Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 00:05

  ΟΠΑΠ: Το online "έσωσε" το α’ τρίμηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 του ΟΠΑΠ ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με ελαφρώς καλύτερα των αναμενομένων τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR). Η έκπληξη στα αποτελέσματα προήλθε κυρίως από το online στοίχημα (Stoiximan & ΟΠΑΠ), και ειδικότερα από την πλήρη ενοποίηση για πρώτη φορά ολόκληρο τρίμηνο της Stoiximan. Τα έσοδα από το online του ΟΠΑΠ μέσα σε δύο έτη σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν (σαφώς υπήρχε χαμηλή βάση και βοήθησε η πανδημία), ενώ η συνεισφορά της Stoiximan υπερδιπλασιάστηκε (λόγω της αύξησης του ποσοστού της ΟΠΑΠ στη Stoiximan). Πιο συγκεκριμένα, τα online έσοδα, από 107 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2020, το α’ τρίμηνο ξεπέρασαν τα 122 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται κατανοητό, με κλειστό το επίγειο δίκτυο τα έσοδα από το Διαδίκτυο άγγιξαν το 70% των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) του ομίλου. Ο ΟΠΑΠ διαθέτει 3636 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και 201 καταστήματα στην Κύπρο, με μέσο εμβαδό τα 82 τ.μ.

  Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί η δέσμευση της διοίκησης του ΟΠΑΠ ότι θα διανέμει το 100% των ταμειακών ροών μετά τις επενδύσεις που χρειάζεται η εταιρεία και, ταυτόχρονα, η ισχυρή ταμειακή θέση, με καθαρό δανεισμό στα 608,6 εκατ. ευρώ και δείκτη καθαρός δανεισμός / LTM EBITDA στις 2,4 φορές (2,6 φορές συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων). Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή μετρητών του ΟΠΑΠ είναι τόσο ισχυρή, ώστε, εάν αποφασίσει να μη διανείμει μέρισμα για ένα διάστημα 1-2 ετών, τότε ο καθαρός δανεισμός θα μπορούσε να είναι αρνητικός (δάνεια - ταμείο). Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού του ομίλου είναι 2,57% (α’ τρίμηνο 2020: 3,02%), ενώ ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ολοκληρώθηκε στις 21/5/2021, ενώ η εταιρεία κατέχει 1.829.624 ίδιες μετοχές (0,54% επί του συνόλου) με μέση τιμή κτήσης 7,92 ευρώ, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του 2020. Ο όμιλος Sazka κατέχει το 44,11%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α.

  Από τις 12 Απριλίου τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα επαναλειτούργησαν με περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η δραστηριότητα VLTs επανεκκίνησε στις 24 Μαΐου. Την τρέχουσα χρονιά τα δύο μεγάλα στοιχηματικά γεγονότα αποτελούν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναμένεται να ενισχύσουν τα μεγέθη του ομίλου τόσο στο β’ όσο και στο γ’ τρίμηνο. 

  Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να συμμετάσχει στο 10ο συνέδριο του Χ.Α. μέσω Διαδικτύου, που θα λάβει χώρα 8-11 Ιουνίου 2021 και οι ελληνικές εταιρείες θα παρουσιάσουν τις προοπτικές τους στους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Νέα Υόρκη). Η τακτική γ.σ. έχει οριστεί για τις 17 Ιουνίου, που αναμένεται να εγκρίνει την αναθεωρημένη πρόταση του δ.σ. για μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 4,5%), καθώς μετά την επανεκκίνηση του επίγειου δικτύου αύξησε το μέρισμα κατά 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία αποκοπής είναι η 13η Ιουλίου και οι μέτοχοι θα μπορούν να προβούν στην επανεπένδυση του μερίσματος σε μετοχές της ΟΠΑΠ με προνομιακούς όρους (scrip dividend). Τέλος, ο ΟΠΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου στις 8 Σεπτεμβρίου 2021. 

   

  πιν


  Καταλήγοντας, τα νούμερα του ΟΠΑΠ για το 2021 αναμένονται σημαντικά αυξημένα σε επίπεδο κερδοφορίας, καθώς θα αποτελέσει την πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί πλήρως η μειωμένη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα καθαρά έσοδα (GGR). Θα επαναλάβω ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς (πηγή: Bloomberg) κάνουν λόγο για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 634 εκατ. ευρώ, ενίσχυση 144%, και καθαρά κέρδη 339 εκατ. ευρώ, αύξηση 70%. Υπενθυμίζεται ότι η μέση μερισματική απόδοση των τελευταίων 20 ετών ανέρχεται σε 8,9%. Τέλος, με βάση τα παραπάνω, ο ΟΠΑΠ διαμορφώνει δείκτη EV/EBITDA 18,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2020, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις για το 2021 ο δείκτης διαμορφώνεται στις 7,6 φορές, ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο των ομοειδών εταιρειών στην Ευρώπη.

  πιν  Ελβαλχαλκόρ: Η κυκλικότητα μεγεθύνει την κερδοφορία της

  Η Ελβαλχαλκόρ στις 27 Απριλίου 2021 αύξησε την ελεύθερη διασπορά στο 15,2%, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το ελάχιστο όριο του 15% που έχει θέσει ο οίκος FTSE Russel για τη συμμετοχή μιας εταιρείας στους δείκτες FTSE, πέρα από τα υπόλοιπα κριτήρια (κεφαλαιοποίησης, εμπορευσιμότητας κ.ά.). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να συμμετέχει στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., φέρνοντάς την ανάμεσα στις μεγαλύτερες εισηγμένες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

  Πέρα όμως από τα χρηματιστηριακά στοιχεία, η Ελβαλχαλκόρ διαθέτει ισολογισμό με αξιοσημείωτα στοιχεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2021, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 34,8 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 0,9 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των μετάλλων. Ειδικότερα, τα λογιστικά κέρδη από τα μέταλλα άγγιξαν τα 26,3 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2021, έναντι ζημίας 11,8 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Έτσι, τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 68,7 εκατ. ευρώ, έναντι 24,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης τιμή προς κέρδη (2020) διαμορφώνεται στις 26 φορές, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA αγγίζει τις 10 φορές τα EBITDA του 2020. Από τα στοιχεία του α’ τριμήνου οι εκτιμήσεις διαφαίνεται να μεγεθύνουν τον παρονομαστή των κλασμάτων, συρρικνώνοντας, έτσι, τους εν λόγω δείκτες αποτίμησης.

  Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις του ομίλου επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι εξαγωγές αποτελούν το 92% των πωλήσεων (α’ τρίμηνο 2021), ενώ περί το 72% διατίθενται σε Ελλάδα και Ε.Ε. και το υπόλοιπο 28% στον υπόλοιπο κόσμο. 

  Καταλήγοντας, η Ελβαλχαλκόρ αποτελεί μια κυκλική εταιρεία που ακολουθεί τις τάσεις στη συνολική οικονομία. Η κυκλικότητα έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά τα μεγέθη αυτών των εταιρειών, και κατ’ επέκταση τις τιμές των μετοχών τους, πιο επιρρεπείς στη μεταβλητότητα των κύκλων της οικονομίας. Όταν η οικονομία μεγαλώνει, οι τιμές των κυκλικών μετοχών αυξάνονται, ενώ, όταν η οικονομία συρρικνώνεται, οι τιμές των μετοχών τους θα μειωθούν. Ουσιαστικά ακολουθούν όλους τους κύκλους της οικονομίας, από την ανάκαμψη, την κορύφωση έως την κάθοδο και την ύφεση.

  πιν


  Από τη συρρίκνωση στην ανάκαμψη το ΑΕΠ α’ και β’ τριμήνου

  Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τη μεταβολή του ΑΕΠ α’ τριμήνου 2021 για τη χώρα μας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο κατά ένα μεγάλο μονοψήφιο ποσοστό, μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στις αρχές του 2021. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,9% το δ’ τρίμηνο, σημαντικά λιγότερο από τις εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για διψήφιο ποσοστό. Η ερμηνεία της περιορισμένης συρρίκνωσης εξηγείται από την προσαρμοστικότητα που έδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Συνολικά ο περιορισμός του ΑΕΠ για το 2020 ανήλθε στο 8,2% σε σχέση με το 2019. 

  Για το β’ τρίμηνο εκτιμάται ανάπτυξη του ΑΕΠ με μεγάλο μονοψήφιο ποσοστό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς αναμένεται να λειτουργήσει περί 1/2 - 1/3 του τριμήνου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την περυσινή χαμηλή βάση όπου είχε εφαρμοστεί το πρώτο καθολικό lockdown.

  Στη συνέχεια, και ειδικότερα στη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2021, η δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει έντονα καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν χαλαρώσει. Βασικός πυρήνας της ανάπτυξης εκτιμάται η ιδιωτική κατανάλωση, καθώς μετά τον περιορισμό της τους προηγούμενους μήνες αναμένεται να οδηγηθούμε σε μια έξαρση, όπου άγνωστη παραμένει η διάρκειά της. Παράλληλα, το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας παραμένει η τουριστική περίοδος και το κατά πόσο τα τουριστικά έσοδα θα προσεγγίσουν τον τζίρο του 2019. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα ελαφρώς υψηλότερα του 50%, με τους αισιόδοξους να ανεβάζουν τον πήχη στο 60%.

  Καταλήγοντας, στα θετικά πρέπει να προσμετρήσει το γεγονός ότι οι παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν βελτιώσει της εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ το 2021 και 2022, όπου κάνουν λόγο για +3,8% και 5% αντίστοιχα.

  πιν


  Ατζέντα (01/6 - 6/6)

  Σήμερα Τρίτη έχουν προγραμματίσει την τακτική γ.σ. οι Μύλοι Λούλη και ΕΥΑΘ. Την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το α’ τρίμηνο 2021. Την Πέμπτη έχει προγραμματίσει την τακτική γ.σ. η Entersoft, ενώ οι Μύλοι Λούλη (0,06 ευρώ/μετοχή) έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος χρήσης 2020. Η Παρασκευή έχει οριστεί ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος ύψους 0,07 ευρώ/μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, η ΔΕΗ έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ., η Ιντεάλ (σε περίπτωση επαναληπτικής 17/6) έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. και, τέλος, είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης στην ΑΜΚ της Aegean Airlines. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι η μεταβολή του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο του 2021 με βάση τα προσωρινά στοιχεία.

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη είναι η ημέρα για την ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη PMI για τον μήνα Μάιο σε Κίνα (Caixin PMI), Μ. Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ ανεργία στη Γερμανία και πληθωρισμός για την Ευρωζώνη για τον Μάιο ολοκληρώνουν την ατζέντα της ημέρας. Την Τετάρτη ανακοινώνεται στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Απρίλιο, δίνοντας ακόμα μία ένδειξη για τον πληθωρισμό. Την Πέμπτη ανακοινώνονται στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα της έρευνας για την απασχόληση στον μη αγροτικό τομέα για τον Μάιο, ενώ το απόγευμα ο μη βιομηχανικός δείκτης PMI από το ινστιτούτο ISM για τον μήνα Μάιο. Την Παρασκευή ανακοινώνεται η μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα, καθώς και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο. Το αποτέλεσμα της μισθοδοσίας αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη για την αγορά εργασίας και αυξάνει τη μεταβλητότητα στις αγορές όταν υπάρχει απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τέλος, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνονται οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ