Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 00:13

  Ισχυρή επάνοδος με μέλλον

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η εταιρεία ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ (ΕΛΣΤΡ) με περισσότερο από μισό αιώνα παρουσίας στον χώρο του χάλυβα αποτελεί τον κύριο επεξεργαστή και μεταπωλητή προϊόντων χάλυβα και θερμομονωτικών πάνελ, κατέχοντας ισχυρή θέση στην αγορά των χαλυβουργικών προϊόντων, ειδών σιδήρου και μεταλλικών υλικών δόμησης με ισχυρές διεθνείς και μακροχρόνιες εγχώριες συνεργασίες. Ο όμιλος ΕΛΑΣΤΡΟΝ μπορεί να παρουσίασε μέσα στην πανδημική κρίση του 2020 μικρή μείωση κατά 6,6% στις ετήσιες πωλήσεις, κλείνοντας στα 104 εκατ. ευρώ έναντι 111,4 εκατ. ευρώ του 2019, αλλά εμφάνισε συγχρόνως και ραγδαία αύξηση κατά 71% στα EBITDA, φτάνοντας τα 6 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ, "γυρνώντας" έτσι τα αποτελέσματα μετά φόρων σε κέρδη 1,743 εκατ. ευρώ από ζημιές -1,994 εκατ. ευρώ το 2019. Δηλαδή, αν σε μια χρονιά που σχεδόν είχαν παγώσει οι περισσότερες οικοδομικές δραστηριότητες τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν τόσο δυναμικά, πού μπορεί να οδηγηθεί η κερδοφορία της ΕΛΑΣΤΡΟΝ στη διετία 2021-2022; Σε ένα χρονικό διάστημα, όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι πολύ πιθανό να φτάσει σε σημείο βρασμού με το προ των πυλών Ταμείο Ανάκαμψης, το Ελληνικό, τα σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα υποδομής, το μπαράζ των πράσινων επενδύσεων και το "φως" στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Αφήστε, που λόγω της ζήτησης η τιμή του χάλυβα καλπάζει διεθνώς, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το μεικτό περιθώριο κέρδους της. Ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της ΕΛΑΣΤΡΟΝ κ. Βασίλειου Μάνεση υπάρχει μια σημαντική βελτίωση πωλήσεων και μεικτού κέρδους συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ με τα έως σήμερα δεδομένα οι προοπτικές για το 2021 είναι ιδιαίτερα θετικές. Αυτή τη στιγμή η ΕΛΑΣΤΡΟΝ αποτιμάται χρηματιστηριακά στα 35 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα, που η καθαρή θέση του ομίλου βρίσκεται στα 65,9 εκατ. ευρώ ή book value 3,58 ευρώ, έχοντας όπως άλλωστε και οι περισσότερες παρεμφερείς υγιείς διεθνείς αναπτυσσόμενες εταιρείες έναν καθαρό δανεισμό πέριξ των 32 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή ετοιμάζεται να περάσει από το όριο των 2 ευρώ, ανοίγοντας ένα σημαντικό ανοδικό περιθώριο προς την περιοχή αντίστασης των 2,70 ευρώ. Περιοχή η οποία έχει τεθεί και ως μεσομακροπρόθεσμος στόχος από την ανοδική τμήση των δίδυμων δεξαμενών ρευστοποιήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Οι πρώτες ισχυρές ενδείξεις της εν λόγω ανοδικής κίνησης έχουν ήδη δοθεί με την ανοδική διαφυγή της μετοχής πάνω από την πρώην στιβαρή αντίσταση των 1,75 με 1,68 ευρώ.

  πιν

   

  Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ ΑΕ κατέχει ηγετικό ρόλο στις κατασκευαστικές, συμμετέχοντας ενεργά στον τομέα των έργων υποδομής, στις ειδικές κατασκευές, όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια κλπ., στους τομείς των ξενοδοχείων, της διαχείρισης απορριμμάτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σιδηροδρομικών έργων, ενώ επεκτείνει όλο και περισσότερο τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων. Η ΕΚΤΕΡ εμφάνισε για τη χρήση του "δύστροπου" 2020 ένα ισχυρό "comeback” με τα EBITDA να "γυρνάνε" σε κέρδη 467 χιλ. ευρώ από ζημιές -2,499 εκατ. ευρώ το 2019. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αύξηση στις ανεκτέλεστες συμβάσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν στη διετία, καθώς η εταιρεία εμφανίζει κατά τη 31/12/2020 ανεκτέλεστο έργο ύψους 20,01 εκατ. ευρώ έναντι 10,458 εκατ. ευρώ, που είχε τη 31/12/2019. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας προσεγγίζει τα 13,8 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα 17,62 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 1,735 εκατ. ευρώ. Επίσης η ΕΚΤΕΡ φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην αξιοποίηση του οικοπέδου που έχει στην κατοχή της στην θέση Άγιος Ιωάννης Δέττης στην Πάρο. Από απόψεως τεχνικής ανάλυσης η μετοχή της έχει ως ανειλημμένη υποχρέωση να γράψει στο επόμενο χρονικό διάστημα τιμές μέσα στον στόχο των 1,50 με 1,46 ευρώ που έχει δώσει ο ανοδικά τμημένος μακροπρόθεσμος ανάποδος σχηματισμός Head and Shoulders. Κάτι, που από ό,τι φαίνεται δεν θα αργήσει και ιδιαίτερα για να αποτυπωθεί στο ταμπλό. Πάνω από τα 1,50 ευρώ η μετοχή θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ανοίγει ο δρόμος για το κατώφλι των υψηλών του καλοκαιριού του 2019 στα 2 ευρώ.

  πιν

   

  Η ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ (ΑΚΡΙΤ), που "φυλάει" τα σύνορα της κάποτε γιγάντιας ελληνικής βιομηχανία ξύλου, διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας προϊόντων ξύλου με το εργοστασιακό συγκρότημα υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών να βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 370.000 τμ. στο Τυχερό Έβρου και τις επίσης ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής (logistics) στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης. Στην κατοχή της υπάρχει και η θυγατρική εταιρεία Akritas Bulgaria EAD με έδρα τη Σόφια που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη συλλογή και πώληση ακατέργαστης ξυλείας. Για το 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΑΚΡΙΤΑΣ έκλεισε μειωμένος κατά -16,9% στα 23,883 εκατ. ευρώ έναντι του 2019, επιδεικνύοντας σημαντική ανθεκτικότητα στο δυσμενές υγειονομικό και οικονομικό περιβάλλον, με τα EBITDA όμως να σημειώνουν αξιοσημείωτα κέρδη 2,027 εκατ. ευρώ από ζημιές -807 χιλ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της διοίκησης στο πρώτο τρίμηνο του 2021, διαπιστώνεται αύξηση των πωλήσεων κατά 18,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και κατά 11,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019. Πέρα όμως από τη δυναμική επιστροφή της σε υψηλά περιθώρια κερδοφορίας, λόγω της επερχόμενης έντονης οικοδομικής δραστηριότητας,  η εταιρεία έχει και δύο άσσους στο μανίκι της που μπορεί να τη βγάλουν από το τέλμα των αρνητικών κεφαλαίων και της επιτήρησης. Ο πρώτος είναι η είσπραξη των 2,9 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση ακινήτου στο Πλαίσιο και ο δεύτερος είναι οι απαιτήσεις ύψους 4,532 εκατ. ευρώ και 362,4 χιλ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, όπου αναμένεται να διευθετηθούν εντός του καλοκαιριού, επιφέροντας έτσι ριζικές αλλαγές τόσο στη ρευστότητα όσο και στην κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας. Στα υπόψιν της εξελισσόμενης κερδοφορίας είναι και το γεγονός της εκρηκτικής ανόδου της παγκόσμιας τιμής των συμβολαίων ξυλείας (Lumber Futures), όπου λόγω της υπερβολικής ζήτησης τόσο από τις ανακαινίσεις όσο και από την κατασκευή κατοικιών και επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει πέρυσι τον Μάρτιο από τα 270 δολάρια ανά χιλιάδες πόδια (board feet) και έφτασε στο αστρονομικό νούμερο των 1.711 δολαρίων ανά χιλιάδες πόδια, ενώ τώρα είναι λίγο κάτω από τα 1.000 δολάρια. Η μετοχή τώρα παρουσιάζεται στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών να έχει διασπάσει ανοδικά τη μακροχρόνια αντίσταση των 0,46 ευρώ και να κατευθύνεται προς την πρώτη ζώνη αντίστασης των 0,80 με 0,75 ευρώ. Από εκεί και πάνω υπάρχει μόνο το 1 ευρώ.

  πιν

   

  *Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ