Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 00:05

  Η κούρσα, το τεράστιο κενό και το μικρό καμπαναριό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μάλλον παραλία έχει πάει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επιμένοντας στις άκοπες ασκήσεις πλάγιων βημάτων στη ζώνη διακράτησης των 910 με 900 μονάδων. Χαρακτηριστικό στοιχείο της όλης προσπάθειας αποπλάνησης και των δύο στρατοπέδων, αγοραστών και πωλητών, είναι και ο φθίνων τζίρος των συναλλαγών, που σχεδόν σε προδιαθέτει για... διακοπές. Παρά, όμως, το επιτόπιο τροχάδην, η κύρια μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με στόχο τη μεγάλη διαγραμματική περιοχή των 950 με 1.000 μονάδων. Για να δημιουργηθεί ζημιά από τους πωλητές, θα πρέπει ο δείκτης να "σπάσει" με ισχυρό τζίρο συναλλαγών τον Fibonacci απλό κινητό μέσο των 21 ημερών, στις 901 με 898 μονάδες, και να κινηθεί βίαια προς το πρώτο επίπεδο στήριξης των 880 μονάδων. Εκτός απροόπτου, όμως, η μορφή του κυματικού σχηματισμού που έχει πάρει ο δείκτης από τις αρχές του περασμένου Φλεβάρη δύσκολα θα εμποδίσει την κυρίαρχη τάση από το να σπρώξει την τιμή σε νέα υψηλά 500 ημερών, προσεγγίζοντας, έτσι, το φλέγον σημείο των 950 μονάδων. Μοναδικό ίσως αντίβαρο οι αποκοπές μερισμάτων σε δεικτοβαρείς μετοχές, που μπορεί να επηρεάσουν παροδικά τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα καθοδικά περιθώρια του δείκτη είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τα περιθώρια ανόδου, καθώς για μεν το πρώτο σκέλος σταματάνε στην ισχυρή βάση στήριξης των 865 με 850 μονάδων, ενώ για το δεύτερο σκέλος η απελευθέρωση του μακροπρόθεσμου πιεσμένου ελατηρίου πάνω από τις 950 μονάδες θα ανοίξει τον ορίζοντα για τον χώρο που περιδιάβαινε τον Σεπτέμβριο του 2014 ανάμεσα στις 1.203 (!) με 1.046 μονάδες ή έως και +32% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

  pin

   

  Παρόμοια εικόνα εφησυχασμού έχουμε και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, όπου οι τιμές γυροφέρνουν το όριο των 2.200 μονάδων δίχως να μπορούν να καθορίσουν με ασφάλεια τις πολύ βραχυχρόνιες διαθέσεις του. Εδώ ο σημαίνων Fibo απλός κινητός μέσος των 21 ημερών κινείται λίγο κάτω από την περιοχή στήριξης των 2.175 μονάδων, ενισχύοντας περαιτέρω την αντοχή της. Για να προκληθεί σοβαρό ρήγμα στο ανοδικό momentum του δείκτη, θα πρέπει οι πωλητές να αποτυπώσουν τουλάχιστον δύο ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 2.175 μονάδες. Μόνο τότε μπορεί να έρθει ως σκέψη η κάθοδος του FTSE 25 προς τα περίχωρα των 2.100 μονάδων. Όσο, όμως, ο δείκτης συσσωρεύει στα εν λόγω επίπεδα τιμών, δεχόμενος με σχετική ευκολία τις όποιες ρευστοποιήσεις, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες για μια βίαιη απόδραση πάνω από τα προηγούμενα υψηλά των 2.260 μονάδων, θέτοντας ως αρχικό στόχο την περιοχή αντίστασης των 2.370 μονάδων, που είχε γράψει στις αρχές του 2020. Το θέμα, όμως, που έχει δυσκολέψει τους περισσότερους αναλυτές είναι ότι πάνω από τις 2.370 μονάδες δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα έως το επίπεδο των 2.880 με 3.000 μονάδων. Μιλάμε για ένα κενό σχεδόν 600 μονάδων. Αλήθεια, ποιες θα είναι εκείνες οι μετοχές που θα δώσουν τέτοιο "boost" στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης; Τα μάτια των περισσοτέρων πέφτουν, πού αλλού, στις τράπεζες, αλλά στην κούρσα της ανόδου θα εμφανιστούν και αρκετά αουτσάιντερ.

  pin


  Ο Τραπεζικός Δείκτης στέκεται εδώ και μέρες στην περιοχή των 580 με 565 μονάδων για να αφουγκραστεί τις πιθανές "επιπτώσεις" που μπορεί να έχει από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank μέσω της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς και του book building που αναμένεται να λάβει χώρα στην εβδομάδα που μόλις ξεκινάει. Η πλάγια αυτή βραχυχρόνια συσσώρευση του δείκτη, αν δεν οδηγηθεί σε καθοδική τμήση της περιοχής στήριξης των 560 με 547 μονάδων, θα καλλιεργήσει ισχυρές δυνάμεις ανοδικής αναχαίτισης του ορίου των 600, βάζοντας πλεύση για την τοπική κορυφή των 639 μονάδων. Το σίγουρο είναι ότι μετά τη λήξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους δίχως άλλα "αγκάθια", καθώς δεν αναμένονται νέες αυξήσεις έως το τέλος του έτους, μιας που η Εθνική Τράπεζα μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η Eurobank μετά το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας δεν έχουν τους λόγους για να προχωρήσουν σε κάποια τέτοια ενέργεια. Στο διάστημα, λοιπόν, αυτό η αγορά θα κοιτάξει άνετα και με καλύτερη ματιά τα μεσομακροπρόθεσμα θετικά οικονομικά στοιχεία των τραπεζικών οίκων, συμβάλλοντας πιθανότατα στην ανάδευση του δείκτη προς τις περιοχές όπου βρισκόταν στις αρχές του περσινού Φλεβάρη, μεταξύ δηλαδή των 700 με 740 μονάδων.

  pin


  Όπως στις ΗΠΑ θεωρούν ευρέως τον δείκτη Russell 2000 των μικρομεσαίων εταιρειών ως το "καμπαναριό" της Wall Street, έτσι και εδώ, συνειρμικά πάντοτε, παρακολουθούμε στενά την κίνηση του FTSE/ASE Mid Cap για να διαπιστώσουμε, κατά πρώτον, την υγεία της κυρίαρχης τάσης και, κατά δεύτερον, τυχόν μηνύματα που μπορεί να είναι προεόρτια γενικευμένης αλλαγής. Εντάξει, έχω την εντύπωση ότι το μηνιαίο διάγραμμα του δείκτη το μαρτυράει από μόνο του, χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο υπόβαθρο των περαιτέρω τεχνικών γνώσεων. Η γωνία κλίσης της κίνησης, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Μαρτίου με την ανοδική διαφυγή από τις 1.130 μονάδες, υποδηλώνει εξελικτική συνέχεια προς την περιοχή διέλευσης του στροφέα αντίστασης "R", στις 1.600 μονάδες. Όμως το πάνω από εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο δείκτης εμφανίζεται να παίρνει έντονες ανοδικές στροφές, τοποθετώντας στο κάδρο τις... 3.000 μονάδες.

  pin

   
  *Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ