Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 30-Ιουν-2021 00:05

    Η εύλογη αξία και η υστέρηση

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Απόστολου Μάνθου

    Σε λίγες μέρες ιδρύεται η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis (ΦΡΛΚ) και το όραμα εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών αρχίζει πλέον και παίρνει σάρκα και οστά. Μιλάμε για μια εταιρεία όπου επικεντρώνεται στην απόκτηση logistics center και εμπορικών καταστημάτων μεγάλης επιφάνειας (big boxes), διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 4 εμπορικά ακίνητα τύπου big box, 2 logistics center και ένα εμπορικό πάρκο, ενώ μέσα στο τρέχον έτος έχει προστεθεί και το 50% δύο ακινήτων (το άλλο 50% ανήκει στην Ten Brinke) σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Να σημειωθεί ότι η πληρότητα εντοπίζεται στο 100% με απόδοση (yield) 7,3%.

    Η δε εύλογη αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Trade Estates προσεγγίζει πλέον τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου Fourlis αναμένεται σε βάθος διετίας να τη διπλασιάσει, χτυπώντας έτσι σε κεφαλαιοποίηση μια από τις τρεις πρώτες θέσεις των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ. Στόχος, που μέχρι στιγμής φαντάζει ιδιαίτερα προσιτός μιας και τα ήδη υπογεγραμμένα projects βρίσκονται στα 100 εκατ. ευρώ. Ένα από αυτά είναι και το retail park 30.000 τ.μ., προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα στο Ελληνικό, όπου θα περιλαμβάνει τα εμπορικά concepts του ομίλου όπως τα ΙΚΕΑ, Intersport, Athlete’s Foot συν ένα νέο εμπορικό σήμα που ο όμιλος αναμένεται να προσαρτήσει μέσα στο 2021 (!), όσο και έναν μεγάλο εμπορικό μισθωτή για το "big boxes” χώρο.

    Όσον αφορά τη μέχρι τώρα πορεία του ομίλου, σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Fourlis κ. Γιώργου Αλεβίζου, το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει ήδη πλησιάσει σε κύκλο εργασιών εκείνον του επί πλήρης λειτουργίας 2019, ενώ η κερδοφορία στην αντίστοιχη περίοδο φαίνεται ότι χτυπάει ιστορικά υψηλά… 6ετίας.

    Την ίδια ώρα η μετοχή της εταιρείας συναλλάσσεται με κεφαλαιοποίηση κάτι λίγο παραπάνω από 230 εκατ. ευρώ ή σε υπολειπόμενη αξία αν αφαιρέσουμε την αδάνειστη ΑΕΕΑΠ μόλις 30 εκατ. ευρώ (!). Η σημαντικά υποτιμημένη μετοχή της Fourlis Συμμετοχών εντοπίζεται διαγραμματικά να αποτυπώνει στο εβδομαδιαίο chart τιμών μια πλάγια σταθεροποιητική κίνηση, μαζεύοντας δυνάμεις πάνω από το τμημένο τόξο αντίστασης "Q”. Ο αρχικός στόχος του ισχυρού αυτού "μαζέματος" από τα δυνατά αγοραστικά χέρια των όποιων ρευστοποιήσεων, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν πραγματοποιηθεί από την ημέρα ανοδικής τμήσης της "Q” κοντά 7,2 εκατ. τεμάχια, είναι η δραπέτευση πάνω από τη σαθρή ζώνη αντίστασης των 5 με 4,90 ευρώ. Πάντως, ακόμα και στα 5 ευρώ ή σε κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ, ο όμιλος δεν αντικατοπτρίζει καν την υπεραξία που έρχεται από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

    FOURLIS 29062021

     

    Ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών (ΙΑΤΡ), που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1984 και εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1991, φαίνεται να μπαίνει σταδιακά στη μετά κορονοϊό εποχή με την εν εξελίξει ανοδική επισκεψιμότητα των ασθενών, την πραγματοποίηση όλων των τακτικών χειρουργείων και την επάνοδο του ιατρικού τουρισμού. Ο όμιλος, παρά τις όποιες αντιξοότητες αντιμετώπισε λόγω της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, παρουσίασε στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020 σχεδόν ανεπαίσθητη μείωση κατά 0,2% στο κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2019, κλείνοντας στα 196,86 εκατ. ευρώ, και μείωση κατά 20,2% στα EBITDA, φθάνοντας τα 22,11 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει 7 υπερσύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 4 ιδιόκτητα διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία, με την επωνυμία MEDSANA, συνεργάζεται με περισσότερους από 2.800 κορυφαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και έχει σταθερές συνεργασίες στη Βόρεια Αφρική και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι ίδρυσε και το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο το 1989. 

    Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου ανέρχονται στα 258,35 εκατ. ευρώ και τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του 2020 έφταναν τα 49,25 εκατ. ευρώ. Στο χρηματιστήριο τώρα η κεφαλαιοποίηση του Ιατρικού μόλις που ξεπερνάει τα 147 εκατ. ευρώ, με τη τιμή της μετοχής να παραμένει κάτω από τον βατήρα των 2,05 ευρώ υστερώντας σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη ανοδική κίνηση της αγοράς. Τεχνικά, η μετοχή δείχνει να έχει πάρει την άγουσα υπό τη βοήθεια του στροφέα "W”, σχηματίζοντας αργά αλλά σταθερά σκαλοπάτια ανόδου προς την περιοχή που λάμβανε τιμές στις αρχές του περασμένου έτους, ανάμεσα στα 2,34 με 2,10 ευρώ. Για να διαρραγεί το ανοδικό σενάριο θα πρέπει η τιμή της μετοχής να διασπάσει καθοδικά τον παραμετροποιημένο Bollinger Bands 44 εβδομάδων στα 1,47 ευρώ. 

    IATRIKO 29062021

     

    Κλείνω με την Intrakat (ΙΝΚΑΤ), όπου εν αναμονή της έγκριση για απορρόφηση της Γαία Άνεμος (Γ.Σ. στις 19 Ιουλίου) και την επέκτασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να ακολουθεί κατά γράμμα τη γραμμή διαμόρφωσης του δεξιού ώμου στον ανάποδο σχηματισμό Head and Shoulders, που είχαμε χαράξει από την περιοχή των 1,15 ευρώ. Η ολοκλήρωση τώρα του εν λόγω γιγάντιου μακροπρόθεσμου σχηματισμού, που ξεκίνησε από το 2010, με κλεισίματα μέσα στη ζώνη της διαμορφωθείσας "neckline” στα 2 με 2,15 ευρώ, θα σημάνει και την απαρχή της ολοκληρωτικής αλλαγής ρότας και τάσης, ωθώντας τη τιμή της μετοχής να γράψει τιμές στο επίπεδο των 2,50 ευρώ, που είχε να δει από τον Φλεβάρη του 2011.

    INTRAKAT 29062021

    *Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ