Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουλ-2021 00:13

  Αγοραστική πρόκληση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι, μιας που με τον όμιλο Unibios (ΒΙΟΣΚ) είχαμε ασχοληθεί προσφάτως εντοπίζοντας τη μετοχή της στα 0,38 ευρώ, ήρθε η διοίκηση στην ενημέρωση των δημοσιογράφων οικονομικής βαρύτητας να επιβεβαιώσει μέσα από το επιχειρηματικό της πλάνο ότι όντως έχει τα φόντα να μετατραπεί σε ένα μικρό γίγαντα τριπλασιάζοντας στα επόμενα χρόνια την αξία της. Να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι το νερό είναι το βασικό στοιχείο σε έναν αυξανόμενο αριθμό διαδικασιών και προϊόντων. Ωστόσο, το νερό που διατίθεται από τη φύση χρόνο με τον χρόνο, λόγω των περιβαλλοντολογικών καταστροφών, είναι πολύ σπάνια κατάλληλο για την ικανοποίηση τέτοιων ειδικών απαιτήσεων. Ο όμιλος Unibios μέσω της Watera International θεωρείται ως ένας πρωτοπόρος παγκόσμιος παίκτης στην ταχέως αναπτυσσόμενη και πολύ απαιτητική διεθνή αγορά επεξεργασίας νερού, όπου αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει, καθώς πολίτες και κυβερνήσεις θα αναπτύσσουν όλο και περισσότερο την Πράσινη Οικονομία.

  Η διοίκηση του ομίλου βλέποντας τον διεθνή κατακερματισμό του κλάδου και τις ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας που ανοίγονται από την επεξεργασία του νερού, διερευνά στο εξωτερικό για δυνατότητες συνεργειών και 1-3 εξαγορών που θα έθεταν ως αναπτυξιακό στόχο τον τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών. Στα σχέδια επίσης της Unibios είναι οι εξαγορασμένες εταιρείες να τοποθετηθούν κάτω από τη Watera International, μεγεθύνοντάς την με τέτοιο τρόπο ώστε να εισαχθεί με αρχική δημόσια προσφορά, σε ένα διεθνές χρηματιστήριο, όπως το Euronext στο Παρίσι. Έτσι, τα κεφάλαια αυτά θα εξασφάλιζαν μια άλλη πολύ πιο δυναμική πορεία για τη μητρική. Οι κινήσεις αυτές της διοίκησης έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ, η οποία συγκεντρώνοντας, μεταξύ άλλων, και τις απόψεις Ελλήνων CEOs, CFOs και άλλων ανώτατων στελεχών, ανάμεσα σε ένα δείγμα περισσότερων από 2.400 στελεχών από 52 χώρες, αναμένει ότι το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων θα προχωρήσουν σε σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2021.

  Αυτό που επίσης τονίστηκε στην ενημέρωση είναι η στροφή της Unibios με ενδυνάμωση της δραστηριότητας Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και σε έναν άλλο πολλά υποσχόμενο και ακόμα μεγαλύτερο κλάδο, αυτόν της επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Unibios κ. Αντώνη Σβορώνο, ο όμιλος στοχεύει και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, καθώς πολλά από αυτά εμπεριέχουν ως βασικό συστατικό το νερό. Σκέτη πρόκληση είναι διαγραμματικά η μετοχή, καθώς δείχνει να απεργάζεται όλο και πιο πολύ το σενάριο ανοδικής εισχώρησή της μέσα στο έδαφος της άνοιξης του 2018 ανάμεσα στα 0,525 με 0,47 ευρώ. Πάνω από τα 0,5250 η μετοχή απελευθερώνεται για τις τοπικές κορυφές του 2018 με 2017, στα 0,65 με 0,70 ευρώ.

  UNIBIOS 01072021

   

  Η μετοχή της ΔΕΗ έχει δημιουργήσει τελευταία στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών έναν επίσης πολύ "προκλητικό" σχηματισμό, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ανοδικό… ποδοπάτημα. Στη βιβλιογραφία της τεχνικής ανάλυσης, ο σχηματισμός σημαίας (flag) στα υψηλά μιας έντονης κίνησης προϊδεάζει συνήθως για "χώνεμα" της ανόδου και προετοιμασία για διαφυγή προς την πλευρά της κύριας τάσης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ανοδική. Μάλιστα, όσο πιο στενή είναι η αποκαλυπτόμενη σημαία, τόσο πιο βίαιο θα είναι το ανοδικό ξέσπασμα, που συνήθως παίρνει την όψη του τελευταίου έντονου ανοδικού candlestick.

  Έτσι, αν πούμε υποθετικά ότι η μετοχή της ΔΕΗ αποφασίσει να σηκωθεί για να συνεχίσει τον ανηφορικό της δρόμο πάνω από την άνω πλευρά του σχηματισμού των 9,60 ευρώ, τότε το εν λόγω candlestick της τεχνικής θεωρίας βγάζει το δίχως άλλο στις παρυφές των …12 ευρώ. 

  DEH 01072021

   

  Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΕ (ΒΙΟΚΑ), που ιδρύθηκε το 1950 στη Σαμαρίνα της Πίνδου ως εργαστήρι οικοτεχνίας, εισήχθη στη Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 1990. Δραστηριοποιείται στο τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, της μεταλλουργίας μέσω της ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, EXALCO ROMANIA SRL και EXALCO BULGARIA AD, παράγοντας και εμπορεύοντας προϊόντα διέλασης αλουμινίου, της παραγωγής και διάθεσης ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών και στον τομέα των συμβούλων επιχειρήσεων και πληροφορικής (!) μέσω της ALBIO DATA. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα παρουσίασαν για το 2020 κύκλο εργασιών 123,24 εκατ. ευρώ από 125,75 εκατ. ευρώ το 2019 και EBITDA στα 9,66 εκατ. ευρώ από 9,53 εκατ. ευρώ, προερχόμενα κυρίως από την αύξηση στο μικτό κέρδος του ηγέτη του ομίλου, την ΕΞΑΛΚΟ. Για το 2021 σύμφωνα με την οικονομική έκθεση οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο να δίνουν σημαντική αύξηση τζίρου κατά 38% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, ενώ η θυγατρική ΕΞΑΛΚΟ παρουσιάζει ισχυρή αύξηση των παραγγελιών, αύξηση τζίρου και οικονομικών αποτελεσμάτων. 

  Η ΕΞΑΛΚΟ, η οποία εξάγει το 75% της παραγωγής της στις 5 ηπείρους, έχει μια εξαιρετικά δυναμική παρουσία στις αγορές του εξωτερικού υπογράφοντας αρχιτεκτονικά κατορθώματα σε χώρες όπως οι Ιταλία, Ρουμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Νιγηρία, Καναδά, Αμερική, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Εμιράτα και Ελλάδα. Από τον τεράστιο γυάλινο ουρανοξύστη Eqho στην Γαλλία μέχρι το παραδοσιακό κτίριο γραφείων της ING στην Βουλγαρία και από το αεροδρόμιο Cargo του Κατάρ μέχρι τον ουρανοξύστη Tadawul στην Σαουδική Αραβία, η Exalco αναλαμβάνει ενδιαφέροντα έργα, τα οποία πραγματικά υπογραμμίζουν την πρακτικότητα και την ομορφιά των προϊόντων της. Περιττό να αναφέρουμε ότι λόγω της παγκόσμιας οικοδομικής επέλασης στην επόμενη τριετία η ΕΞΑΛΚΟ και φυσικά ο όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ αναμένεται να προκαλέσει τους επενδυτές διαπρέποντας στα οικονομικά της δεδομένα. 

  Ιδιαίτερα επιθετική δείχνει η διαγραμματική εικόνα της μετοχής του ομίλου καθώς στο εβδομαδιαίο chart τιμών αποτυπώνεται να έχει διασπάσει ανοδικά τα 1,50 ευρώ και να έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τα 2,10 με 2 ευρώ, καθώς δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μεσοδιάστημα ως εμφανή αντίσταση. Χορηγός της μεσομακροπρόθεσμης ανόδου προς τα 2,50 ευρώ είναι ο ανοδικός στροφέας "W”.

  BIOKARPET 01072021

  *Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ