρώ. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1911 και εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1995 έχει αρχίζει και παρουσιάζει έντονα σημάδια οικονομικού "comeback” μετά και τα εμφανώς θετικότερα αποτελέσματα του 2020. Η δε υπογραφή  πενταετούς συμφωνίας με δικαίωμα περαιτέρω ανανέωσης  με την τσέχικη πολυεθνική εταιρεία Zentiva, η οποία κατέχει ηγετική παρουσία στον τομέα των γενόσημων φαρμάκων μπορεί να επιφέρει έντονη αλλαγή οικονομικού και αναπτυξιακού βήματος στον όμιλο. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η συμφωνία έως και το τέλος της χρήσης του 2020 είχαν πραγματοποιηθεί... στο χαλαρό πωλήσεις 1,40 εκατ. ευρώ.  Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι κατέχει κυρίαρχη θέση στα προϊόντα αντισηψίας μέσω των Betadine και Lavisept.  Ο μόνος εκπρόσωπος των φαρμακοβιομηχανιών στη χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να βρίσκεται στην επιτήρηση λόγω των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς ενοποίησης αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων θυγατρικών εταιρειών,  αλλά οσονούπω ετοιμάζει την επιστροφή του στη κύρια αγορά καθώς μπορεί να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 12,26 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση αλλά  έχει θετική καθαρή θέση 32,35 εκατ. ευρώ  σε επίπεδο εισηγμένης εταιρείας κάτι που αναμένεται να γείρει υπέρ του θετικού κατά το τρέχον έτος.  Τεχνικά πάντως η μετοχή της Lavipharm δείχνει μεσοπρόθεσμα να ετοιμάζεται για τα 0,70 ευρώ ενώ με λίγη "βοήθεια" από τη Zentiva των 4500 υπαλλήλων μπορεί να θέσει ως μέλλον τα… 1,65 ευρώ.

  pin

   

  *Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ