Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 00:05

  Pas mal, pas mal!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Αρκετά καλά φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει το 2021 για τον όμιλο Viohalco (ΒΙΟ). Αρχίζει και ανεβάζει στροφές η  ζήτηση των προϊόντων του  στο εσωτερικό αλλά και στις διεθνείς αγορές. Οι δύο θυγατρικές ElvalHalcor και Cenergy, που έδωσαν πρόσφατα και τα ισχυρά οικονομικά διαπιστευτήρια του πρώτου τριμήνου,  πρωταγωνιστούν σε όλα τα μεγάλα έργα. Οι τιμές του αλουμινίου, του χαλκού αλλά και του χάλυβα έχουν πάρει την ανιούσα. Το ζήτημα των δασμών που θα επέβαλαν οι ΗΠΑ στα προϊόντα σωλήνων αλουμινίου κινούνται προς όφελός του, αφήστε που "τσέπωσε" και το ποσό των 50 εκατ. ευρώ από τη "συναλλαγή" στην ElvalHalcor. Αμ, το άλλο που θέλει τη θυγατρική του στον κλάδο των ακινήτων Noval ΑΕΕΑΠ να περνάει την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στο 2021; Άλλες υπεραξίες από εκεί. Να σημειωθεί ότι η Noval σημείωσε για τη χρήση του 2020 κέρδη μετά φόρων λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της σχέδιο επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West.  Pas mal, pas mal!  Διαγραμματικά η μετοχή μετά το ενθουσιώδες τίναγμα στα τέλη του Απρίλη πάνω στην περιοχή αντίστασης των 5,25 ευρώ έχει κατέβει σκαλοπάτια προς το επίπεδο ισχυρής στήριξης των 4,60 με 4,50 ευρώ. Από το σημείο αυτό και υπό το άγρυπνο βλέμμα του σημαντικού μεσοπρόθεσμου ανοδικού στροφέα "R” θα ξαναεπιχειρήσει να περάσει τις διαγραμματικές πύλες των 5 ευρώ και να κινηθεί απειλητικά προς τα 5,25 ευρώ. Πάνω από εκεί θα έχει το χρόνο να δει τι θα πράξει με τη σαθρή αντίσταση των 6 ευρώ.

  πιν

   

  Η ΔΕΗ στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2021 μπορεί να εμφάνισε μια προβλεπόμενη λόγω του μειωμένου όγκου πωλήσεων πτώση της τάξεως του -8,6% στον κύκλο εργασιών, κλείνοντας στα 1,114 δισ. ευρώ από 1,218 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου αλλά στα επαναλαμβανόμενα EBITDA παρουσίασε αύξηση  24%, φτάνοντας στα 225,6 εκατ. ευρώ από 182 εκατ. ευρώ.  Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ στο τέλος του περασμένου Μάρτη διαμορφώθηκε στα 3,271 δισ. ευρώ  ελαφρώς μειωμένο κατά 12 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με αυτό που είχε στη λήξη του 2020.  Η μετοχή της ΔΕΗ αποτυπώνεται στις τελευταίες 65 συνεδριάσεις να επιτελεί μια πλάγια κίνηση ανάμεσα στο εύρος των 9,91 με 8,44 ευρώ, έχοντας όμως ως κεντρικό άξονα διακύμανσης το επίπεδο των 9 ευρώ. Το αρνητικό στοιχείο στη βραχυχρόνια τεχνική ανάλυση είναι η καθοδική τμήση της γραμμής τάσης "R” η οποία έδινε και το τέμπο της ανόδου από τα μέσα Φλεβάρη. Για να μπορέσουμε λοιπόν να πούμε ότι η μετοχή ξαναμπαίνει σε ένα νέο ανοδικό momentum θα πρέπει να διαρρήξει ανοδικά  την τριπλή διαγραμματική κλειδαριά των 9,40 ,  9,56 και 9,70 ευρώ. Όσο αυτό το στοιχείο λείπει από την εξίσωση τόσο θα προσπαθεί να διαλύσει τα σύννεφα των πωλήσεων προς τα μεσοπρόθεσμα Keltner Channel της περιοχής των 8,48 με 8,35 ευρώ.  

  πιν

   

  Από τις μικρές στον κλάδο πληροφορικής και των computers με 6,6 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση η CPI (ΣΠΙ) μετράει κάτι παραπάνω από 20 χρόνια ζωής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα τελευταία αποτελέσματα που έχει δημοσιεύσει αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όπου και παρουσίασε αυξημένα έσοδα κατά 14%, φτάνοντας τα 8,88 εκατ. ευρώ από 7,79 εκατ. ευρώ ενώ πέτυχε αύξηση 36,7% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), κλείνοντας το εξάμηνο στα 398 χιλ. ευρώ από 291 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης προπέρσινης περιόδου. Στην τεχνική ανάλυση της μετοχής της CPI αποτυπώνεται τους τελευταίους μήνες μια προσπάθεια να ακολουθήσει το ανοδικό κύμα που διέπει τον κλάδο της λόγω του επερχόμενου γιγάντιου έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Έτσι η τιμή της μετοχής έχει περάσει με επιτυχία πάνω από τον διαγραμματικό βραχνά των 0,60 ευρώ και ετοιμάζεται να δοκιμάσει το επίπεδο των 0,70 ευρώ που θα της ανοίξει τον δρόμο για τα 0,90 ευρώ.

  πιν

   

  Κλείνουμε με την εταιρεία  ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ (ΕΣΥΜΒ), που ιδρύθηκε το 1990  στη Θεσσαλονίκη και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2002 και συγκαταλέγεται  μέσα στους πρώτους ομίλους παγκοσμίως στον σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης με σημαντικά τοπικά και διεθνή έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τουλάχιστον 30 τρίτες χώρες. Η εταιρεία εμφάνισε στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020  αύξηση 35% στον κύκλο εργασιών λόγω της υλοποίησης σημαντικών έργων στο εξωτερικό, φτάνοντας τα 4,165 εκατ. ευρώ από 3,083 εκατ. ευρώ το 2019.  Ισχυρή άνοδο της τάξεως του 380% σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κλείνοντας στα 836 χιλ. ευρώ από 174 χιλ. ευρώ το 2019, ενώ "κατέβασαν" κατά 400 χιλ. ευρώ τον δανεισμό τους που φτάνει τα  3,470 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς από το συνολικό πρόγραμμα δράσεων χρηματοδοτούμενων συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ που ξεκινά άμεσα από το καλοκαίρι του 2021 και θα περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ 2021-27, το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικά προγράμματα όπως: η βιομηχανία 4.0, η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης εξειδίκευσης για την Καινοτομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας, της Δίκαιης Μετάβασης για τη μεταλιγνιτική περίοδο για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, της έναρξης εφαρμογής του  Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα κ.α.,  το 1/3  τουλάχιστον από αυτά αφορά τα αντικείμενα παροχής υπηρεσιών της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ A.E.  Διαγραμματικά τώρα η μετοχή φαίνεται να κατευθύνεται με ορμή πάνω στη μακροχρόνια αντίσταση των 0,55 ευρώ, όπου αν διαρραγεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα δώσει ως επόμενο στόχο τα 0,76 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ