Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 00:05

  Τράπεζες: Πόσο δυνατή είναι η επαναφορά;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος το 2021, μέσω νέων αυξήσεων, προσπαθεί να καλύψει μέρος της χαμένης του αξιοπιστίας έπειτα από μία δεκαετία. Οι διοικήσεις των τραπεζών, μέσα από αναλυτικότατα πλάνα 2-3 ετών, προσπαθούν να πείσουν τους πλέον δύσπιστους επενδυτές ότι οι τράπεζες μπορούν να γυρίσουν την αρνητική απόδοση ιδίων κεφαλαίων (-6,8% στο δ’ τρίμηνο 2020) σε διψήφιο θετικό, κατακτώντας, έτσι, μία από τις κορυφαίες επιδόσεις πανευρωπαϊκά!

  Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές μετά την πρόσφατη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς έφτασαν να κατέχουν μόλις το 11,3%, μισοί εκ των οποίων ήταν υφιστάμενοι μέτοχοι και περίπου μισοί νέοι μέτοχοι. Ωστόσο, μεγάλο κομμάτι από τις 141 εκατ. μετοχές στις οποίες αντιστοιχεί το παραπάνω ποσοστό εκτιμάται ότι πουλήθηκε το πρώτο τριήμερο της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Έτσι, ποσοστό άνω του 90%-95% ανήκει σε ξένους και Έλληνες ειδικούς επενδυτές που αναμένουν να κερδίσουν από τη βελτίωση του ισολογισμού της τράπεζας. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι, με βάση τα στοιχεία του Χ.Α., η Τράπεζα Πειραιώς τον Νοέμβριο του 2015, πριν από την ΑΜΚ, είχε 168.807 μετόχους, ενώ λίγο πριν από την ΑΜΚ του 2021 οι μέτοχοι δεν ξεπερνούσαν τους 29.423, που μετά τα αλλεπάλληλα reverse splits εξαϋλώθηκαν. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Alpha Bank ήταν 136.126 μέτοχοι τον Νοέμβριο του 2015, ενώ τον Μάρτιο του 2021 ήταν 115.407, μια μείωση μόλις 14,6%, έναντι συρρίκνωσης 82,6% για τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς.

  Η αλήθεια είναι ότι η κρίση δεν χτύπησε μόνο τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και μεγάλο αριθμό τραπεζών του ευρωπαϊκού Νότου, σε καμία όμως περίπτωση στον βαθμό των εγχώριων ιδρυμάτων. Ωστόσο, με βάση τους πίνακες που παρουσιάζω, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν αρνητική απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο δ’ τρίμηνο του 2020, με -6,8%, έναντι +1,53% του μέσου όρου της Ε.Ε. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων είναι αυτό που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, αφού πρώτα θα έχουν καταφέρει να μειώσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα NPEs αλλά και θα έχουν συρρικνώσει την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) στα ίδιά τους κεφάλαια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτύχει τέτοια νούμερα στο παρελθόν, που θα μπορούσαν να τις κατατάξουν στην πρώτη θέση από πλευράς απόδοσης κεφαλαίων, κοντά στα νούμερα της Λιθουανίας! Αυτός, βέβαια, είναι και ο στόχος που έχει δοθεί από τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών, ξεκινώντας από το 2022 μέχρι και το 2024.

  Το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών τραπεζών είναι ο σχετικά χαμηλός λόγος δάνεια προς καταθέσεις, που διαμορφώνεται στο 78%, έναντι 107% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο χαμηλός λόγος προέρχεται τόσο από την αύξηση του παρονομαστή (καταθέσεις) όσο και από τη συρρίκνωση του αριθμητή (δανειακό χαρτοφυλάκιο). Το τελευταίο αναμένεται να βελτιωθεί, πράγμα το οποίο θα μπορέσει να ενισχύει την κερδοφορία τους και, κατ’ επέκταση, την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων. Δεν γνωρίζω αν οι υπόλοιπες τράπεζες θα προβούν σε ΑΜΚ, ωστόσο όλες έχουν να διανύσουν ένα ανηφορικό κομμάτι, το οποίο, όμως, αναμένεται να ισιώσει τα επόμενα 1-2 χρόνια. Τέλος, οι απανταχού επενδυτές γνωρίζουν ότι το υψηλό ρίσκο συνοδεύεται με την υψηλή απόδοση, έτσι, αν το -6,8%, που ήταν η απόδοση στο τέλος του 2020, γίνει +10% (αυτό που οι διοικήσεις εκτιμούν), τότε νομίζω οι αποτιμήσεις θα είναι σίγουρα διαφορετικές!

  πιν
  ΠΗΓΗ: ΕΚΤ


   

  πιν
  ΠΗΓΗ: ΕΚΤ

   

  πιν
  ΠΗΓΗ: ΕΚΤ  Όλα τα μάτια στραμμένα στην ΑΜΚ της Alpha Bank

  Η Alpha Bank παρουσίασε το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο "Tomorrow". Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ΑΜΚ 800 εκατ. ευρώ, θέτει τον στόχο για 7% NPEs στις αρχές του 2022 και απόδοση στην ενσώματη καθαρή θέση (RoTE) 5% το 2022 και 10% το 2024. Όσον αφορά το α’ τρίμηνο του 2021, η τράπεζα δημοσίευσε ζημίες ύψους 282 εκατ. ευρώ, λόγω εκτάκτων και προβλέψεων που συνδέονται με μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). 

  Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η ΑΜΚ σε διάφορες υποθετικές τιμές με καθαρή ενσώματη αξία 5,7 δισ. ευρώ (2022), όπως υπολογίζεται μετά την ΑΜΚ και τις μειώσεις για τα δημοσιευμένα NPEs. Ο πίνακας κρίνεται αναγκαίος, καθώς καμία τιμή δεν είναι οριστική πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του book building. Η σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, συνεκτιμώντας πολλούς παράγοντες και κυρίως την πρόοδο στη μείωση των NPEs.

  πιν

  Όσον αφορά την αποτίμηση του ομίλου με βάση την καθαρή ενσώματη θέση 5,7 δισ. (μετά την ΑΜΚ), ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στο 0,41 (εφόσον η ΑΜΚ πραγματοποιηθεί στο 1 ευρώ και η μετοχή διαπραγματεύεται στην ίδια τιμή).

  Τράπεζα Πειραιώς: Στο παρελθόν η ΑΜΚ και σε ένα έτος μονοψήφιος δείκτης NPE

  Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ζημίες ύψους 407 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω σημαντικών προβλέψεων. Ειδικότερα, οι προβλέψεις αναρριχήθηκαν σημαντικά, καθώς συμπεριέλαβαν περί το 50% των συνολικών προβλέψεων των τιτλοποιήσεων Vega και Phoenix, ήτοι 800 και πλέον εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2021.

  Η διοίκηση επανέλαβε τη δέσμευσή της για μονοψήφιο λόγο NPE εντός των επόμενων 12 μηνών καθώς προχωράει η εφαρμογή του "Sunrise", με την ολοκλήρωσή του να προσδιορίζεται το αργότερο μέχρι το α’ τρίμηνο του 2022. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που αναμένεται να καταλήξουν σε μη εξυπηρετούμενα και είναι μέσα στα moratoria, δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το 20%, ήτοι ύψους 1 δισ. ευρώ (5 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που έχουν μπει σε moratoria). 

  Όσον αφορά την αποτίμηση του ομίλου, ο λόγος τιμή προς ενσώματη καθαρή θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στο 0,38 με βάση την ενσώματη καθαρή θέση του 2022, όπου θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά τιτλοποιήσεων που έχει ανακοινώσει η τράπεζα.

  Eurobank: Μέσα στο 2021 ο δείκτης NPE στο 7,4%

  Η Eurobank ανακοίνωσε κέρδη περί τα 70 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2021, έναντι 57 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Οι προβλέψεις προσέγγισαν τα 131 εκατ. ευρώ, έναντι 126 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, ενώ τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν 2%, περίπου στα 216 εκατ. ευρώ.

  Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί η εκτίμηση της διοίκησης ότι η επίπτωση της τιτλοποίησης Mexico στην κεφαλαιακή επάρκεια θα είναι χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων κατά 50 μονάδες βάσης. Μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση, ενώ σε pro forma επίπεδο ο λόγος NPE (μετά το Mexico) αγγίζει το 7,4%! Επίσης στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση ανέφερε ότι τα νέα NPEs για το 2021 εκτιμώνται σε 600 εκατ. ευρώ, έναντι 900 εκατ. ευρώ προηγουμένως, ωστόσο, όταν λήξουν τα μέτρα στήριξης μετά το καλοκαίρι, θα υπάρξει ακόμα καλύτερη εικόνα. 

  Όσον αφορά την αποτίμηση του ομίλου, με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου, ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στο 0,58.

  Άνω του 1,5 δισ. ευρώ τα χρηματοοικονομικά κέρδη για την Εθνική τα 5 τελευταία τρίμηνα

  Η Εθνική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη α’ τριμήνου 2021 στα 557 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα των προσδοκιών της αγοράς, κυρίως λόγω πολύ υψηλών χρηματοοικονομικών κερδών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι τα δάνεια από τα moratoria που κατέληξαν NPEs φαίνεται να είναι σημαντικά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. 

  Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι η διοίκηση ανέφερε ότι το 9% στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται για το 2022. Επίσης ο δείκτης κάλυψης ξεπέρασε το 65%, με τη διοίκηση να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τις προβλέψεις της, πράγμα το οποίο συνδράμει στην αύξηση του RoTE για το 2022.
  Όσο αφορά την αποτίμηση του ομίλου, με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στο 0,43.

  πιν


   

  Ατζέντα (8/6 - 13/6)

  Για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. η Plaisio Computers, ενώ τα Πλαστικά Κρήτης έχουν προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών. Την Τετάρτη έχει προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. ο ΟΤΕ για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2020, ενώ η Intercontinental έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2020. Την Πέμπτη έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος η Prodea (0,352 ευρώ/μετοχή - μερισματική απόδοση 4,7%), ενώ η ΣΙΔΜΑ έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο, καθώς και τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τον Απρίλιο. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την ανεργία και την οικοδομική δραστηριότητα για τον Μάρτιο. 

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη τα ξημερώματα ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το α’ τρίμηνο του 2021, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 12,8% σε ετήσια βάση. Στη συνέχεια ανακοινώνεται ο δείκτης ZEW για τις οικονομικές συνθήκες με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, η μεταβολή του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (εκτιμήσεις -5% σε ετήσια βάση), ενώ αργά το απόγευμα ανακοινώνονται οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την τελευταία ημέρα του Απριλίου. Την Πέμπτη ο OPEC ανακοινώνει τις εκτιμήσεις του για το πετρέλαιο, η ΕΚΤ στις 14.45 ανακοινώνει τα επιτόκια της Ευρωζώνης (έπεται η συνέντευξη Τύπου της διοικητού της ΕΚΤ), ενώ το απόγευμα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο. Τα νούμερα αναμένεται να προσδώσουν νευρικότητα σε περίπτωση που αποκλίνουν σημαντικά από τις εκτιμήσεις της αγοράς (εκτιμήσεις +2,3% σε ετήσια βάση). Την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώνονται οι πληθωριστικές (σε ένα βάθος χρόνου 5ετίας) και καταναλωτικές προσδοκίες με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου στις ΗΠΑ από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ