Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 00:05

  Προσοχή, υψηλές αναπτυξιακές θερμοκρασίες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Επενδυτικό καλοκαίρι διαρκείας "οσμίζονται" οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της χώρας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τις προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια να χτυπάνε θερμοκρασίες αναπτυξιακού "καύσωνα" αναζωπυρώνοντας για τα καλά τη δομή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς που πολλοί δεν έχουμε καν φανταστεί. Μόνο και μόνο αν αναλογιστεί κανείς ότι το συνολικό νούμερο των επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων που αναμένεται να πέσει στην αγορά στην επόμενη πενταετία προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ καταλαβαίνει στο έπακρο το πόσο εκκωφαντική θα είναι η "μουσική" που θα παίζει στα "decks" της η ελληνική οικονομία. Τόσο δυνατή ώστε να είναι ικανή να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ. Ήδη πάντως και πριν καν αρχίσει καλά καλά το "πρόγραμμα" διακρίνεται από επιφανή στελέχη της αγοράς μια έντονη κινητικότητα από τεράστια ξένα επενδυτικά funds. 

  Ως "χείμαρρο" επενδύσεων το παρομοίασε στο Οικονομικό Φόρουμ ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development (ΛΑΜΔΑ) Οδυσσέας Αθανασίου αρχής γενομένης από τα του οίκου του με τη διά γυμνού οφθαλμού πλέον υπογραφή της σύμβασης για το "πετράδι στο στέμμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας". Η αρχή μάλιστα των επενδύσεων αναμένεται να γίνει άμεσα ξεκλειδώνοντας 500 εκατ. ευρώ που θα φτάσουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Η Lamda Development είναι τόσο προετοιμασμένη και έτοιμη ώστε με το που θα γίνει η μεταβίβαση μετοχών θα ανακοινώσει τρεις συγκεκριμένες ημερομηνίες και θα δείξει τα σχέδια για τα εμβληματικά κτίρια εντός της έκτασης, την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης και το οικονομικό αποτύπωμα του έργου. Μάλιστα αν η μεταβίβαση γίνει στις επόμενες εβδομάδες θα τρέξουν και τα webinars πριν από τις επερχόμενες διακοπές του καλοκαιριού. Διαγραμματικά η μετοχή της Lamda δείχνει να πιέζεται όλο και περισσότερο από την ανοδική γραμμή "W" πάνω στο τοίχο αντίστασης των 7,60 ευρώ. Αντίσταση η οποία όμως αναμένεται να διαρραγεί έντονα στις επόμενες συνεδριάσεις ανοίγοντας το δρόμο για το επόμενο επίπεδο αντίστασης το οποίο εντοπίζεται στην περιοχή των 8,80 με 9 ευρώ. 

  πιν


  Έτοιμος για τον επερχόμενο αναπτυξιακό καύσωνα είναι και ο ΟΤΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, να δηλώνει ότι ο όμιλος έχει κάνει ήδη την απαραίτητη προετοιμασία για να ανταποκριθεί άμεσα στα νέα έργα που επιβάλλει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, με βάση τις εθνικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες και δίκτυα νέας γενιάς. Έργα τα οποία βάσει του σχεδιασμού κατανομής των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να φτάσουν έως και τα 6 δισ. ευρώ. Τεχνικά η μετοχή του ΟΤΕ αποτυπώνεται να έχει μεγάλα κέφια καθώς μετά από 4.627 μέρες δείχνει να σπάει επιτέλους τον βράχο της αντίστασης των 14,60 ευρώ. Το γεγονός αυτό εάν πάρει και τη βούλα της επιβεβαίωσης στις επόμενες μέρες θα ανάψει τα διαγραμματικά φώτα απογείωσης για τα 16 ευρώ ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος στέκεται στα 17 ευρώ.

  πιν


  Σημαντικό κομμάτι από την ανάταση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω των νέων κατοικιών των περιφερειακών έργων υποδομών ανά τη χώρα καθώς και των έργων στην Αττική με προεξάρχον αυτό του Ελληνικού θα αδράξει και ο όμιλος TITAN Cement International (TITC). Ήδη τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021 δείχνουν ένα μικρό κομμάτι της αρχής του τι μέλλει γενέσθαι με τα EBITDA να κλείνουν εμφανώς βελτιωμένα στα 56,1 εκατ. ευρώ έναντι των 40,6 εκατ. ευρώ που είχε το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Διαγραμματικά η μετοχή παρουσιάζεται να δοκιμάζει με τη μέθοδο των ανοδικών ριπών τις αντοχές της περιοχής αντίστασης των 17,20 ευρώ. Ανοδική διάλυση της εν λόγω αντίστασης θα δώσει ελεύθερο χώρο στους Bulls για μια μεσομακροπρόθεσμη επίθεση προς τα όρια των 19 με 19,50 ευρώ. Χαρακτηριστικό της όλης προσπάθειας είναι το σκαλοπάτι που έχει δημιουργηθεί εδώ και τρεις εβδομάδες στο σημείο των 16,80 με 16,60 ευρώ.

  πιν


  Σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για τα έργα που αναμένονται να μας συνεπάρουν αναπτυξιακά στα επόμενα χρόνια βρίσκεται και ο όμιλος της ElvalHalcor (ΕΛΧΑ). Τα αποτελέσματα του 2020 έδειξαν σημαντική ανθεκτικότητα με τον κύκλο εργασιών να σημειώνει μια ανεπαίσθητη πτώση της τάξεως του 0,8% κλείνοντας τη χρήση στα 2,028 δισ. ευρώ έναντι των 2,044 δισ. ευρώ του 2019 ενώ τα EBITDA κρατήθηκαν στα 121,6 εκατ. ευρώ έναντι των 137,4 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος μάλιστα μετά με την ολοκλήρωση του placement των 25 εκατ. μετοχών μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε ένα δυνατό "Blue chip" του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25 στοχεύοντας και εδραιώνοντας τη κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ. Τώρα η κεφαλαιοποίηση της ΕΛΧΑ βρίσκεται στα 780 εκατ. ευρώ με τη μετοχή της να βρίσκεται σε τιμή "θεσμικών" πέριξ των 2,10 ευρώ. Τεχνικά η μετοχή μόλις μαζέψει τα απόνερα των βιαστικών θα ακολουθήσει και πάλι την ανοδική ρότα που έχει χαράξει ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας "S" οδηγώντας τη αρχικά προς τα υψηλά των 2,67 ευρώ και μετά προς την πολύ σκληρή περιοχή των 2,90 με 3,00 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ