Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Μαϊ-2021 00:05

  Τεράστια κονδύλια χτυπούν την πόρτα της πληροφορικής

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ισχυρές άμεσες και έμμεσες οικονομικές  ενισχύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έρχονται από τις αρχές Ιουνίου και για το υπόλοιπο του χρόνου μέσα από τις ειδικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και των επιχειρήσεων. Τα κονδύλια είναι τεράστια για τα μέχρι πρότινος δεδομένα του κλάδου της πληροφορικής. Να φανταστείτε ότι μόνο για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου έχουν ήδη προϋπολογιστεί περί τα  565 εκατ. ευρώ  ενώ το συνολικό ποσό που αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη ψηφιακή μετάβαση της χώρας μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος προσεγγίζει το γιγάντιο νούμερο των 6 δισ. ευρώ. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι αμοιβές για τα  περισσότερα έργα που θα αναλάβουν οι εταιρείες πληροφορικής είναι απολύτως εμπροσθοβαρή  καθώς ο χρόνος παράδοσης θα είναι κοντινός ενώ παραδείγματος χάρη τα έργα που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια θα χρειαστούν μεγαλύτερο  χρονικό διάστημα ωρίμανσης και κατασκευής. Περιττό να αναφέρουμε ότι η θετική εμπλοκή των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής σε αυτό το γιγάντιο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα κάνει τα ήδη πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα του 2020 να δείχνουν ως "νήπια" μπροστά στην κερδοφορία που αναμένεται να "κατεβάσουν" το 2021 και κυρίως τη διετία 2022 με 2023, όπου και θα έχει απλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της παλέτας του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μέσα σε αυτό το μεσομακροπρόθεσμο κύμα κερδοφορίας θα πρέπει να προσθέσουμε και τις έντονα αναπτυξιακές επενδυτικές κινήσεις που δρουν πολλαπλασιαστικά και  πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής με τις  υγιείς εξαγορές τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνή στίβο.

  Ο όμιλος Profile (ΠΡΟΦ) παρά την πολύ δύσκολη χρονιά και τη  χρονική διολίσθηση για το 2021 ορισμένων νέων έργων λόγω των παγκόσμιων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία εμφάνισε ίδια κεφάλαια στις 31.12.2020 στα 21,95 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών 15,04 εκατ. ευρώ και  EBITDA 4,22 εκατ. ευρώ έχοντας όμως  στη φαρέτρα  δύο πολύ σημαντικά στοιχεία. Πρώτον ότι συνεχίζει για πάνω από μια πενταετία να έχει υψηλό ετήσιο περιθώριο κερδοφορίας ανάμεσα στο 27 με 30% και δεύτερον ότι αδιαλείπτως από το 2017 προσθέτει σε κάθε νέο έτος λειτουργικά περί τα  2 εκατ. ευρώ στο καθαρό  ταμείο της, επιπλέον των όποιων χρηματικών διανομών. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση όπου θέλει τον όμιλο  να διατηρεί την οικονομική ευρωστία του, με περαιτέρω αύξηση των διαθεσίμων και με τον δείκτη δανεισμού/ίδια κεφάλαια να πέφτει στο 18,76% από 21,51% το 2019,  τον δείκτη γενικής ρευστότητας στο 2,32x και καθαρό ταμείο 11 εκατ. ευρώ, στοιχείο που φανερώνει τη δυναμική που διαθέτει και για ακόμα μεγαλύτερες εξαγορές που θα επισκιάσουν αυτές της Login SA και της Euronext Centevo. Διαγραμματικά η μετοχή αποτυπώνεται να συσσωρεύει δυνάμεις για την ανοδική διάσπαση και διαφυγή πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 5,38 με 5,55 ευρώ, γεγονός όπου εάν συνοδευτεί με ισχυρό όγκο συναλλαγών θα θέσει επί τάπητος το μεσοπρόθεσμο επίπεδο των 5,85 με 6,00 ευρώ ή ένα +18% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

  πιν

   

  Ο όμιλος της Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ) παρουσίασε για το 2020 κύκλο εργασιών 21,7 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 5,14 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA 23,7%.  Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στις 31.12.2020 σε 20,92 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός δανεισμός  σε 17,5 εκατ. ευρώ που όμως υπερκαλύπτεται από τα ταμειακά διαθέσιμά της που ανέρχονταν σε 20,8 εκατ. ευρώ. Η είσοδος της Epsilon Net στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών φαίνεται να  της  έδωσε φτερά, ανεβάζοντας στόχους και ρυθμούς με τις εξαγορές της Data Communication και της Singular Logic σε συνεργασία με τη Space Hellas. Και εδώ η μετοχή παρουσιάζεται διαγραμματικά να συσσωρεύει εκτελώντας μια πλάγια κίνηση πέριξ των 4,80 με 4,70 ευρώ έχοντας ως θέα τη ζώνη αντίστασης των 5,10 με 4,96 ευρώ. Η κίνηση αυτή θα δώσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την ανοδική απόδραση πάνω από τα 5,10 ευρώ ανοίγοντας έτσι το έδαφος για την επόμενη περιοχή Fibo Retracement αντίστασης των 5,65 ευρώ. Ως βάση με ιδιαίτερη σημασία για τους αγοραστές θα δίναμε το επίπεδο στήριξης των 4,50 ευρώ.

  πιν

   

  H Byte (ΒΥΤΕ) έκανε την έκπληξη κλείνοντας το 2020 με κύκλο εργασιών 31,66 εκατ. ευρώ, EBITDA στα  3,45 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA 10,9%. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στις 31.12.2020 σε 15,6 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός δανεισμός σε 6,2 εκατ. ευρώ που όμως υπερκαλύπτεται από τα ταμειακά διαθέσιμά της που ανέρχονταν σε 9,34 εκατ. ευρώ. Η Byte πέρα από το γεγονός των αξιοσημείωτων αποτελεσμάτων συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της ψηφιακής οργάνωσης και της υλοποίησης της άυλης συνταγογράφησης και του Εθνικού Μητρώου Ασθενών που νοσούν από COVID-19.  Από τεχνικής απόψεως εμφανής είναι η ανοδική τμήση και απόδραση πάνω από την καθοδική γραμμή τάσης "Q” στα 1,64 ευρώ βάζοντας ως τιμή-στόχο το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ. Πάνω από εκεί η μετοχή θα έχει να αντιμετωπίσει την πολύ μακρινή αντίσταση των 2,90 με 3 ευρώ, που έρχεται από τον Ιανουάριο του 2008.

  πιν

   

  Σημαντικές οικονομικές επιδόσεις για το 2020 πέτυχε και η εταιρεία της Εναλλακτικής αγοράς  Performance Technologies (ΠΕΡΦ)  κλείνοντας τον κύκλο εργασιών στα 31,3 εκατ. ευρώ, EBITDA στα  4,38 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA 14%. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στις 31.12.2020 σε 8,05 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός δανεισμός σε 4,2 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα της σε 1,75 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 2,45 εκατ. ευρώ). Εδώ διαγραμματικά η εταιρεία έχει διασπάσει ανοδικά τη συσσώρευση που έκανε από τις αρχές του 2021 ανάμεσα στα 9,70 με 8,30 ευρώ, ανοίγοντας το "ταβάνι" για τα 11 ευρώ. Όσο η τιμή της μετοχής κάνει διακράτηση των κεκτημένων πάνω κυρίως από το όριο των 10 ευρώ τόσο θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το ανοδικό πέρασμα πάνω από τα 11 ευρώ με επόμενο στόχο τα 12,40 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ