Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Ιουν-2021 00:05

  Έντονα σημάδια ανέλιξης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Η ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, μέσω της συγχώνευσης της Elval, μίας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες έλασης αλουμινίου, και της Halcor, του μεγαλύτερου παραγωγού σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη. Διαθέτει γιγάντια παραγωγική βάση λειτουργώντας 17 εργοστασιακές μονάδες προηγμένης τεχνολογίας σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Ολλανδία έχοντας έντονη εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες. Παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για την εξελισσόμενη αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κατασκευή και δόμηση, την αυτοκινητοβιομηχανία και τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα, τα συστήματα θέρμανσης, αερισμού, κλιματισμού και ψύξης, τις συσκευασίες, τα δίκτυα ύδρευσης, ιατρικών αερίων, μεταφοράς και διανομής ενέργειας, καθώς και άλλες βιομηχανικές και μηχανολογικές εφαρμογές. Μιλάμε για μια τεράστια εταιρεία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές με παγκόσμια φήμη που αποτελεί αυτοδικαίως έναν από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της βαριάς ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Προχωρώντας τώρα πέρα από τη σύσταση, η πολύ θετική συγκυρία που έχει αναπτυχθεί στις αγορές του αλουμινίου και του χαλκού το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τον επερχόμενο κατασκευαστικό καταιγισμό και το χορό δισεκατομμυρίων, που σέρνει γύρω του το δεκαετές Green Deal θα αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της χτυπώντας επίπεδα ρεκόρ τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Ήδη τα πρώτα μηνύματα ήρθαν από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2021, όπου εμφανίζει αρκετές εργοστασιακές μονάδες να έχουν φτάσει στα όρια της παραγωγικής δυναμικότητας. Να θυμίσουμε ότι τα μικτά κέρδη της εταιρείας έφτασαν για το πρώτο μόλις τρίμηνο του 2021 τα 68,7 εκατ. ευρώ από τα 24,7 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020 που αντιστοιχεί στο 8,6% της χρηματιστηριακής της κεφαλαιοποίησης των 790 εκατ. ευρώ. Και αυτό μόλις από το πρώτο τρίμηνο. Δηλαδή, αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και στα επόμενα τρίμηνα του 2021 τότε η εν λόγω κεφαλαιοποίηση και η τιμή των 2,16 με 2,10 ευρώ που συναλλάσσεται η μετοχή είναι μάλλον... φθηνή δικαιολογώντας όσους αναλυτές βλέπουν την ElvalHalcor να μπαίνει λίαν συντόμως στο club του 1 billion. Προσθέστε και το γεγονός ότι από πέρυσι το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η μεγάλη επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού έλαστρου TANDEM, όπου ήδη έχει πάρει παραγωγική φωτιά αυξάνοντας από το πρώτο τρίμηνο κατά 11,8% τους όγκους του αλουμινίου. Διαγραμματικά, η μετοχή δείχνει να προθερμαίνει τις μηχανές για να περάσει πάνω από την αφετηρία των 2,20 ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό συναλλαγών πέριξ του επιπέδου των 2,16 με 2 ευρώ. Επιτυχημένο πέρασμα πάνω από τα 2,20 θα ξεκλειδώσει την πόρτα για την ανοδική σκάλα των 2,53 με 2,46 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι η μετοχή της ElvalHalcor μπαίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο FTSE/ASE Large Cap με στάθμιση 18%.

  πιν

   

  Για πρώτη φορά μετά από 500 μέρες η μετοχή της Eurobank παρουσιάζει σημάδια πιθανής ανέλιξης προς την περιοχή των 0,90 με 0,92 ευρώ με ό,τι αυτό σημαίνει για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και τον δείκτη των τραπεζών. Η διαγραμματική προσπάθεια διέλευσης πάνω από τα 0,8450 ευρώ δίνει άλλον αέρα στην τιμή της μετοχής, καθώς αυτήν τη φορά εμπεριέχει εσωτερικά και μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών "μαζέματος" των όποιων ρευστοποιήσεων ολοκληρώθηκαν χαμηλότερα του κρίσιμου επιπέδου των 0,7650 ευρώ. Μάλιστα, αν στις επόμενες συνεδριάσεις αποτυπωθούν ημερήσια κλεισίματα πάνω από τα 0,845 ευρώ τότε θεωρητικά η μετοχή θα πάρει τις τεχνικές διαβεβαιώσεις για ένα ανέβασμα πάνω από τα 0,90 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η θετική ανοδική διάσπαση του Fibonacci Arc των 78,6%, που ουσιαστικά απελευθερώνει διαγραμματικό χώρο για τιμές πλησίον της μακροχρόνιας ψυχολογικής αντίστασης του 1 ευρώ.

  πιν

   

  Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες μια απώλεια της τάξεως του -11% από τα υψηλά του 2021 βρίσκοντας πάνω στη στιβαρή στήριξη των 20 ευρώ. Η σθεναρή διακράτηση της τιμής της μετοχής κοντά στην έλξη που αναπτύσσει το εν λόγω επίπεδο θα ενεργοποιήσει swing επενδυτές επανατοποθέτησης θέτοντας ως αρχικό μεσοπρόθεσμο στόχο την περιοχή των 23 ευρώ. Τα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης που είχαν επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 με τη μείωση κατά -25% στα κέρδη μετά φόρων κλείνοντας στα 26,4 εκατ. ευρώ από 35,4 εκατ. ευρώ του 2019 φαίνεται να αλλάζουν προς το θετικότερο. Επίσης υπάρχει και στη μετοχή ένα μέρισμα 0,40 ευρώ (απόδοση 2%), όπου θα αποκοπεί στις 26 Ιουλίου. 

  πιν

   

  Αισθητά βελτιωμένα εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2021 για τον όμιλο ΙΚΤΙΝΟΣ ΑΕ (ΙΚΤΙΝ) παρουσιάζοντας αύξηση κατά 121,9% στα EBITDA φτάνοντας έτσι τα 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2020 ενώ εκρηκτική ήταν η αύξηση κατά 536,52% στα κέρδη προ φόρων κλείνοντας στα 1,9 εκατ. ευρώ έναντι 0,3 εκατ. ευρώ. Η καταξιωμένη παγκοσμίως εταιρεία μαρμάρου που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της αιολικά πάρκα και το project… Sitia Bay Resort συλλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει διασπάσει ανοδικά τη 3ετή ισχυρή καθοδική γραμμή τάσης "Q", στα 0,88 ευρώ δίνοντας ως επόμενο στόχο τα 1,20 ευρώ, όπου είχε καταγράψει στις αρχές του 2020. Για να υπάρξει καταστρατήγηση του εν λόγω σεναρίου θα πρέπει η τιμή της μετοχής να απολέσει με ισχυρό όγκο συναλλαγών τη ζώνη στήριξης των 0,88 με 0,87 ευρώ.
   

  πιν


  *Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ