Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 00:05

  Άσφαιρη η επίθεση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Όταν επί δέκα και πάνω συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προσπαθεί να βάλει τέρμα στη μικρή περιοχή αντίστασης των 920 μονάδων αλλά δεν μπορεί, καθώς τη μια χτυπάει δοκάρι, την άλλη περνάει ξυστά άουτ και στις υπόλοιπες απλά έχει βρεθεί σε καλή μέρα ο τερματοφύλακας των πωλητών τότε, βάσει της ποδοσφαιρικής δεοντολογίας, το… τρως. Πέρα από αυτό έντονη ήταν εδώ και καιρό η βραχυχρόνια αδυναμία του δείκτη να χτίσει μια περιοχή άμυνας λίγο πάνω από το όριο των 900 μονάδων με το στρατόπεδο των πωλητών να "αδειάζει" επιμελώς μετοχές με το που πέρναγε το κατώφλι των 910 μονάδων. Πάντως, παραδόξως, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ο κανόνας που θέλει τις συστημικές τράπεζες με το που ξεπερνούν το 20% στη βαρύτητα του Γενικού Δείκτη, τώρα 21,33%, να λαχανιάζουν μην μπορώντας να σύρουν την άμαξα στον πάνω μαχαλά. Έτσι, όταν τα άλλα βαριά χαρτιά, όπως ο ΟΤΕ, ο Mytilineos, η Coca Cola HBC, ο TITAN Cement International και ο ΟΠΑΠ δικαιολογημένα παραδίδουν τη σκυτάλη της ανόδου σε αυτές, τότε περιέργως αρχίζει και παρουσιάζεται η κόπωση της αγοράς.

  Κάνοντας πάσα στη διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τον Γενικό Δείκτη να έχει διασπάσει καθοδικά μετά από σχεδόν 110 μέρες το βραχυχρόνιο ανοδικό στροφέα "Q" στις 894 μονάδες ενώ ταυτόχρονα έχει περάσει κάτω και από τον πρώην "χορηγό" της ανόδου τον Fibonacci απλό κινητό μέσο όρο των 21 ημερών. Το διαγραμματικό αυτό στοιχείο, αν δεν μαζευτεί επειγόντως με ημερήσια κλεισίματα πάνω από το σημείο των 894 με 897 μονάδων, είναι πιθανό να προκαλέσει ένα βραχυχρόνιο καθοδικό βραχυκύκλωμα σπρώχνοντας τον δείκτη πάνω στην πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 865 με 850 μονάδων. Από εκεί και κάτω υπάρχει το ισχυρό δίχτυ του επιπέδου στήριξης των 828 με 820 μονάδων, όπου δεν πρέπει καν να χρησιμοποιηθεί.  

  πιν

   

  Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, καθώς έχει τμήσει καθοδικά τόσο την οριζόντια περιοχή στήριξης των 2.175 μονάδων όσο και τον αντίστοιχο Fibonacci απλό κινητό μέσο όρο των 21 ημερών. Ζητούμενο και εδώ είναι η άμεση ανακατάληψη σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων της περιοχής των 2.180 μονάδων για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση σφύριξε λήξη. Στην περίπτωση, όμως, που ο δείκτης δεν αναθαρρήσει τότε είναι πολύ πιθανό να περάσει κάτω από την περιοχή των 2.100 μονάδων ανοίγοντας μέτωπο με τη κρίσιμη ζώνη στήριξης των 2.080 με 2.070 μονάδων. Εδώ το κάτω από εκεί σενάριο απλώνεται ως τη πολύ δύσκολη για να πεθάνει περιοχή στήριξης των 2.000 με 1.975 μονάδων. 

  πιν

   

  Ο Τραπεζικός Δείκτης, ενώ είχε πάρει τη δέουσα ανοδική κλίση υπερβαίνοντας το επίπεδο των 600 μονάδων και βαδίζοντας προς τη διαγραμματική "πηγή" των 670 μονάδων με το που εισήλθαν οι νέες μετοχές της Πειραιώς, λες και πάτησε ξαφνικό ποδόφρενο χάνοντας στην κατηφόρα ότι με κόπο είχε κατακτήσει ανοδικά από τις αρχές του περασμένου Απρίλη. Έτσι, λοιπόν, συλλαμβάνουμε τον δείκτη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να έχει χάσει τις 600 μονάδες και να απειλεί το επίπεδο στήριξης των 570 με 560 μονάδων. Εδώ η επιβεβαιωμένη καθοδική διάλυση της εν λόγω ζώνης θα προκαλέσει ρίγη στους αγοραστές των τραπεζών καθώς θα ανοίξει την καταπακτή για μια γρήγορη βύθιση προς το επίπεδο των 510 με 500 μονάδων ή ένα -11% από την τιμή που βρίσκεται τώρα (το άρθρο ελάμβανε σάρκα και οστά στο μέσο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης). Πάντως για να έχουμε μια δραματική αλλαγή στη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση του Τραπεζικού Δείκτη που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου θα πρέπει η τιμή να περάσει με ισχυρό τζίρο συναλλαγών το σημείο των 480 μονάδων. 

  πιν

   

  Σε πολύ πιο καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους προαναφερόμενους δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid Cap, καθώς παραμένει με σχετική ευχέρεια πάνω από την πρώην περιοχή αντίστασης των 1.300 με 1.280 μονάδων. Εδώ που τα λέμε και πώς να μην αντιστέκεται και να τραβάει άλλη ρότα αφού το 47% της δυναμικότητάς του ελέγχεται από τους ομίλους των Πλαστικών Θράκης, της Quest, της Cenergy και της Autohellas που μέχρι τώρα έχουν αποδείξει ότι το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά από απόψεως πωλήσεων και κερδοφορίας. Εδώ εκτός από την πιθανή αποτύπωση ενός Doji candlestick στο μηνιαίο chart τιμών, που και πάλι θέλει επιβεβαίωση τον Ιούνιο, η ανοδική τάση δείχνει να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την περιρρέουσα κόπωση στα υπόλοιπα βαριά χαρτιά του ταμπλό. Όσο μάλιστα η περιοχή των 1.300 μονάδων κρατάει στις όποιες ορέξεις των πωλητών τόσο θα ανοίγει περισσότερο το παράθυρο ανόδου για τη θέα που προσφέρει το μονοπάτι από όπου διέρχεται ο στροφέας αντίστασης "R", στις 1.530 με 1.600 μονάδες. 

  πιν


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερφίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ